AllesRijtesten

Review: Honda Grom MSX 125 – neem hem mee op de bagagedrager!

De Honda MSX125, beter bekend als de Honda Grom, heeft zijn naam te danken aan de Californische surfers, die als beginners Groms werden genoemd. Honda begreep dat het fun-gehalte vergelijkbaar was en vernoemde dit model hiernaar. MSX staat voor Mini Street X-treme. De stuntopties en uitbouwmogelijkheden van de Grom zorgen ervoor dat er goed over de benaming ‘X-Treme’ is nagedacht. Motormeiden testte de motor voor jullie uit tijdens een mooie rit naar het zonnige Spanje.

Motormeiden testteam: Marjolijn

Motordrager neemt de motor gemakkelijk mee 

Wie kent het gevoel tijdens de zomervakantie niet? Geweldig nieuwe bochtige wegen ontdekken, maar helaas staat de motor thuis in de schuur. Leuk hoor, op vakantie; noodgedwongen luieren, maar die weggetjes blijven lonken en die grote zware motor kan niet mee. Maar niet met de Honda Grom. Deze motorfiets kan dankzij haar gewicht van 101 kg afgetankt en handige afmetingen, gemakkelijk mee op de motordrager van de auto of camper. Naast dat het een gemakkelijk te vervoeren motor is, is het ook een ideale oplossing voor dames die een wat lichtere motor willen. Ook de roze koffers vol met leuke jurkjes en hakken kunnen tijdens deze motorvakantie mee, want daar is genoeg ruimte voor in de auto of camper. Het op- en afrijden op de motordrager is trouwens heel eenvoudig. Thuis wel even oefenen. Het vastzetten van je motor is net zo eenvoudig als het goed op slot zetten. Let’s go Spain! 

 De vakantie begint, toeren door Spanje met de Honda Grom

Een geweldige rit maak je door de snelwegen te vermijden en bij de eerste glooiing in het landschap de Grom te pakken. Toeren, dorpjes aandoen, rugzakje op en stokbroodjes halen. En dan: lekker verder toeren om toch nog even achter de volgende heuvel te kijken. Deze eindeloze motor geeft veel vertrouwen en de lage zit, vier versnellingen en het ABS-systeem zijn zeer gebruiksvriendelijk. Foutjes tijdens het schakelen doen de motor niets, in z’n drie de bocht door? No problem!  De motor start vlot en loopt heerlijk soepel. En het geluid van de motor? Pas bij het opentrekken van het gas, begint de motor te grommen. De dappere Grom heeft een brul, alsof er een zware jongen rijdt. Daarmee is het prettig dat je tijdig gehoord en gezien wordt. 

Verwarring: gele kentekenplaat

Dat de Honda Grom zuinig is, klopt helemaal. Door het mooie landschap wil je nog wel eens vergeten om de tankmeter in de gaten te houden en te kijken of je genoeg benzine hebt om je rit uit te rijden. De tankinhoud check je door het contact aan- of uit te doen. Het verbruik van de motor is ongeveer 1:45, maar haalbaar is 1:50. Met een top van 100/105 km per uur, net geen 10 pk, kom je verrassend goed mee en menig weggebruiker kijkt je vanwege het snelle optrekken na. 

Grappig is overigens dat bijna in heel Europa de bromfietskentekenplaten geel zijn, dus als Nederlander op een Grom met gele plaat, word je regelmatig niet serieus genomen. Op de snelweg werd driftig naar het voorhoofd gewezen, vooral in Spanje. Met de Grom scheur je makkelijk overal tussendoor, en de prikkel om even in te halen en vooraan te staan bij de stoplichten, lijkt juist wat groter.  Met haar 125CC viertakt, één-cilinder, lucht – en olie gekoeld motorblok is hij geschikt vanaf het A1 rijbewijs.

De Honda Grom is een echte allemansvriend en een fantastische vakantiemotor. Slecht wegdek is ondanks de kleine wielmaat niet echt hinderlijk. Het besef dat Nederland echt wel geweldige wegen heeft, merk je zodra je elders in het buitenland rijdt.

After-market artikelen Grom

Voor deze motor zijn werkelijk ontelbare after-market artikelen te koop, waardoor de looks geheel naar eigen idee en stijl kunnen worden gemaakt. Behalve dat, zijn er ook clubs, groepen en racewedstrijden met de Grom.  Er zijn ombouwpakketten tot 1000 cc en nog veel meer leuke gadgets. In de stad is de motor je goed van dienst, laat zich heerlijk in kleine bochtjes en steegje manoeuvreren en parkeren kan overal, het is nooit lastig. Zelfs als de motor is ingebouwd, zoals in Barcelona of Parijs vaste prik is, rijd je de Grom gemakkelijk weg. 

Motortype Viertakt, ééncilinder, lucht/oliegekoeld
Cilinderinhoud 124,9cc
Versnellingen 4
Vermogen/koppel 7.2kW (9.8pk) @ 7000tpm
Gewicht 101,7kg rijklaar
Tankinhoud 5,5 liter
Verbruik +/- 1 op 43
Topsnelheid 105-110km/u
Rijbewijs A1, A2, A
Vakantievriend

Al met al een geweldig alternatief om te overwegen. Met een nieuwprijs vanaf 4300 euro niet de duurste motor, maar zeker op vakantie wel de leukste.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *