AllesMotornieuwsRijtesten

Triumph Speed Triple 1200 –  De speedmachine met danstalent!

Wanneer een motor de naam krijgt met speed erin dan moeten we dat zo snel mogelijk testen! Voor de Triumph Speed Triple 1200 reizen we af naar het walhalla van de MotoGP in Nederland: het  TT Circuit Assen. De gloednieuwe modellen van de Triumph staan daar naar ons te lonken.

Redactie: Anna Stockmann / 1.80m / Rijdt zelf: Yamaha YZF-R6 uit 2007
Foto credits: Henny Berno Stern 

Eerste indruk 

Daar staat hij dan: De Triumph Speed Triple. Hij trekt meteen de aandacht met de scherp afgewerkte vernieuwde LED koplampen en het mooie Triumph logo op het motorblok. Je ziet dat de motor goed is afgewerkt. Zo is het frame van aluminium, zit er Öhlins instelbare vering op en is hij voorzien van Brembo remmen. High-class materiaal voor een echte Engelse gentlemen. Naast grijs is de motor ook verkrijgbaar in het zwart. 

Alleen beauty of toch ook beast?

We testen de motor op het asfalt waar grote namen zoals Valentino Rossi en Marc Márquez ons al zijn voorgegaan. Als echte circuit liefhebber ben ik natuurlijk reuze benieuwd naar de prestaties van de Speed Triple, want de pers uitnodigen om hem hier te testen, dat schept natuurlijk al hoge verwachtingen. 

De Speed Triple heeft 180 PK en dat merk je meteen bij het oprijden van het circuit. Zodra je de koppeling op laat komen schiet de Speed Triple vooruit, maar dit is wel beheersbaar! Vind je de 180 PK te veel? Dan zet je de motor gewoon in een andere rijstand. De Speed triple heeft namelijk 5 rijstanden (Rain, Sport, Track, Race, Road). 

In de stand Rain worden de PKS teruggeschroefd naar 100PK. Hou je van snelheid en die extra power die je door de bochten heen trekt, dan switch je de Speed Triple zo naar een andere stand! Tijdens het rijden kun je makkelijk wisselen van rijstand via knopjes bij het linker handvat.

De ideale danspartner!

Die eerste bocht na het uitrijden van pitstraat is altijd even spannend, hoe zou de Speed triple reageren? Maar wauw! Wat een soepele machine! Net alsof de motor met je danst! Zo goed denkt de motor met je mee! Je vliegt met de Speed Triple het circuit over.  Zelfs de moeilijkste bocht van het circuit: De Strubben bocht, was geen enkele moeite.  Doordat de motor zo soepel reageert kun je goed je ingezette lijn blijven volgen. Je kan net wat schuiner gaan dan je denkt en dit geeft zelfvertrouwen!

Geen geglibber of  wheelspinning

Op de Speed Triple zit standaard zowel een up als down quickshifter op. Hierdoor hoef je geen gas terug te nemen wanneer je omhoog schakelt uit een bocht. Erg handig op het circuit om op topsnelheid te rijden. Zodra je het rechte stuk opgaat na de Strubbenbocht kun je de Speed Triple gewoon open draaien. Je hoeft niet bang te zijn voor wheelspinning gezien de motor beschikt over traction control! Gewoon shiften en blijven gassen! Hierdoor zou deze motor ook zeer geschikt zijn op de openbare weg. Kronkelweggetjes? No problemo! De Speed Triple wil die dans zeker met je aangaan.

Benieuwd naar de prijs? Kijk daarvoor op de website van Triumph.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *