AllesMotornieuwsRijtesten

Review: Kawasaki Z650RS – Deze moderne klassieker is terug van weggeweest

De Kawasaki Z650RS – waarbij de RS staat voor Retro Sport – is een echte eyecatcher, als je het mij vraagt. Deze Retro Sport is een hommage aan de Kawasaki Z650-B1 uit 1977 en veel details van deze klassieker komen dan ook terug in de nieuwe versie. Destijds was de Z650 de belichaming van de “Universal Japanese Motorcycle” (UJM), een standaard motorfiets, gemaakt om gewoon lekker te rijden. En doet hij dat dan ook, lekker rijden? Lees gauw verder om erachter te komen!

Redactie: Tessa Bron / 1,74m / rijdt zelf: Honda NC700X / Instagram @tessa_br

Fotocredits: Anja Filak / Instagram @Anja.moto / Anja Filak Photo

Kawasaki Z650RS

Een klassieker in een modern jasje

Glimmend en wel staat de Kawasaki Z650RS op mij te wachten met slechts 300km op de teller, klaar om eens goed aan de tand te worden gevoeld. Aan het uiterlijk zal het in ieder geval niet liggen, ik ben stiekem al een beetje verkocht. De Z650RS is dus gebaseerd op de populaire klassieker uit 1977 en dat zie je onder andere aan de cockpit, tank en zijpanelen. De nieuwe versie kan zelfs ook worden geleverd in de klassieke kleur Candy Emerald Green. Naast groen is de Z650RS ook verkrijgbaar in Metallic Spark Black en Moondust Gray.

Dat het hier om eye candy gaat, blijkt ook wel uit de reacties van voorbijgangers. Een aantal blijven even staan om foto’s te maken van de motor en tijdens het tanken hoorde ik een aardige ‘mooie motor hoor, mevrouw’. Zo te zien en te horen valt deze Kawasaki dus bij een breed publiek in de smaak!

Kawasaki Z650RS Kawasaki Z650RS

Retro met een moderne touch

Een ronde LED-koplamp siert de voorkant van de motor en als we dan verder kijken, zien we ook twee ronde spiegels en ronde tellers. De tellers zijn analoog, geïnspireerd op de Z650-B1 uit ’77, met links de snelheid en rechts de toeren. Tussen de tellers in vind je wel een klein, overzichtelijk LCD-display dat laat zien in welke versnelling je rijdt, hoeveel benzine je nog in je tank hebt en of je economisch rijdt. Eigenlijk alle basisinformatie die je nodig hebt. Ook de knipperlichten hebben een moderne touch meekregen en zijn rechthoekig. Persoonlijk had ik het een leuk detail gevonden als deze ook rond waren geweest.

Kawasaki Z650RS  Kawasaki Z650RS

Ook de tank is geïnspireerd op de B1 en heeft dan ook die retrolook met als extra detail het opgelegde merkembleem. Over de tank gesproken, deze is 12L en zou goed moeten zijn voor zo’n 280 km toeren, aldus Kawasaki. Naar mijn idee ging de benzine er wat sneller doorheen, maar ik heb dan ook vooral veel kilometers op de snelweg afgelegd.

Kawasaki Z650RS  Kawasaki Z650RS

Met je kop in de wind

Overigens is het snelweg rijden geen echte aanrader. Doordat het een naked motor is, zit je vol in de wind en dat is niet zo comfortabel. Wel rijdt de motor heel stabiel en kun je goed vaart maken met zijn 649cc parallel-twin motorblok en 68pk, even gauw voor die ene auto invoegen lukt dan ook prima.

Toch zou ik deze motor eerder aanraden om er fijn mee te toeren en over slingerwegen te rijden. De Z650RS rijdt soepel in lage toeren, trekt lekker snel op en glijdt soepel door de bochten. Ook het zadel nodigt uit om langere stukken te rijden. Het is een comfortabel zadel en de zitpositie is relaxed, doordat het stuur wat hoger is en dichterbij de bestuurster staat. Na een paar uurtjes rijden stap je nog altijd fris af.

Kawasaki Z650RS  Kawasaki Z650RS

Het zadel is met een zithoogte van 820mm aan de hoge kant voor de dames met wat kortere benen onder ons. Zelf kon ik met mijn 1,74m prima met beide voeten plat op de grond. Mocht het zadel te hoog voor je zijn, is er ook een verlaagd zadel beschikbaar wat 20mm scheelt.

Geen poespas, gewoon rijden

Qua technologie is de Z650RS in de basis prima uitgerust. De motor heeft geen speciale snufjes en je hoeft dan ook niet bang te zijn het gevoel te hebben op een rijdende computer te zitten. Logisch ook, want het gaat om een retromodel. Echt een motor gemaakt om gewoon lekker mee te rijden en dat doet ‘ie!

Kawasaki Z650RS

Ik heb deze Kawasaki ervaren als een betrouwbare en makkelijke motor, die vergevingsgezind is als je hem per ongeluk eens in de verkeerde versnelling hebt staan – wat bijna onmogelijk is dankzij het LCD-display natuurlijk 😉 – en toch met genoeg power. Ik zou dan ook zeggen dat dit een hele geschikte en leuke beginnersmotor is, maar zeker ook leuk voor de meer ervaren rijder die niet per se een zware motor wil. De Kawasaki Z650RS is ook beschikbaar voor de A2-rijders onder ons.

Wat vind jij van dit retromodel, ben je fan of juist niet? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *