Rijtesten

Review: van lesmotor naar racemonster: Honda CBR 600rr

De Honda CBR 600rr is een sportief model en lijkt misschien niet de meest logische keuze om als eerste motor te kopen. Toch heeft motormeid Chanelle er erg goede ervaringen mee en blijkt hij zelfs geschikt te zijn om mee op vakantie te gaan. Chanelle deelt haar liefde voor deze Honda CBR 600 rr en waarom ze voor deze motor koos graag in deze review. 

Motormeiden testteam: Chanelle Duitscher (1.76m)

Eisen-lijstje: Zwart en Sportief

Na het behalen van mijn rijbewijs wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk met een eigen motor de weg op. Dus na het bezoek aan het gemeentehuis om mijn pasje op te halen, kon de zoektocht écht beginnen. Ik had geen idee welke modellen en merken er allemaal waren, maar één ding wist ik zeker: hij moest zwart en sportief zijn!

Technische gegevens

De tankinhoud van de motor is 18 liter en het gemiddeld verbruik rond de 1 op 14. Hij heeft 600c en is 114 pk sterk. Tweedehands is de motor momenteel te vinden voor een prijs rond de €3000,-. Zelf heb ik in 2019 €3200,- voor de motor betaald. De motor die ik gekocht heb was vrijwel helemaal in originele staat, er zat alleen een andere uitlaat onder. 

Beginnersmotor?

Aangezien ik een sportieve motor wilde, kocht ik na een proefrit een tweedehands: Honda CBR 600rr uit 2004. Veel mensen vinden een supersport motor niet de verstandigste motor om op te beginnen, maar mocht je twijfelen: Ga gewoon een proefrit maken! De eerste keer op een andere motor is toch altijd even spannend en wennen. Maar als je jezelf er comfortabel bij voelt en je gewoon lekker je ding doet, zul je zien dat het reuze meevalt. 

Zelf ben ik 1.76 en pas ik qua lengte prima op de motor. Mocht je kleiner  zijn dan is het waarschijnlijk wat lastiger om bij de grond te kunnen. Als je lange benen hebt, kijk dan of je niet teveel ‘dubbel gevouwen’ zit. Hier kom je natuurlijk het snelste achter door de motor te testen!

Eerste ervaring Honda CBR 600rr

Wat mij direct opviel aan de Honda CBR 600rr is dat ik heel makkelijk en rustig weg kan rijden. Ik had verwacht dat hij heel fel zou reageren en het lastig zou zijn om op een laag tempo te beginnen, maar dit was niet het geval.

Tijdens de proefrit, zijn we naar een rustig afgelegen weggetje gereden, zodat ik op mijn eigen tempo de motor een beetje kon ontdekken en aanvoelen hoe hij reageert. In het begin was het een beetje puzzelen hoe snel ik de koppeling los moest laten, maar toen ik dit gevoel te pakken had kwam ik er achter dat je eigenlijk heel soepel kunt schakelen zonder dat hij gaat ‘bokken’.

Van de Vogezen naar het circuit

Nu er een sportmotor op de stoep stond, werd het tijd voor de eerste motorvakantie. Na twee maanden rond te hebben gereden in Nederland, ging ik samen met mijn vriend, op de motorvakantie naar de Vogezen. Gezien de zitpositie op deze motor misschien niet de meest logische keuze, maar het was wel superleuk om te doen! Van smalle slingerende bergweggetjes tot vlakke snelwegen: hij kwam glansrijk door de keuring.

Hoe rij je lange stukken zo comfortabel mogelijk  op een supersport motor,  hoor ik je al denken?! Zolang we elke twee uur een kleine pauze houden en af en toe wat naar voren en achteren schuiven in het zadel, is het prima te doen. De motor zal waarschijnlijk nooit echt super comfortabel aanvoelen, maar de rijervaring die hij verder geeft maakt dit in mijn ogen weer helemaal goed.

De Honda CBR 600rr blinkt pas echt uit op het circuit. Hiervoor heb ik verschillende circuittrainingen gedaan. Je kunt hem snel en behendig de bochten door knallen! Het is gelukkig ook helemaal mijn ding geworden.

Comfort en zithouding is een dingetje

De vakantie naar de Vogezen was erg leuk en avontuurlijk, maar mijn lichaam heeft de eerste dagen echt moeten wennen. Op deze motor zit je vrij ver voorover, waardoor er aardig wat druk op je polsen komt. Ook is het handig om na een lange rit een vriend of vriendin mee te nemen die goed kan masseren, want je rug moet ook wel even wennen aan de houding.

Benieuwd naar meer reviews over toffe motoren? Bekijk dan alle rijtesten op Motormeiden.tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *