AllesRijtesten

Review: Zero SR – is het elektrisch rijden de toekomst?

Elektrisch rijden: in de autowereld een steeds normalere zaak van de wereld. Maar bij motoren heerst er toch nog veel weerstand. Maar is dat wel terecht? Zero is een van de eerste motormerken die volledig elektrische motoren op de markt heeft gebracht en zijn inmiddels marktleider. Geen uitstoot en onderhoudsvrij. Maar hoe rijdt dat nou? Ellen ging er een weekje mee op pad.

Redactie: Ellen Kox / 1.63 m / Rijdt zelf: Triumph Street Triple 675 R (@only1wayup)
Foto’s: Anja Filak (@anja.moto

De Zero SR is het instapmodel van de Zero reeks. Op het eerste gezicht doet de Zero SR me een beetje denken aan de Ducati Monster vanwege het buizenframe. Hij oogt sportief, degelijk maar niet te futuristisch. Ik word gelijk blij van de lage zithoogte, want die is met 787 mm perfect voor mijn lengte. Eindelijk iets waar ik zo goed als met beide voeten plat aan de grond kan.

Eerste indruk van elektrisch rijden

Mijn ervaring met elektrisch rijden komt niet verder dan een e-bike, e-mountainbike en een Go scooter dus ik stond te popelen om een echte elektrische motor te proberen. De eerste paar kilometers probeerde ik toch wat voorzichtig in de “eco” modus, omdat het vermogen aan koppel (166 Nm) en het gewicht me toch een beetje intimideerde. En die zorg is compleet onnodig, want de Zero is de Grote Vriendelijke Reus zelve. Wat rijdt elektrisch onwijs makkelijk! Natuurlijk moet je niet gelijk volledig de gashendel open trekken bij het wegrijden, maar dat doe je ook niet bij je eigen motor. Van het zware gewicht (222 kg) merk ik bijzonder weinig. Ook wanneer ik lopend met de motor moet manoeuvreren. De Zero SR is super stabiel, mede door het zware gewicht dat onderin ligt. Ook de remmen geven veel vertrouwen en zijn goed te doseren. Wat weet deze motor een brede lach op m’n gezicht te toveren!

Ellen met de Zero SR

Waar is m’n koppelingshendel?

De eerste paar kilometers voelt het raar dat je niet meer hoeft te schakelen, want een elektrische motor heeft geen handmatige versnellingsbak. Hij is volledig automatisch. Een koppelingshendel ontbreekt dan ook. Bij de eerste paar rotondes was dat wel even wennen, want normaal schakel ik terug naar de tweede versnelling. Nu moest ik ‘m op gevoel of snelheid nemen. Euh… ik heb er nooit echt bij stilgestaan met welke snelheid ik een rotonde normaal neem. Na de eerste paar kilometers ben je echter zo gewend aan het ontbreken van de koppelingshendel. Alleen het bedienen van de gashendel is eigenlijk best wel heel relaxt!

Even “rev’ven” om wat blije kindergezichtjes te zien zit er alleen helaas dus niet in, want dan zit je al gauw op je voorganger 😉

De motor is eigenlijk maar een klein cilinder vormig onderdeel en de accu is daarentegen weer enorm. Een uitlaat ontbreekt natuurlijk, maar dat geluid mis ik eigenlijk niet eens.

Voorin ligt de ZF 14.4+ accu en het goudkleurige onderdeel is de Z-Force 75-10 motor
Verschillende rijstanden

De Zero SR en zijn verwanten zijn voorzien van 5 rijstanden, waarvan 1 naar eigen wens in te stellen is via de Zero app. In de “eco” stand wordt de motor begrensd op een max. snelheid van 120 km per uur en remt de motor zelf sterk af wanneer je de gashendel dicht draait. Voordeel hiervan is dat je bijna niet hoeft te remmen, en dat de accu weer stroom genereert waardoor je actieradius weer vergroot wordt. In de “sport” stand kun je genieten van de volledige elektrische ervaring: het koppel is volledig beschikbaar dus je accelereert als een malle. Wauw! Wat een bult koppel. Als je denkt dat een 1000 CC motor al snel accelereert, dan moet je eens elektrisch checken. Dat gaat als een raket. De instelbare stand heb ik helaas niet kunnen testen omdat de Zero app geen verbinding kon maken met de motor.

Onwijs goedkoop rijden

Met de huidige benzineprijzen is het financieel geen pretje meer om veel kilometers te maken. Met de Zero heb je daar geen last van, want een volle “tank” heb je al voor maar 3 euro. Daar tegen over staat wel dat je wel wat geduld moet hebben, want met de standaard lader duurt het 4.5 uur voordat hij volledig is opgeladen (van 0% tot 100%). Een snellader is dan eigenlijk ook wel een must, dan duurt het nog maar 1.5 uur voordat je volledig “volgetankt” bent. Die kost je alleen wel € 3.630 extra.

Qua onderhoud heb je verder bizar weinig kosten, want de enige vloeistof die de motor bevat is remvloeistof. Daarnaast is de Zero SR voorzien van een riem in plaats van een ketting.

Actieradius en dagtochtjes

De actieradius… tsja… Ik raak al lichtelijk in paniek als het reservelampje op mijn dashboard aan springt, dus een actieradius die naar beneden dendert deed m’n stressniveau niet veel goeds. Herken je jezelf hier in? Vermijd dan de snelweg. De accu zit hier constant op piekvermogen waardoor de accu niet kan bijladen en alleen leeg loopt. Doe je een ritje binnendoor? Dan is het weer onwijs leuk om te zien hoe de actieradius juist weer oploopt doordat je vaker moet afremmen. Dagtrips zou ik niet aandurven met de Zero, tenzij je heel veel tijd hebt om bij te laden of een tourtje in de buurt hebt. De actieradius van de Zero SR zit tussen de 125 en 250 km in, maar dat is dus sterk afhankelijk van het type weg dat je kiest. Mijn advies: vermijd de snelweg, binnendoor is sowieso veel leuker! Daar komt de Zero echt goed tot z’n recht.

Laadstress

Waar je bij een benzine motor soms alleen stress hebt om een tankstation te vinden waar ze E5 (98) verkopen, vond ik dat bij een elektrische motor nog stressvoller. Er zijn inmiddels zoveel type aansluitingen dat niet elke laadpaal geschikt is. Omdat ik alleen een huisoplader bij de Zero SR kreeg, was het dus zoeken naar de juiste laadpaal. Gelukkig zijn er een heleboel apps in omloop waarmee je ook makkelijk een laadtransactie kan starten.

Standaard opties

De Zero SR heeft standaard een aantal leuke opties. Zo is hij namelijk voorzien van instelbare vering en cruise control. Ik ben inmiddels fan van cruise control, maar bij deze motor is de bediening wat onhandig als je kleinere handen hebt. De knop zit namelijk bij de dodemansknop, waardoor ik telkens van het gas af moest om de cruise control in te stellen. Helaas is de snelheid ook niet aan te passen als je de cruise control optie hebt ingeschakeld. Jammer, dat kan beter.

Een super praktisch dingetje is het opbergvak waar normaal de tank zit. Je kunt hier je oplader in meenemen, of het gewoon gebruiken om je spullen in mee te nemen zodat je geen rugzak/tas op de motor hoeft mee te nemen. Dit vak is tevens voorzien van 2 USB poorten, dus je kunt je mobiele telefoon nog opladen ook. Dat heeft natuurlijk wel impact op de actieradius, maar handig is het wel! Een helm past er alleen helaas niet in.

Veel interesse van omstanders

Elektrische motoren zie je nog niet zoveel op de openbare weg, dus de interesse van omstanders en voorbijgangers was groot! Zo kwam ik twee Kawasaki rijders tegen op de snelweg die wel even wilde zien hoe het nou met de koppel zat, maar kwamen mensen ook regelmatig een praatje maken omdat ze toch wel benieuwd waren naar een elektrische motor.

Cypher store: de Zero App

In de Cypher store kun je allerlei dingen unlocken voor je Zero. Zo kun je een rapid charge optie aanschaffen waardoor je laadtijd vermindert, of de volledig instelbare rijmodus volledig afstemmen op je eigen wensen.

Conclusie

Ik heb een week lang onwijs veel plezier gehad met de Zero SR en kan iedereen aanraden om het elektrisch motorrijden eens te proberen. Het rijdt zo onwijs makkelijk, geeft zoveel vertrouwen en door het ontbreken van geluid en trillingen kwam ik een stuk minder moe aan op de plek van bestemming. Het rijdt super leuk en dynamisch. En is een stuk minder intensief om te rijden, in de meest positieve zin. Voor woon-werk verkeer (zonder snelweg) of plezier ritjes in de buurt is het een onwijze aanrader.

Het grootste nadeel is toch wel de oplaadtijd.. zo heb ik helaas een ritje moeten afzeggen omdat het gewoon te lang duurde voordat de Zero vol genoeg zat en de actieradius keldert op de snelweg. Een snellader is wat mij betreft een must, maar de aanschafprijs van een elektrische motor is al aan de hoge kant. Door deze prijs is een elektrische motor voor veel mensen nog niet interessant. Wanneer de actieradius en laadtijd verbeterd worden en aanschafprijs zou dalen, zou ik zeker overwegen om in de toekomst elektrisch te gaan rijden.

De Zero SR is standaard verkrijgbaar vanaf € 19.720.

Technische specificaties Zero SR
Motor Z-Force 75-10 (verbeterde thermische efficiëntie, passief luchtgekoelde, interne permanente magneet AC-motor)
Inhoud nvt
Max vermogen 74 pk (55 kW) bij 6.255 t/min
Max koppel 166 Nm
Voorvering Showa 120 mm, met instelbare veervoorspanning, ingaande en uitgaande demping
Monoshock Showa 140 mm met extern reservoir en met instelbare veervoorspanning, inveerdemping en rebound
Remmen voor J. Juan radiale 4-zuiger remklauw met dubbele remschijf 320 mm
Remmen achter J. Juan enkele zuiger zwevende remklauw met enkele remschijf 240 mm
Zithoogte 787 mm
Oplaadtijd 4 uur (0% – 95%)
4.5 uur (0% – 100%)
Actieradius 125 – 250 km
Gewicht 222 kg