AllesInspirerend

Stacey zet zich in voor gelijke kansen van meisjes in Guatemala!

De 31-jarige Motormeid Stacey uit Haarlem wilde in 2020 iets goeds doen voor de medemens. Ze vindt dat er nog veel ongelijke kansen voor meisjes zijn in de wereld, dus trekt ze in februari van dit jaar haar stoute schoenen aan om geld op te halen en naar Guatemala te gaan om die meisjes een betere kans te geven. Voor Plan Nederland stapt ze niet op de motor maar op de fiets om de handen uit de mouwen te steken! Gedurende zeven dagen legt ze 420 kilometer af en overwinnen ze de heftige dirt road voor een betere toekomst van deze meisjes. Lees snel verder!

Redactie: Tessa Deurloo
Steun Stacey Bovet en doe een donatie

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik woon samen met mijn hondje Lena en motor Charlie in Haarlem. Daarnaast werk ik als content marketeer voor een online videoplatform. Naast motorrijden, ben ik veel op het strand te vinden met vrienden. Ja, ook in de winter en hou ik ervan om cavaatjes te drinken of om te surfen.

Wat is jouw plan in Guatemala?

Ik heb me aangemeld bij Plan Nederland om als vrijwilliger mee te gaan op reis door Guatemala. Meisjes worden in dat soort landen eerder achtergesteld door cultuur, maar ook doordat er simpelweg schone toiletten en maandverband op scholen ontbreken. Wanneer ze ongesteld zijn, kunnen ze dus niet naar school. Daardoor staan ze al op hele jonge leeftijd, met 10-0 achter. Het motto is dan ook: Girls first! En dat sprak mij heel erg aan. Plan Nederland zet zich in derdewereldlanden in om kinderen en jongeren de faciliteiten te bieden om naar school te kunnen gaan en hen op andere manieren klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan voorlichting en workshops om hen mondiger te maken.

Waarom wil je dit doen?

Als feminist spreekt een goed doel met als credo: Girls first natuurlijk heel erg aan. Ik heb een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en daarmee ook onrechtvaardigheid. Ik wil als mens graag een steentje bijdrage aan het verminderen van de ongelijkheid in de wereld. Dit past erg goed bij mijn persoonlijke doelen en ambities om mensen meer bewust te maken van stereotypering van mannen en vrouwen. Ik geloof dat we door meer gendergelijkheid te creëren niet alleen sociale ongelijkheid tegengaan maar ook duurzame economische groei kunnen bewerkstelligen. Wij, vrouwen, zijn de grootste minderheid die er is dus gendergelijkheid, daar ligt mijn passie.

Zijn ze in Guatamala zo arm?

In Guatamala leeft ruim 60% in armoede. Ze leven in een cultuur waarbij vrouwen en meisjes als minderwaardig worden gezien. Seksueel geweld komt hier dan ook veel voor. Ruim 50% procent van de meisjes raken vroegtijdig zwanger. Zwangerschap op een te jonge leeftijd is niet alleen een probleem voor de gezondheid, maar ook de eigen ontwikkeling wordt hierdoor belemmerd. Stoppen met school is trouwens vaak de enige optie: weg is hun jeugd én toekomst!

Je gaat op de fiets niet op de motor?

De fietsreis door Guatemala is van 12 tot 22 februari 2020, ik leg 420 kilometer af in 7 dagen. We beginnen in Guatemala-Stad en doorkruisen het land, door bergen en dalen, op verharde en (vooral) onverharde wegen en ontdekken op deze manier de rijke cultuur en natuur van dit Midden-Amerikaanse land. Daarna ga ik een motor huren om vanaf Flores richting Tikal te cruisen. Dit moet een mooie route worden langs een meer, door de jungle tot aan de grootste Maya ruïnes. Tijdens mijn laatste vakantie in Bali, heb ik ook een crossmotor gehuurd om rondom een van de vulkanen omhoog te rijden: onvergetelijk en een aanrader!

Hoe kunnen wij jou verder op weg helpen?

Om aan dit project mee te doen, moet je minimaal 4000 euro aan sponsorgeld ophalen waarna je in het land de projecten gaat bezoeken waar dit geld naar toe gaat.  Om sponsorgeld op te halen, heb ik allerlei actie’s georganiseerd Ik ben  al goed op weg met de donatie en zit bijna op de helft van het streefbedrag dus donaties zijn welkom!  Klik hier  om te doneren.

Waarom ben je gaan motorrijden, wat voor motor heb je nu?

Ik weet nog heel goed het moment waarop ik besloot mijn motorrijbewijs te  gaan halen. Ik had het met een vriendin over ‘dingen die we ooit nog zouden willen gaan doen’, waarop zij zei: ‘Waarom niet nu?’. En toen heb ik meteen een afspraak gemaakt bij een bekende rijschool in mijn stadje. Ik wilde motorrijden omdat het me stoer leek en een gevoel van vrijheid zou geven. En dat doet het ook! Iedere keer als ik op de motor stap, voel ik me ‘psyched’, stijgt de adrenaline en na enkele kilometers glijdt alle spanning van me af en geniet ik, veel meer dan met de auto, van de omgeving.

Wat voor motor heb je?

Ik ben nog steeds in bezit van mijn eerste motor: een Kawasaki ZR7. Mijn toenmalige vriend verraste me met de aanschaf hiervan: na wederom een frustrerende werkdag, bij mijn vorige job, waarbij ik veel in de file had gestaan, vertelde hij me dat hij een toffe motor had gevonden op Marktplaats en dat we daar die avond konden gaan kijken. Ik was meteen verliefd op de parelmoerkleur van het ding! Het maakt haar uniek en opvallend. De vorige eigenaresse had de oorspronkelijke blauwe kleur, paars willen maken maar dat is niet helemaal goed gegaan. Maar dat vind ik juist tof aan Charlie: als je ooit een parelmoerkleurige motor voorbij ziet zoeven, weet je zeker dat ik het ben.

Heb je ook een leuk of bijzonder verhaal? Stuur een mailtje naar redactie@motormeiden.tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *