AllesLifestyleRijtesten

Tilsberk DVISION: een nieuwe, veilige manier van motornavigatie

Rijd je wel eens met motornavigatie? Dan is de kans groot dat je stiekem best vaak naar het schermpje van je Garmin of TomTom kijkt, en niet op de weg let. Juist in deze fractie van een paar seconden kan er veel gebeuren. Tilsberk speelt daar op in met de DVISION: een Head-Up Display (HUD) die je in je helm plaatst, waarmee je de route instructies kan volgen én gewoon je ogen op de weg kunt houden. Een stuk veiliger dus. Maar hoe werkt dat precies?

Redactie: Ellen Kox (@only1wayup)
Foto’s: Anja Filak (@anja.moto)

Met dank aan Tilsberk voor het beschikbaar stellen van de DVISION

 

Het bedrijf Tilsberk

Tilsberk is een jong Duits bedrijf dat zich inzet om de veiligheid van motorrijders te verbeteren door middel van hun smart producten. Naast de DVISION hebben ze de DGUARD: een apparaatje dat bij een ongeval automatisch de nooddiensten en contactpersonen informeert, zodat de juiste hulp direct naar de juiste plek gestuurd kan worden. Daarnaast fungeert het als anti-diefstal device. 

 

Head-Up Display: wat is het?

HUD’s ken je misschien wel van auto’s waarbij route instructies geprojecteerd worden op de autoruit. De informatie is summier, maar genoeg om je niet af te leiden en duidelijk genoeg om je naar de plek van bestemming te leiden. De DVISION doet precies dit, maar dan in je motorhelm. In het apparaatje zit een kleine projector en een glaasje waar de instructies op worden geprojecteerd.

De view vanuit je helm. Foto: Tilsberk.
Installatie in de helm

Het installeren van de DVISION is een piece of cake, in ieder geval als je een helm hebt die met bevestiging A compatibel is. Tilsberk levert een hele nette, uitgebreide manual voor de bevestigingsmogelijkheden. Met filmpjes en al!

What’s in the box

Mijn helm (een HJC RPHA 11) heeft helaas een complexere binnenkant waardoor ik aan de slag moest met bevestiging B en Sugru (kneedbare lijm). Dit heeft wel even tijd nodig om uit te harden, namelijk zo’n 12 tot 24 uur. Maar goed, dan zit het ook wel echt vast. Bij de installatie is het belangrijk dat je de bevestiging goed centreert. Dit kun je testen door markeringen, of de DVISION zelf even vast te maken door middel van de magnetische bevestiging, aan te zetten en je helm op te zetten. Als de omlijning van het laadscherm te zien is, zit de bevestiging op de juiste positie.

Mijn helm met de bevestiging op zijn plaats

 

Zijn alle helmen geschikt voor de DVISION?

Vrijwel alle helmen zijn geschikt voor de DVISION, behalve crosshelmen. Integraalhelmen, jethelmen, systeemhelmen, helmen met een zonnevizier: alles is mogelijk met de duidelijke instructie van Tilsberk. Bij complexere ontwerpen (zoals de HJC RPHA 11) ben je dus iets langer bezig. Wil je vantevoren checken of je helm geschikt is? Je vind het op de website van Tilsberk.

De Tilsberk DVISION geïnstalleerd in de HJC RPHA 11

 

DVISION App

Voordat je de DVISION kunt gebruiken om te navigeren, moet je hem eerst koppelen aan je telefoon. Dat doe je met de DVISION app. Deze app heb je ook nodig om je route in te stellen. Geen zorgen, de bluetooth verbinding trekt je telefoon niet leeg want er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth Low Energy (BLE).

Tijdens het instellen kun je kiezen welke informatie je wilt zien op het HUD schermpje (zie hieronder) door middel van een andere layout te kiezen.

 

Navigatie

Navigatie instellen werkt heel simpel door je beginpunt (meestal waar je op dat moment bent) en je eindpunt in te typen. Uiteraard kun je ook starten vanuit jouw huidige GPS positie. De app berekent dan heel snel de route. Uiteraard kun je aangeven of je bepaalde wegtypes wilt vermijden en of je de snelste of meest toeristische route wilt rijden. Ook kun je de spraakinstructies aan- of uitzetten als je gebruik maakt van een headset.

Neem je een verkeerde afslag tijdens het navigeren, dan herberekent de app razendsnel de route en komt met een alternatief. Hij stuurt je niet terug naar het vorige punt, maar checkt waar je het beste de volgende afslag kunt nemen. Ook dat werkt dus helemaal prima.

 

Is de DVISION wel veilig en niet afleidend?

Een veelgestelde vraag was of zo’n apparaatje niet afleidt. Het zit immers toch voor je oog. Ook dit was mijn eerste gedachte, maar ik kan bevestigen dat het niet afleidt. De route instructies zijn zo subtiel dat ze pas zo’n 300 meter voor de handeling worden weergegeven. Verder blijft het schermpje leeg, op de standaard informatie van je layout na. Als je recht vooruit kijkt, kijk je dwars door het glaasje heen en focus je je dus op de weg. Bij een aanwijzing krijg je altijd een gesproken instructie (tenzij dat uit staat, of je geen communicatieset hebt) en wordt er een pijl of rotonde met de juiste afslag geprojecteerd op het glaasje. Dan focus je even op dat glaasje, maar omdat je je ogen op de weg kunt houden zie je te allen tijde wat er voor je gebeurt. Dat gaf mij een heel fijn en veilig gevoel.

Ook wanneer je een bril draagt werkt het prima. Er zit genoeg afstand tussen je bril en de DVISION in je helm.

 

Voordelen ten opzichte van een normaal navigatiesysteem

Ten eerste, je hoeft geen groot los navigatiesysteem meer mee te nemen. Of te bedenken waar je dat laat als je even een koffiestop houdt. Ten tweede, je telefoon heb je toch altijd wel bij je. Ten derde, het is een klein apparaatje dat je prima in je helm kan laten zitten. Je hoeft niets op de motor te monteren. Ten vierde; je kunt beter op de weg letten en de wegen en bochten beter leren lezen omdat je niet op een navigatiescherm hoeft te kijken. Dat komt je riding skills weer ten goede. Verder is de DVISION iets goedkoper dan een Garmin of TomTom, dus ook beter voor de portemonnee. Kun je dat weer aan benzine besteden.

Met een volle accu gaat de DVISION tot wel 12 uur mee. Ik heb hem na een uur of 8 gebruik (een streepje batterij over) voor de zekerheid weer opgeladen.

 

Wanneer kies je wel beter voor een los navigatiesysteem?

Een HUD is vrij basic qua display mogelijkheden want je wilt natuurlijk zo min mogelijk afleiding. Daardoor kan niet alle informatie die een TomTom of Garmin biedt getoond worden. Heb je behoefte aan echte turn-by-turn navigatie, of wil je zoveel mogelijk points of interest (POI) zien zoals benzinestations, dan is een los navigatiesysteem op dit moment een betere optie.

Als je veel offroad rijdt dan heb je waarschijnlijk ook meer aan een los navigatiesysteem.

 

DIVISION is in ontwikkeling

De DVISION is nog maar net op de markt maar Tilsberk zit niet stil. Zo wordt er gewerkt aan een GPX import functie waarmee je ook vooraf gemaakte routes kunt rijden. Dat was naar mijn mening het enige echt belangrijke puntje dat op dit moment ontbreekt, maar dat wordt met een komende app update geïmplementeerd. Daarnaast zijn ze bezig met het beschikbaar stellen van live-traffic en het ontwikkelen van een betere weergave van (scherpe) bochten.

Tilsberk geeft ook aan dat er wordt gekeken naar een mogelijkheid om de HUD met andere apps te kunnen verbinden.

 

Samenvattend oordeel

De DVISION is een apparaatje wat mij wel degelijk een veiliger gevoel geeft bij het gebruik van navigatie. Het is niet vervelend, zit niet in de weg en werkt ook prima als je een bril draagt. De DVISION is al een heel compleet pakket, maar met de toekomstige GPX import functie en de andere ontwikkelingen kan dit zomaar eens de grotere navigatiesystemen buiten spel gaan zetten.

Het zou echter mooi zijn als de DVISION in een hard-case opbergdoosje komt, want een simpel zakje doet een beetje afbreuk aan het product en beschermt nooit zo goed als een case.

Benieuwd naar wat ie kost? De adviesprijs voor de Tilsberk DVISION is € 329. Op dit moment is hij voor € 299 te verkrijgen via Louis.nl.