AllesRijtesten

Motortest: Kawasaki Z900 – Klaar voor de aanval met deze stoere Naked

Dat Kawasaki een winnaar in huis heeft sinds de lancering van de Z900 is geen verrassing meer. De Z900 is ongekend populair en nog steeds één van de best verkochte motoren in het naked segment. Tijd om deze topper eens stevig aan de tand(wielen) te voelen. De aanval is geopend! Gaat het licht op groen voor de Z900? Lees snel verder!

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn | 1.64 m | Rijdt zelf: Yamaha Tracer 900 GT | Instagram @sonyamaha1
Foto’s: Anja Filak | Instagram @anja.moto

Dominante look

Vanaf 2013 heeft de Z serie van Kawasaki een nieuw jasje gekregen wat “Sugomi styling” wordt genoemd. Sugomi staat voor iets of iemand die ontzag inboezemt, een onuitwisbare indruk maakt en respect afdwingt. 

Kawasaki heeft dit vertaald in een dominante look. Met een lage kop en hoge staart is ook de Z900 klaar om aan te vallen. Ondanks dat de Z900 pas vanaf 2017 op de markt is, heeft Kawasaki het design van het 2022 model nóg iets scherper gemaakt. 

De Performance uitvoering die wij hebben getest heeft een donker kuipruitje dat net iets hoger is dan het origineel, een seatcover en Akrapovic uitlaat. Deze uitlaat is niet alleen mooier dan de originele, maar heeft ook een net iets leuker geluid, zonder asociaal te zijn. Opvallend is het rode frame en de rode details op het kuipwerk. 

Met de LED-verlichting en richtingaanwijzers ben je niet alleen goed zichtbaar, maar staat de Z900 er ook strak op. Minder mooi vinden we de reflectoren aan de zijkant van de nummerplaat. 

 

 

 

 

Ready, set, go!

Het eerste wat opvalt is de korte wielbasis. Met een afstand tussen het voorwiel en achterwiel van slechts 1.455mm belooft de Z900 een fijne stuurfiets te zijn. Rijklaar weegt de motor 212 kg. Dit merk je totaal niet tijdens het rijden, hooguit met manoeuvreren naast de motor. De grote stuuruitslag maakt het zowel op als naast de motor makkelijk om de motor te sturen naar waar je maar wilt.

Ondanks dat ik door de zithoogte van 820mm nog een beetje op mijn tenen sta, geeft de Z900 erg veel vertrouwen. De zithouding is redelijk rechtop, maar licht sportief en voelt goed. 

Doordat de voetsteunen iets naar achter staan, zijn je benen licht gebogen en daarmee ben je als rijder absoluut klaar voor de aanval!

Met een tankinhoud van 17 liter en een verbruik van 1 op 17 kun je een kleine 300 kilometer rijden met een tank, maar dan is hij ook écht leeg. Op het TFT kleurendisplay kun je bijvoorbeeld je gemiddelde verbruik zien, maar ook de range. Al rijdend berekent de motor hoeveel kilometer je nog kunt rijden met je tank. Zuinig rijden wordt beloond met een klein eco logo dat oplicht op het display.

De knoppen onder op het display zijn ook tijdens het rijden gemakkelijk te bedienen. Met een druk op de knop ga je naar de volgende menufunctie, zo blader je er als het ware doorheen totdat je de door jou gewenste info in beeld hebt. 

RIDEOLOGY

De Z900 heeft 4 rijmodi. Er zijn 3 standaard modi waar je tijdens het rijden eenvoudig tussen kunt wisselen, namelijk: Sport, Road en Rain. Daarnaast is er de Rider modus die je de mogelijkheid geeft de verschillende rijhulpsystemen handmatig naar wens in te stellen. Dit doe je met behulp van de RIDEOLOGY app op je telefoon, door via bluetooth verbinding te maken met je motor. 

Deze app hebben wij zelf niet getest, maar belooft meer informatie te geven over de motor. Denk aan informatie over onderhoud, brandstofpeil, kilometerstand en je gereden rit. Ook kun je hierin display instellingen aanpassen en je kunt zelfs instellen dat je telefoonmeldingen op het display van de motor ziet. 

Z-Power!

Het blok van de Z900 is een viercilinder in lijn, 948 cc. De motor rijdt ontzettend soepel en heeft vermogen in alle versnellingen. Zelfs met 30 km/u in de 6e versnelling begint de motor nog niet te bokken, maar rijdt hij gemoedelijk door. 

Geef je de Z900 de sporen, dan bereik je het maximale koppel van maar liefst 98,6 Nm bij 7.700 toeren. De ook al niet zuinige maximale 125 PK bereik je bij 9.500 toeren. Bij een hoger toerental leer je de ware aard van Sugomi kennen!

Technisch hoogstandje

De looks en het vermogen zijn niet het enige dat de naam “Sugomi” waardig is. Naast dat de motor ABS en tractie controle heeft, is deze uitgerust met assist. Dit zorgt er voor dat je koppelingshendel lichter te bedienen is waardoor niet zo snel last van je hand krijgt als je veel moet koppelen. Daarnaast heeft de Z900 een slipper clutch. Die slipper clutch zorgt er voor dat je achterband niet gaat glijden wanneer je te snel terug zou schakelen. Dit biedt extra veiligheid, vooral voor de meer sportieve rijder. Ook is de gasrespons verbeterd waardoor het vermogen van de motor makkelijker controleerbaar is. 

Groen hart

Onze conclusie is dat de Z900 ontzettend fijn rijdt. Het grote voordeel is dat de motor ontzettend makkelijk stuurt en een groot gevoel van vertrouwen geeft. Bij lage toeren zal de Z900 niet voor vervelende verrassingen zorgen. Bij hogere toeren komt de ware aard van het beestje naar boven en laat de motor zich lekker sportief sturen. 

Jammer vinden wij dat er geen quickshifter op zit. Ondanks dat de Z900 soepel schakelt, zou dat zeker passen bij deze motor. De seat cover sluit moeilijk en er is weinig ruimte onder de duo zit om spulletjes mee te nemen, maar daar hebben we een toffe Motormeiden legbag voor, dus dat hoeft geen bezwaar te zijn. 

Wist je dat zelfs de olie in het blok Kawasaki groen is?

Als je het hebt over het tot in de puntjes doorvoeren van een concept, dan begrijpen we volledig dat Kawasaki met deze Z900 wederom hoge ogen gooit. Ondanks dat we een wit met rode motor hebben getest, is ons hart stiekem wel groener gaan kloppen en mag het licht wat ons betreft op groen!

De Z900 2022 is verkrijgbaar in drie verschillende kleurstellingen vanaf € 11.299,-. Ook is er een 70 kW uitvoering voor het A2 rijbewijs.