InspirerendRijtesten

Offroad voor beginners: een dagje crossen door het Brabantse land

Een offroad motor die nooit blubber ziet… voor zowel de motor als berijder eigenlijk best zielig. Want wát een mooie wereld ligt daar nog open om te ontdekken! In dit artikel neem ik je mee achterop de crossmotor voor mijn eerste offroad training. Op een zomerse dag in september leer ik de eerste kneepjes van motorrijden buiten de gebaande paden. En kom ik erachter dat deze tak van motorsport perfect beoefend kan worden in Nederland.

Redactie: Jasmijn Moerman

Buiten de gebaande paden

Eerder dit jaar heb ik de Voge 650DSX LX mogen testen voor Motormeiden. Een heerlijke motor die, met mijn aangeboren aantrekkingskracht tot avontuurlijke vervoersmiddelen, een perfecte match was. Maar los van een kort grindpaadje hier en daar, kwam het niet in me op om er de bossen mee in te gaan. Omdat ik geen idee had wat daar bij komt kijken, ik niet wist of ik dat wel zou kunnen…en mag je überhaupt ergens offroad in Nederland? Belemmerende gedachten, terwijl de stoere Voge qua looks en capaciteiten stond te trappelen voor wat avontuur buiten de gebaande paden. Een ideale offroad motor die nooit blubber ziet…eigenlijk best zielig, voor zowel de motor als de berijder. Want wát een mooie wereld ligt er daar nog open om te ontdekken!

Voge DSX

Op avontuur met MPS Adventure

Na een online zoektocht naar aanbieders van offroad motor training voor beginners, kwam ik terecht bij Motorsport Press Service. Een initiatief van Peter van Sanden uit Gemert, die al meer dan 45 jaar actief is in de motorcross- en offroad wereld. Peter organiseert regelmatig offroad motorritten inclusief huur van een lichte crossmotor: de Honda CRF250L. Niet meteen de zorg van een (eigen) zware motor op onbekend terrein vond ik, als ‘offroad rookie’, wel een geruststellende gedachte.

motorrijders staan stil in een bos

De paden op, de lanen in

Op een van de laatste mooie zomerse dagen in september mag ik aansluiten bij twee andere motorrijders voor een dag begeleid offroad motorrijden door het Brabantse land. Na een ’bakkie’ in de kantine van een motorshop in Volkel, een korte uitleg en een omkleed rondje naar geschikte kleding (o.a. crosslaarzen en kniebeschermers) stappen we rond 10:00 uur op voor vertrek. 

Na de eerste paar meters asfalt duiken we direct de bossen in. En asfalt zullen we nog amper zien vandaag. Tijdens onze 150 km rit dwars door de Peel, de Kempen en de Meijerij, komen we welgeteld één verkeerslicht tegen. Wanneer we 7 uur later de parking weer oprijden zijn we moe, voldaan, met wat beginnende spierpijn en voorzien van een dopamine boost tenminste goed voor een maand. 

Leercurve offroad motorrijden

Peter laat ons het eerste uur wennen aan verschillende ondergronden: een bospad, grindweg, een zandpad. Hij voert het tempo en moeilijkheidsgraad geleidelijk op.

Ik leer al snel dat je offroad zo snel mogelijk naar de hoogste versnelling moet willen. Dit om ervoor te zorgen dat je motor niet te fel reageert door een abrupte gasrespons als je bijvoorbeeld plots door een kuil knalt. “De motor lekker laten rollen”, wordt het motto van de dag. Mijn vocabulaire wordt uitgebreid met het woord “knippen”: een zanderige ondergrond met veel ongelijke kuilen en sleuven. 

Ik ontdek ook dat je zó veel meer controle hebt op ongelijke ondergrond als je (met de juiste houding) op de steps gaat staan. De Honda ‘danst’ als het ware onder mij heen en weer, terwijl ik ‘in control’ blijf door enkel het stuur lichtjes te dirigeren naar waar ik heen wil. 

Als ultieme technische test leidt Peter ons over een smal mountainbike trail. We scheren langs de bomen, met schijnbaar onmogelijke bochtjes voor een motor. Peter staat ons grijnzend (en misschien zelfs een beetje trots) op te wachten als we heelhuids het bos uit komen crossen. 

vrouw op crossmotor op bospad

Stille motor

Na een heerlijk lunch, inclusief een onmiskenbaar Brabants worstenbroodje, trekken we nog een paar uur door het unieke landschap. De tocht brengt ons langs pompoenvelden, over vers geoogste maisvelden, door prachtige bomenlanen en de Brabantse heide. Geen tegenliggers, geen verkeersborden of stoplichten. Enkel een handvol tractors, een springend reetje in het maisveld en wat roofvogels. Guus Meeuwis zingt niets te veel in zijn Brabantse lofzang. En de Honda CRF250L is zo stil, dat de koeien in de wei niet eens opkijken als wij voorbij scheuren. De route zelf blijkt volledig legaal, maar zonder begeleiding van Peter hadden we deze geweldige weggetjes nooit zelf kunnen vinden.  

vrouw op crossmotor op zandpad

Ultieme ervaring voor Motormeiden

Offroad motorrijden lijkt nog sterk gedomineerd door motormannen. Alle websites met dit onderwerp lijken hoofdzakelijk gericht op manvolk met zware motoren. Maar wat ik heb ervaren, draait offroad motorrijden om flexibiliteit en wendbaarheid. Vermogen betekent hier weinig en elk extra gewicht of grootte zit alleen maar in de weg. Ik zie dan ook geen enkele reden om deze wereld als motormeid niet te gaan ontdekken. Offroad motorrijden is ultiem genieten van rust en vrijheid, terwijl tegelijkertijd de adrenaline door je lijf giert. Een ervaring die ik iedere motormeid gun!