Voge 650DSX LX – perfecte motor voor lange benen (lezerstest)

Waar laat jij je lange benen tijdens het motorrijden? We doen daarom de lange benen motortest met de Voge 650DSX LX en Voge 500 DSX. Beide meiden zijn gezegend met een stel ellenlange benen en kunnen deze allroad motoren eens flink aan de tand voelen! Benieuwd naar de motortest van Jasmijn, op de 650DSX LX met de mooie kofferset? Lees dan snel verder! 

Tester: Jasmijn| 1.83 | nu geen motor maar test een hele hoop!
Benieuwd naar de prestaties van het kleinere broertje: de Voge 500 DSX

Wat rij je zelf en hoe lang al? Wat voor type motorrijder ben je?
Sinds 2011 heb ik mijn motorrijbewijs. Na het halen van mijn rijbewijs heb ik een aantal jaar een Yamaha FZS600 gereden. Vanwege een nieuwe hobby (kitesurfen) heb ik deze toen verkocht. Sindsdien huur ik af en toe een motor tijdens vakanties. In het dagelijkse leven verplaats ik mij het meest met een – opgevoerde uiteraard – snorscooter. Snelheid ben ik zeker niet vies van, maar het meeste geniet ik van rustig toeren over bochtige bergweggetjes en genieten van de omgeving.

Handige rekentool zithoogte motor

Ik probeer altijd wel een motor te vinden met een comfortabele zithouding die past bij mijn lengte van 1.83m en lange benen. Een handige rekentool die ik toevallig tegenkwam om je zithouding te achterhalen voor verschillende type motoren vind je hier. De motor die ik heb getest staat hier helaas nog niet tussen.

Wat was jouw verwachting van de 650DSX LX ?

In de dagen na de Motormeiden Wasstraatrit ben ik, geheel binnendoor, richting Limburg gereden. Hotelletje geboekt in Valkenburg, waar mijn reismaatje gratis in een overdekte garage mocht overnachten. Zuid-Limburg is absoluut een aanrader voor een motorweekendje! De omgeving is prachtig en op de binnenwegen kom je, los van wat tractors, bijna niemand tegen. Meer dan eens kreeg ik op de terrasjes bewonderende blikken en opmerkingen over de Voge. Ik bleek ook niet de enige die nog niet bekend was met dit merk.

Eerlijk gezegd had ik weinig verwachtingen, los van het feit dat ik ‘m er heel stoer uit vond zien. Het merk Voge was namelijk bij mij nog niet bekend. Het merk blijkt ook pas ongeveer een jaar op de Nederlandse markt, terwijl deze industriegigant al bijna 40 jaar wereldwijd actief is met een productie van zo’n 2,5 miljoen motorfietsen per jaar.

Voge DSX

Niet teleurgesteld!

Motormeiden had specifiek gevraagd om een testrijder met lange benen, aangezien de Voge 650DSX LX een relatief hoge zit heeft van 825mm. De 650DSX LX is een adventure bike, dus ik hoopte op een rechte zithouding met veel controle door o.a. het brede stuur en het feit dat het een 1-cilinder is. En op deze punten heeft de Voge absoluut niet teleurgesteld!

A2 rijbewijs

De Voge 650DSX LX is tevens een motor geschikt voor het A2 rijbewijs. Nu rijd ik altijd motoren met een grote motorinhoud, dus ik was wel benieuwd of minder vermogen zou afdoen aan de rijervaring. Na 4 dagen toeren en bijna 1000km op de teller, kan ik met overtuiging zeggen dat dit nauwelijks invloed heeft op het rijplezier. De looks van deze motor verraden niets van het lagere vermogen. Ik voelde me in ieder geval niet onder doen aan bijvoorbeeld een vergelijkbare, maar grotere, jongen als een BMW R GS.

Lekker snel weg!

De 1 cilinder zorgt ervoor dat je onderin het toerengebied veel power hebt (‘veel koppel’). Simpel gezegd: je bent lekker snel weg! Alleen op de snelweg merk je het tekort. De maximale snelheid ligt rond de 145km/h. Maar boven de 110km/h begon ik mij minder veilig te voelen. De motor gaat dan aardig trillen. En hoewel het (handmatig verstelbaar) windscherm voldoende zijn werk doet bij rustig toeren, lijkt deze bij hogere snelheden minder effect te hebben. Je moet er echt onder duiken wil je zonder veel ruis rijden.

Mooie koffer-set 650DSX LX

Mijn algemene indruk van de Voge 650DSX LX is erg positief. De motor voelt vertrouwd vanaf het moment dat je opstapt. De Voge is standaard voorzien van ABS, maar dat heb ik zelf gelukkig niet hoeven testen. Je kan de ABS trouwens ook eenvoudig uitschakelen, voor als je offroad gaat. Ik heb een stukje getest op een onverhard pad, en daar gaat ‘ie gemakkelijk en stabiel overheen met ABS aan.

Het uiterlijk vind ik persoonlijk geweldig. Modern, stoer en zonder onnodige opsmuk. Voorzien van Pirelli Scorpion Rally banden, spaakwielen en met een aluminium kofferset als je de LX versie besteld. Alleen de topkoffer was al groot genoeg voor een paar dagen kleding en toilettas. Je kunt dan nog apart de zijkoffers eraan hangen.

Hoe, wat, wat waar heb je de motor getest? 

Ik mocht de Vog 650DSX LXvier dagen testen. Na ontvangst van de motor bij MVS Motormakelaardij in Terschuur, mocht ik meerijden met de Wasstraatrit van de Motormeiden. Met zo’n 70 motormeiden hebben we een prachtige en zonnige rit van 132km gemaakt langs en door de Veluwe. Dit was de ideale gelegenheid om de Voge DSX650 LX te leren kennen. Onderweg mocht ik ook even twee andere versies van Voge proberen: de DSX500 en 500AC. Maar de DSX650 LX bleef voor mij de favoriet.

Voge DSX

Hoe rijdt de motor? Soepel door de bochten?

De motor weegt 219kg, wat in deze klasse best meevalt, maar dat je natuurlijk liever niet wilt tillen. Tijdens het rijden voel je helemaal niets van welk gewicht dan ook: hij rijdt veder licht bij alles dat je doet. Maar ik kreeg ‘m dan weer met geen mogelijkheid alleen op de bok.

De 650DSX LX gaat als vanzelf door elke bocht. Gewicht verplaatsen, naast je motor gaan hangen, hoofd indraaien: het is eigenlijk niet eens nodig bij deze motor. Als je je ogen draait, gaat ‘ie al strak door iedere bocht. Hij blijft ook op ieder moment stabiel aan de weg plakken. Even handen van het stuur? Geen probleem. Al sta je bijna stil, voor een verkeerslicht bijvoorbeeld: ik hoefde mijn voeten niet eens naar de grond te brengen omdat de Voge uit zichzelf lijkt te blijven staan. Ik had deze motor graag gehad tijdens het examen AVB, want dan zou dat appeltje eitje zijn geweest.

 

Het geluid: lekker roffeltje

Het 1 cilinder blok zorgt voor een lekker roffeltje na elke korte bocht. Zuinig vond ik ‘m ook: 1 op 25 ongeveer tijdens mijn 4 dagen. 400km op 1 tank zou daarmee moeten lukken. Door de hoge zit, heb je een heel fijn overzicht over de weg. De goeie spiegels vullen dit nog ‘ns extra aan: ik had beter zicht in deze spiegels dan in mijn auto!

Gear indicator en bandenspanning

De motor is standaard voorzien van o.a. ABS, volledig digitaal dashboard en aparte USB-aansluiting. Voor € 9489 incl. BPM krijg je heel veel motor, inclusief aluminium kofferset. Het dashboard toont naast de gebruikelijke zaken, ook je bandenspanning. Het toont ook continu een afbeelding van een rode DSX, voor het geval je even vergeet dat je op een motor zit vermoed ik.

Ik had niet eerder gereden op een motor met gear-indicator. Maar na deze test wil ik nooit meer zonder. Vooral omdat je op deze 1 cilinder vaak en snel moet schakelen, is dit een hele welkome standaard feature op het dashboard.

Het scherm gaat automatisch in ‘dark mode’ als je bijvoorbeeld door een tunnel rijdt. Ook zit er bluetooth op, al heb ik dit niet zelf getest. Ik zou ook niet zo goed weten waarom dit handig zou zijn, aangezien je toch aparte navigatie via bijvoorbeeld je telefoon ernaast wilt hebben.

Hoe trekt hij op tijdens het rijden en hoe schakelt hij?

De motor vraagt om te schakelen bij slechts 4000 toeren: dan begint ‘ie te trillen. Ik ben tijdens mijn 4 dagen testen niet boven de 5000 geweest, simpelweg omdat het niet nodig is. Het is een persoonlijke voorkeur of je dit prettig vindt. Ik ben in ieder geval fan van het snel opschakelen. De versnellingen zitten ook lekker dicht bij elkaar, waardoor je met kleine tikjes al bij de volgende bent. De Voge wil zo snel mogelijk naar zijn hoogste (5e) versnelling. Maar in welke versnelling je ook zit, er zit altijd nog meer dan genoeg power in om lekker aan te trekken.

Voor wie is dit de perfecte motor?
In het heuvellandschap en bochtige wegen langs de landerijen werd het pas echt genieten op deze motor. Daar lijkt de Voge 650DSX LX dan ook voor gemaakt!  Door de hoge zit, fijne spiegels en grote hanteerbaarheid van deze motor zou ik ‘m ook zeker aanraden voor beginnende rijders. Het was soms mijn eigen terughoudendheid in een spannende bocht dat ik er niet lekker uitkwam: maar daar kan ik de 650DSX LX niet de schuld van geven. Die blijft namelijk altijd stabiel op de weg liggen, zonder enige onzekerheid te tonen. Daar kun je, zowel als beginnende of ervaren rijder, letterlijk en figuurlijk op leunen.

Voge DSX

Offroad avontuur

Ik heb er zelf niet echt ‘hardcore’ offroad mee gereden, maar voor de reguliere buitenpaadjes is hij sowieso meer dan geschikt. Tijdens mijn ritje over een onverhard (grind) pad hoefde ik niet in te houden. De motor bleef grip houden alsof ik over asfalt reed.  Ook de steps zijn fijn breed en stevig waardoor je heel gemakkelijk even gaat staan.

Perfect voor woon-werkverkeer

Qua rijeigenschappen (hanteer- en manoeuvreerbaarheid) en zithouding zou het wat mij betreft ook een perfecte woon-werk motor kunnen zijn. De nieuwprijs is ook absoluut aantrekkelijk voor zo’n complete motor. Als de optie aanwezig zou zijn voor een andere vorm en vulling van het zadel, zou ik meteen die oude sok vanonder mijn matras gaan halen.

Zijn er verbeterpunten aan de motor?

Het enige, maar helaas ook grote, minpunt voor mij is het zadel. Dit is te hard en te diep gevormd naar mijn smaak. Bij veel bochten achter elkaar merk je hier minder van, maar in Nederland is dat natuurlijk wel zoeken. Het zadel van iedere motor zal na een tijdje ongemakkelijk gaan voelen, dat hoort nu eenmaal bij het motorrijden. Bij deze Voge 650DSX LX begint het ongemak alleen al heel snel en is er weinig alternatief voor een andere zithouding. Ik heb zelf online gezocht naar andere zadels voor dit type motor, maar dit zelf (nog) niet kunnen vinden. Wellicht dat dit wel bespreekbaar is met Voge dealer.

Voge DSX 650LX  is een leeuw!

Ik vergelijk de Voge 650DSX LX met een leeuw die je niet hoeft te temmen. De looks van een volwassen leeuw, maar in rijeigenschappen aaibaar genoeg om niet bang voor te zijn. En eentje die lekker gromt als je ‘m aan z’n staart trekt. Deze motor doet alles wat jij wilt, en niet andersom.

Boek een testrit of vind hier meer informatie over de Voge 650DSX LX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *