AllesEventsInspirerend

Te gast bij Aprilia tijdens de MotoGP – hoe gaat dat allemaal in z’n werk?

Aprilia kennen we natuurlijk als een groot Italiaans motormerk dat onder de vlag van Piaggo opereert. Maar ook vanwege het feit dat ze al jaren meedraaien in de MotoGP. Met de Spaanse top coureurs Maverick Viñales en Aleix Espargaró weet het merk dit jaar uitstekende resultaten te behalen op de RS-GP 2022. Ellen en Sonja mochten een kijkje achter de schermen nemen bij Aprilia tijdens de #DutchGP op het TT Assen circuit.

Redactie: Ellen Kox & Sonja Sinot-de Bruijn

Aprilia Hospitality Center op TT Assen
Het Aprilia Hospitality Center dat uit 3 vrachtwagens bestaat
Ellen en Sonja te gast bij Aprilia Racing op de MotoGP van TT Assen
Aprilia Hospitality Center

We beginnen de dag in het Hospitality Center van Aprilia, waar we worden verwelkomd door Vivian van Kaam; PR dame van Aprilia Benelux (Vespa Piaggo BV). Het Hospitality Center is de ontvangstruimte waar gasten, familie, medewerkers en coureurs zich kunnen vermaken met beelden van de race onder het genot van een drankje. Dit Hospitality Center is voorzien van een kantoor en echte keuken. Je zou het niet zeggen want het ziet er uit als een echt gebouw, maar de ruimte is opgebouwd uit 3 vrachtwagens.

Het Aprilia dorp op Assen

Het houdt natuurlijk niet op bij het Hospitality Center. Als we richting de pitboxen lopen, moeten we eerst nog langs de trucks van Maverick Viñales en Aleix Espargaró, die samen een soort van tunneltje vormen. Hier kunnen de coureurs zich ieder in hun eigen vrachtwagen terugtrekken. 

De gastheer van Aprilia vertelt ons dat ze voorheen wel 5 dagen bezig waren met het opbouwen van het Hospitality Center, maar dat ze daar tegenwoordig nog ‘maar’ 19 uur over doen.

Aprilia Racing doorgang naar de pitboxen
Aprilia mobile homes en doorgang naar de pitboxen
De Aprilia pitboxen

Hoogtepunt van de dag was dat we een kijkje in de keuken van Aprilia mochten nemen. En daarmee bedoel ik niet de keuken waar de overheerlijke Italiaanse lunch bereid werd, maar het kloppend hart tijdens de trainingen, kwalificaties en natuurlijk de races: de pitboxen.

Van de kale pitboxen op Assen herken je helemaal niets terug, want deze zijn compleet ingericht met wanden, gereedschap, schermen en rekken.

Aprilia RS GP 2022 van Maverick Vinales
Maverick Viñales’ Aprilia RS GP 2022
Licht en snel

De technicus van Aprilia vertelt ons dat de RS-GP 2022 slechts 158 kg weegt en meer dan 270 PK onder de vleugels heeft. Het lage gewicht komt natuurlijk vooral door de vele carbon onderdelen. Een onderkuip van de RS-GP die we even mogen vasthouden weegt echt vederlicht. Alles wordt gedaan om de motor zo licht en aerodynamisch mogelijk te maken. Tel daar de carbon remschijven van € 10.000 per stuk bij op en je hebt een monster van een racemotor.

Ellen en Sonja bij de Aprilia RS GP 2022 van Maverick Viñales
Ellen en Sonja bij Maverick Viñales’ racemotor
Constant sleutelen en berekeningen maken

Hij vertelt ons ook dat Aprilia een team van 40 vaste mechanics heeft, waarvan een aantal mechanics alleen voor Maverick of Aleix werken, maar sommigen ook voor beide coureurs werken. We zien Maverick met z’n team een aantal gegevens analyseren, en Aleix de race in zichzelf voorbereiden. Constant zit er een team in hun hoek dat zich bezig houdt met analyses en berekeningen om de motor en komende race zo goed mogelijk voor te bereiden. De monteurs zagen we bezig met de laatste afstellingen aan de motoren. Als kers op de taart mogen we Maverick’s motor nog even van dichtbij bekijken. De details zijn indrukwekkend. Alleen al de bedieningsknoppen aan het stuur, die wat weg hebben van de knoppen van een Nintendo controller, zijn zo anders dan van een standaard motor. Alles is instelbaar voor die plek op het podium!

Maverick Vinales in beraad met zijn technische team
Maverick met zijn technische staf
Talloze banden en onderdelen op voorraad

De banden gaan hier bij wijze van spreken als warme broodjes over de toonbank, want achter in de pitbox is een soort walk in closet te vinden die gevuld is met banden die constant 90°C warm worden gehouden in bandenwarmers. De coureurs mogen tijdens een raceweekend maximaal 22 banden gebruiken, waarvan 12 achterbanden en 10 voorbanden. De banden waar ze uit kunnen kiezen worden al bepaald aan de eigenschappen van het circuit waar ze rijden, daarna mogen de teams zelf kiezen welke compound ze willen gebruiken. 

De Michelin hal met banden op de paddock van TT Assen
De MotoGP race

Dan is het zo ver: dé wedstrijd waar motorrijdend Nederland lang naar heeft uitgekeken. Natuurlijk juichen we voor Aprilia en Ellen hoopt op een win van Aleix Espargaró. Vanaf P5 weet hij naar P2 te rijden. Helaas wordt Aleix in lap 5 de grindbak in gereden door Fabio Quartararo, maar hij herstelt zich goed. Heel goed, zo blijkt. Op een fenomenale manier knokt Aleix zich terug van P15 naar P6. Hij verbreekt fastest race lap na lap. En met een sublieme, ultieme inhaalactie in de Geert Timmer bocht weet hij Jack Miller en Brad Binder te passeren in de laatste seconden om zo op P4 te eindigen. Ellen, stiekem al jaren fan van Aleix, kan het niet geloven. Maverick Viñales rijdt constant en finisht op het podium op een derde plek. Wauw. Wat een race, wat een resultaat. Wat een mooie dag. Op naar Aleix Espargaró als wereldkampioen MotoGP 2022!

Aleix Espargaró met zijn sublieme inhaalactie – Foto: Piaggo Group Press Office

 

Maverick Viñales met zijn podiumplek – Foto: Piaggo Group Press Office

 

Met grote dank aan Aprilia Racing & Aprilia Benelux (Piaggo Vespa BV) voor hun gastvrijheid.

Aleix Espargaró merchandise
Een Aleix Espargaró petje gescoord!

Benieuwd naar de motoren van Aprilia die we hebben getest? Je vindt ze hier allemaal terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *