Top-10: herkenbare situaties als je net je motor of rijbewijs hebt

Sleutel in het contact, been over het zadel, handen aan het stuur, koppeling in en starten maar! Welkom in de wereld van het motorrijden. Als beginnend rijder doe je een hoop dingen voor de eerste keer en daar heb ik de afgelopen tijd ook mee te maken gehad. Een kleine selectie waar jullie jezelf vast en zeker ook in zullen herkennen. 

‘Ik ben Richelle van der Mijden, 28 jaar, leerkracht en wonend in Den Haag. In december 2017 voor mijn motorrijbewijs geslaagd en sinds april hoor ik officieel tot de club met mijn eigen Suzuki Savage, op naar het avontuur en een avontuur, dat was het de afgelopen weken al zeker’.

1. Motor kopen
Het begon ermee dat ik op een zaterdag in april wakker werd en mijn eerste gedachte was; “Nu moet ik toch echt die ene motor van marktplaats hebben voordat deze weg is.” Zo gedacht, zo gedaan. Zonder voorkennis ben ik alleen naar de verkoper gegaan en heb op goed geluk de motor, mijn Suzuki Savage, gekocht. Ik wist niet wat ik precies had gekocht, maar onlangs bij de garage geweest en die vertelde dat hij perfect werkt. Volgende keer neem ik wel iemand mee.

2. Je eerste rit
Dit is je eerste ervaring zonder motorinstructeur in je oren! En misschien ook wel op jouw eigen motor! Het geronk van de motor, de wind in je gezicht en de horizon tegemoet. Het meest gelukzalige moment is dit wel! Vrijheid!

3. Zwaaien ze nou naar mij?
Tijdens die eerste rit zal er al snel iets wonderlijks gebeuren namelijk: de begroeting van een andere motorrijder. Wat er dan gebeurt (ik kan nog steeds niet uitleggen hoe geweldig het was) het is de meest fantastische begroeting ooit. De motorrijder steekt zijn hand naar je op… NAAR JOU! Je hoort erbij!

Suzuki_savage
Tots op mij Suzuki Savage! Net binnen geweest voor onderhoud en verkeerd in perfecte staat.

4. Hoeveel gaat er in de tank?
Na die eerste gereden kilometers moet er natuurlijk ook getankt worden. Je stapt af, bent trots op jezelf dat de tankdop er soepeltjes af gaat en steekt de slang in de tank. “Klik”, tank vol. €1.17, je checkt de pomp, je checkt de slang, je checkt de tank en komt tot de conclusie dat deze vol zit. Zoveel kilometers had je dus nog niet gereden. Inmiddels ben ik er wel achter dat het tanken stiekem toch leuk blijft, het bedrag valt iedere keer weer mee.

5. Wat gaat er in de tank?
Je hart staat plots stil! Heb ik nou wel het juiste goedje in de tank gedaan. Was het nou euro 98 of euro 95. Het staat meestal aan de onderkant van de tankdop maar in paniek toch even een hulplijn gebeld, dit zal een man waarschijnlijk wat minder vaak overkomen. Tsja, je zal toch Euro 98 in je tank gooien, dan ben je wel even de Sjaak.

6. Banden oppompen
Dat heb ik de eerste keer met mijn vader gedaan, ook dit leer je niet bij het lessen.

7. Een praatje over je motor
Nu je een motor hebt ben je vaker buiten te vinden en zal je je buren dus ook meer tegen komen. De meeste zijn wel in voor een praatje en ja zo’n motor blijft toch ook wel interessant.

Suzuki_Savage
Wat vinden jullie van de nieuwe zijtassen?!

8. Motor klaar om te jatten!
Mijn buurman was blij dat hij eindelijk de eigenaar van de motor had gespot, hij dacht namelijk dat hij gestolen was aangezien mijn motor de eerste week niet op slot stond. Tja, ik vond het al een beetje vreemd om alleen de sleutel uit het contact te halen, maar niemand die mij verteld had dat dit ding een stuurslot had. Inmiddels is de motor ook voorzien van een stevig slot.

9. Boetes
Ik was nog aan het nadenken wat nummer 9 zou worden toen ik de brievenbus hoorde. Je raad het al! De eerste bekeuring, 10 jaar je rijbewijs en nog nooit een bekeuring gehad, 1,5 maand je motor en de eerste valt al op de mat. Gelukkig is de schade te overzien (50,- euro boete) maar er zijn dus ook minder leuke eerste keren.

10. Nieuwe mensen leren kennen
Ik ken nog niet zo veel meiden die motor rijden, maar er gaat wel een nieuwe wereld voor mij open. Daarom wilde ik ook mijn ‘eerste motor ervaringen’ met jullie delen, in de hoop dat dit wellicht ook herkenbaar is? Voor wie zin heeft in een ritje rond Den-Haag, I’m in!

 

Heb jij ook een leuk verhaal dat je net als Richelle wil delen. Laat het de redactie weten!
Volg ons ook op facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *