InspirerendTravel

Mijn eerste motorvakantie: waarom je het zeker moet doen!

De 27-jarige Richelle vertrok deze zomer voor het eerst alleen op motorvakantie.  Op haar Suzuki Savage uit 1986 reed ze richting België, Engeland en Frankrijk. Er was geen uitgestippeld plan ‘just go with the flow’. Richelle geeft jouw tips en vertelt wat ze heeft meegemaakt.

Redactie: Richelle van der Mijden en Tessa Deurloo

Vijf weken lang, de motor en ik, alleen op de weg door Frankrijk; Mijn eerste motorvakantie! Deze zomer was het zo ver, op de instastory van Motormeiden hebben jullie al een beetje kunnen meegenieten. Inmiddels ben ik al bijna weer net zo lang terug als dat ik ben weggeweest, maar ik zit nog steeds na te genieten. Wat een geweldige tijd heb ik gehad! Ik neem je mee door de hoogte en dieptepunten van mijn motorvakantie.

Nooit alleen, vrienden zijn zo gemaakt

Ten eerste is het mij helemaal niet tegengevallen om alleen op pad te gaan. Zeker niet met de motor, want alle motorijders zijn je vrienden! Zo had ik overal wel aanspraak van andere motorrijders of gewoon mensen die het interessant vinden. Ook op de camping is er altijd wel iemand in voor een praatje. Zo kwam ik in Engeland (ja daar ben ik ook geweest!)  Ilse tegen die met haar familie op vakantie was. Bleek ze ook motor te rijden! Super gezellig en inmiddels ook een MotorMeiden lid.

Motorrijders van jong tot oud

Bij een tankstation in Engeland kwam ik een dame op leeftijd tegen. Ze begon gelijk enthousiast te vertellen, ze had ook altijd motor gereden dat was er met de paplepel ingegoten. Ze werd al op de motor gezet voordat ze kon lopen! “I got strapped down on the bike with my dad even before I could walk”. Dit vond ze zelf iets te gevaarlijk om ook bij haar eigen zoon te doen, maar ook hij rijdt inmiddels motor.

Op vakantie zonder planning

Ja, Engeland stond eigenlijk niet op de planning, maar een echt plan had ik ook niet. Dus toen ik in de buurt van Calais kwam ben ik gaan uitzoeken hoe ik naar Engeland kon. Ik heb uiteindelijk de trein genomen en ben daar 2 dagen gebleven. Hierbij niet nagedacht dat Engeland een ander stopcontact heeft, maar gelukkig kon ik mijn telefoon opladen bij Nederlanders op de camping. Daar was ik maar al te blij mee toen ik even later stil stond met mijn motor, anders had ik niet eens de hulpdienst kunnen bellen…

motorpech

Pech, pech en een nieuwe tent

In Engeland stond ik al stil met de motor. Ik dacht dat het kwam omdat ik mijn navigatie even aan had laten staan, maar waarschijnlijk was dit al het begin van het eind. Terug in Frankrijk ging het een tijdje goed totdat de motor niet meer wilde starten. Zo ben ik verschillende keren aangeduwd en ook een keer onder luid applaus weggereden van een parkeerplaats. Deze lag op een helling waardoor ik zelf voldoende vaart kon maken om de motor te starten. Ik weet nu wel dat je de motor het  beste in zijn 2 kunt zetten wanneer je aangeduwd wordt, zo heb je de meeste kans om weer weg te kunnen rijden. Maar ideaal is dit natuurlijk niet dus op wat aandringen van een paar Ieren waar ik een dagje mee heb gereden ben ik toch maar naar de garage gegaan. Een nieuwe startmotor was de conclusie. Hier moest ik helaas enkele dagen op wachten. En uiteraard besloten de tentstokken het die dag ook te begeven. Dus kon ik ook opzoek naar een nieuwe tent.

Mooie momenten

Enkele vrienden waren ook op vakantie in Frankrijk en hoe toevallig, maar hun vakantie adresjes lagen op mijn route. Zo heb ik met Tessa gedanst op de Gentse Feesten, naar de zonsondergang gekeken met Brigitte en haar familie, achter de buggy van Remco aangereden, want met zijn drieën op de motor werd toch een beetje lastig en heb ik een heerlijk ontspannen avond gehad bij Tim en Michiel.

Herinneringen met nieuwe vrienden

Ook de vakantie adresjes van mijn nieuwe vrienden lagen toevallig op de route. Zo heb ik een dag heerlijk op het strand van Frankrijk gelegen met een paar Engelsen, in Spanje geluncht met een paar Ieren, waarna we samen een stuk door de Pyreneeën hebben gereden. Vervolgens genoten van een Baskische avond met een Nederlands gezin, leuke gesprekken gehad met een Franse camping-eigenaar, wespen vermoord in Metz met een gezellig Brabants stel en gesmuld van een heerlijke barbecue bij andere Nederlandse vrienden waar ik ook nog mocht blijven slapen. Yesss even geen luchtbedje!

Insta-famous

Instafamous ben ik natuurlijk (nog) niet, maar er waren wel een aantal mensen die mijn vakantie volgden o mijn instagram. Ik vond het stiekem wel erg leuk om mijn avonturen te delen, waar ik dan ook leuke reacties op kreeg. Ook heb ik op deze manier nog leuke tips ontvangen, zo heb ik bijvoorbeeld een kijkje genomen bij “De sluizen van Fonseranes” in Beziers waar ik anders waarschijnlijk hard langs gereden was. Uiteraard bestaat mond om mond reclame ook nog steeds. Zo kwam ik ben een paar Engelsen aan de praat die mij vertelden over een festival in Bayonne. Wat heb ik daar genoten! Iedereen in de stad, overal waar je keek, in ieder hoekje en gaatje, was in het rood/wit en wat een goede sfeer hing er!

Weg van de snelweg, echt rust!

Ondanks dat ik ook wat andere dingen heb gedaan, heb ik voornamelijk motor gereden. En wat heb ik daarvan genoten. Ik heb vooral de 80 wegen genomen die je telkens weer lang leuke dorpjes leiden of door de bossen. Ik heb heel erg geboft met het weer, zoals jullie ook wel gemerkt zullen hebben was het voornamelijk droog en soms eigenlijk een tikkeltje te warm voor op de motor (42 graden in Bordeaux). Op sommige stukken reed ik helemaal alleen, genietend van de mooie omgeving. Ook heb ik op sommige stukken 87 kleuren in mijn broek gescheten haha, tja ik ben nog niet een heel ervaren rijder dus soms was het ook even spannend. In eerste instantie wilde ik dan ook niet door de Pyreneeën en de Alpen, maar nadat ik een dag ben opgereden met een paar Ieren wist ik al snel dat ik dat juist wel wilde! Wowwwwwwwww I loved it! Waar ik af en toe kon genieten van de rust en de mooie omgeving heb ik in de bergen zo genoten van de bochtjes en de vele motorrijders die met een grote glimlach op hun gezicht voorbij kwamen rijden. Dit had ik echt niet willen missen

uitzicht motorvakantie

Tips eerst motorvakantie

Uiteraard ben ik een paar pareltjes tegen gekomen die ik graag met jullie deel, maar eigenlijk zou ik zeggen: plan niks, kijk waar je terecht komt, praat met mensen en durf eens buiten het toeristische gebied te kijken voor bijvoorbeeld een restaurantje.

– Als je op doortocht bent zijn de Municipal campings een aanrader, je betaalt tussen de €7 en €10 voor een nacht en bent soms op de mooiste plekken, zoals Camping Municipal in Saint Paul Le Gaultier.
–  Het festival in Bayonne is zeker een aanrader, wat een leuke sfeer en vergeet ook niet iets rood/wit aan te trekken!
– Het dorpje Saint Jean Pied de Port is prachtig en ik zou daar dan ook zeker meerdere nachten blijven bij de “Europ Camping” waar je ook nog even af kunt koelen in het zwembad.
–  Als je door de Alpen gaat rijden kom je onderweg, in de goede bochtjes, fotografen tegen die hun rolletjes volschieten. Op internet kun je je foto terug vinden en kopen, zorg dat je haar goed zit!

Je kunt mijn reis terug kijken op mijn Instagram en uiteraard zullen ook mijn nieuwe avonturen daar op te volgen zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *