AllesInspirerend

Motormonteur Jade (20) – Uitgescholden en belachelijk gemaakt ‘Een dikke middelvinger als ik mijn doel heb bereikt’ 

Er werken steeds meer vrouwen in de techniek! Het totaal aandeel van vrouwen in een technisch beroep bedraagt momenteel 14%. Je moet dus wel je mannetje kunnen staan. De 20-jarige Jade is van beroep motormonteur en ook leert ze nog verder voor eerste motorfietstechnicus. Dat ze de enige vrouw in de klas is, schrikt haar niet af. Benieuwd waarom dit haar droombaan is en het wellicht ook iets voor jou is, lees je in dit inspirerende interview. 

Redactie: Valerie June Smit / Instagram @valeriejune6
Foto’s: Danny Verhoeven /  Instagram @dvfotografie 

Waar is de liefde voor motoren begonnen?

Ik ben gek op alles waar een motor in zit en dan vooral motorfietsen. Misschien niet zo vreemd dat het allemaal is begonnen bij 1 pk, want aan paardrijden besteed ik ook een groot deel van mijn tijd. Ik ben opgegroeid op de boerderij, waar voornamelijk paarden zijn. Ik heb altijd dressuur gereden maar ik ben nu sinds een paar jaar overgestapt naar de eventing. Paardrijden is er dus met de paplepel ingegoten, want ik rijd al sinds mijn derde. Daarvoor had ik niet heel veel met motoren, totdat mijn moeder op mijn dertiende opnieuw een motor kocht, omdat ze was gestopt toen ik werd geboren.

Hoe is de opleiding motorfietstechnicus?

Vastbesloten zocht ik een opleiding in de techniek: ‘Ik word monteur!’ Nadat ik veel gesprekken had gevoerd over de opleiding was het wel duidelijk dat ik stevig in mijn schoenen moest staan en dat ik van mij af moest bijten. Nog steeds is het niet makkelijk om een vrouw te zijn, dat een mannenberoep uitvoert. Waarschijnlijk heb ik dit in het begin heel erg onderschat, maar ik ben tot op de dag van vandaag heel erg blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. Ondertussen heb ik mijn eerste opleiding als tweede motorfietstechnicus (niveau 2) afgerond en ben ik nu als enige vrouw doorgegaan met de eerste motorfietstechnicus (niveau 3). 

Wat leer je bij de opleiding motorfietstechnicus?

Ik leer niet alleen heel veel over motoren maar ook heel veel over mijzelf. Zo heb ik geleerd om beter met kritiek en negativiteit om te gaan, verder leer ik eigenlijk alles wat een monteur moet kunnen, denk aan elektriciteit, schema’s lezen, storingen zoeken, maar ook over de versnellingsbak en verhoudingen berekenen. Je bent nooit uitgeleerd in dit vak, elke dag leer je weer iets, dat maakt het ook zo interessant. Geen dag is hetzelfde. Ik hoop dat ik in de toekomst mijzelf verder kan ontwikkelen in één bepaalde categorie. Ik ben nu veel bezig in de supermotard en cross, dit is ook een kant waar ik zeker in wil blijven. Er wordt vaak aan mij gevraagd of ik ooit een eigen zaak wil beginnen. Daar weet ik het antwoord nog niet op, omdat ik zelf ben opgegroeid in het bedrijfsleven en ik weet dat dit heel hard werken is, dus voorlopig blijf ik voor een werkgever werken. 

Heb je als monteur nog een goed advies voor andere vrouwen die dit willen doen?

Wat ik mee wil geven aan vrouwen die een beroep wensen te gaan doen waar veel mannen in werken,  is dat je sterk in je schoenen moet staan. Het is echt niet altijd zo leuk als het lijkt, totdat je je eigen doelen hebt behaald. Zo ben ik vaak belachelijk gemaakt, en uitgescholden. Als ik mijn doel als eerste motorfietstechnicus straks behaal geef ik iedereen die dat wel eens gedaan heeft een dikke middelvinger. Ik doe wat ik leuk vind en ik zal daarmee nog veel meer mooie dingen in mijn leven bereiken.

Wat vind jij het grootste voordeel als vrouw?

Ook zijn er voordelen bij om een vrouw te zijn. Zo zullen mensen je vaker onthouden en kun je andere mensen inspireren. Voor mij is Lucy van Geratel een grote inspiratiebron, zij bewijst dat als je doorzet je alles kan bereiken.

Op welke motor zien wij jou na het behalen van je A-rijbewijs?

Ik heb niet echt een droommotor. Als ik alle motoren neem die ik graag zou willen, heb ik toch een stuk meer ruimte en geld nodig. Wel houd ik heel erg van unieke motoren, zo heb ik nu een Husquvarna WR360 tweetakt. Mijn liefde voor deze motor is groot en die mag ook voorlopig bij mij in de schuur blijven staan. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *