Wat zeg je? 8 redenen om te rijden met oordoppen

Je wilt genieten van het motorrijden, vrij zijn, je hoofd leeg maken en één zijn met de weg. Helaas ervaren veel motorrijders na een rit een irritante piep in de oren en een vermoeid gevoel. De reden hiervan is het enorme geluidsniveau van windruis onder de helm. Sommige motormeiden onder ons zijn zich hier heel bewust van, maar er zijn er ook die er niet over nadenken of het niet fijn vinden zitten. Wij hebben 8 redenen waarom je juist wel oordoppen zou moeten gebruiken.

Redactie: Leonie Ruinemans

Reden 1: de feiten over motor-oordoppen

Welke oordoppen moet je hebben en hoe voorkom je pijn aan je oren van de oordoppen? Daar komen we later op terug! Eerst even de feiten op een rijtje. Hoe hoger de snelheid, hoe meer last je van windruis hebt onder je helm. Hoge snelheden kunnen dan ook eerder je gehoor beschadigen. Des te sneller je rijdt, des te korter de tijd wordt waarin je zonder risico op gehoorbeschadiging rijdt. Zo rij je met 100 km per uur met een gemiddeld volume van windruis van 94 dB, maximaal 15 minuten zonder risico op gehoorbeschadiging. 94 dB is vergelijkbaar met een drilboor en zeg nou zelf 15 minuten met een drilboor werken zonder oordoppen is ook niet fijn.

View this post on Instagram

Wat vind jij van deze motoroutfit? Opvallend is hij zeker, met een gave glitterhelm, het chocolade bruine jasje, motorschoenen met een klein hakje en kevlarjeans met waxlaag. Wij vinden het een plaatje om te zien! Helemaal in combinatie met de matbruine Moto Guzzi ?@moto_guzzi_nederland_official . . . Fotocredits: @hajo_vanderveen_fotografie Motormeid: @drivenbydaria Collectie @chromeburner Visagie: @madeby_maaike . . Kleding: Helm @shark_helmets Jasje: @heldbikerfashion (Sabrina) Broek @ridejohndoe_official (Betty biker xtm) Schoenen: @rokkercompany (Freeway lady) .. #motorcycle #motormeiden #girlpower #girlsonbikes #bikergirls #coolbike #motoguzziv7 #motoguzzi #bikefashion #heldbikerfashion #sharkhelmet #motogirls #bikelife

A post shared by motormeiden (@motormeiden) on

Reden 2: je hebt maar 1 paar oren

Ja oké, nu klinken we als je moeder, maar het is wel een feit. Wanneer je gehoorbeschadiging oploopt is dit niet meer te repareren. Even een ander setje oren, zoals je bougies vervangen gaat niet. Een goede reden om oordoppen te gebruiken.

Reden 3: rust aan je hoofd

Voor veel meiden is geeft motor rijden een gevoel van vrijheid en de perfecte manier om nergens aan te denken dan de weg en de mooie route die je hebt gekozen. Zonder windruis geven oordoppen net even dat extra stukje rust waardoor je je kunt focussen op de mooie dingen van het rijden. Dit maakt het rijden een stuk relaxter en zo stap je aan het eind van je rit een stuk fitter van de motor af.

Reden 4: safety first

Wist je dat geluiden vanaf 80 decibel al schadelijk kunnen zijn voor je oren? Naast dat oordoppen je beschermen tegen gehoorschade heeft het nog een aantal andere voordelen. Je kunt je beter concentreren op de weg, omdat je niet wordt afgeleid door het harde geluid van de wind. Dit betekent dat jij je beter kunt concentreren op de weg en kost de afleiding door de windruis je geen energie. Dit maakt een ritje met gehoorbescherming veiliger voor jou en je oren.

Reden 5: je hebt er lang plezier van

Gemiddeld gaan motoroordoppen één á twee motorseizoenen mee. Dit is afhankelijk hoe vaak je ze draagt. Maar uiteindelijk heb je er je leven lang plezier van, want jouw oren zijn je dankbaar.

Reden 6: voor ieder wat wils

Vaak als er over oordoppen wordt gesproken denken mensen als eerste aan de schuimoordopjes. Deze zijn voordeliger en dempen geluid, maar op de motor hebben deze mee nadelen dan voordelen ten opzichte van motoroordoppen. Schuimoordoppen sluiten de gehoorgang compleet af waardoor alle geluiden worden gedempt. Niet alleen de windruis, maar ook je navigatie, intercom en overige wegverkeer. Er zijn op maat gemaakte oordoppen, maar veelal wordt deze investering pas gedaan als er langere tijd gebruik is gemaakt van universele motoroordoppen.

Er zijn verschillende merken die universele motoroordoppen aanbieden, wij besteden aandacht aan de Alpine MotoSafe oordoppen. De universele productlijn van Alpine heeft drie type filteroordoppen.

  • MotoSafe Tour: ideaal voor toertochten, vakanties en op de snelweg
  • MotoSafe Race: ideaal voor op de snelweg, het circuit of bij een open helm
  • MotoSafe Pro: bestaat uit een complete set van MotoSafe Tour & Race oordoppen

 

Reden 7: comfort

De Alpine filteroordoppen zijn speciaal ontwikkeld voor motorrijders. Ze hebben zeer zachte filters en een uniek model. Daardoor zitten ze erg lekker onder de helm en hebben ze een goede pasvorm. Heb je nog nooit gebruik gemaakt van oordoppen dat zijn dit de MotoSafe Tour de oordoppen om mee te starten. Naast het unieke model zijn de MotoSafe oordoppen voorzien van een unieke Minigrip. Hiermee kun je de oordoppen eenvoudig in en uit je oren halen. De Minigrip is gemaakt van zacht materiaal en superklein.

Reden 8: filter het slechte weg

De MotoSafe oordoppen hebben een uniek AlpineAcousticFilter dit betekent dat je beschermt bent tegen gehoorbeschadiging, geen last hebt van de windruis, maar de geluiden die je moet en wilt horen nog wel hoort. Door het wegfilteren van de windruis kun je jouw navigatiesysteem of intercom juist beter horen. Daarnaast hoor je het overige wegverkeer nog steeds, want veiligheid staat voorop.

Al met al 8 goede redenen om toch oordoppen te gebruiken tijdens het motorrijden. Zodat je tijdens de barbecue of feestje met alle motormeiden je buurvrouw ook nog kunt verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *