Recept #2: Elke motorrijder heeft recht op deze lekkere gehaktbal!

Laura de Grave crost met haar motor door Noord-Nederland, waar ze leert hoe je de lekkerste zelfgemaakte gehaktballen maakt.  Het recept en de video vindt je in dit artikel! Lees snel verder en eet smakelijk!

De gehaktbal!

De komende weken maanden delen we telkens een video. Deze week rijdt Laura door Noord-Nederland en leert ze van meesterchef Albert Kooy wat de geheimen zijn van de allerlekkerste zelfgemaakte gehaktballen. Voordat ze zelf aan de slag gaat, neemt ze een kijkje in bakkerij Jager om te kijken hoe je een échte Groningse poffert maakt.

Benieuwd wat Laura heeft meegemaakt? Bekijk de aflevering hier.

Over Laura
Culinair journalist, kookboekenauteur en presentator Laura de Grave croste voor haar Nederland kookboek op een elektrische motor van Zero Motorcycles door Nederland, op zoek naar lokale producten en gerechten. Nu laat zij voor het programma Lekker Lokaal – voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad – op beeld zien wat voor mooie producten en gerechten we in eigen land allemaal hebben.
Recept – Gehaktballen van Albert Kooy
HOOFDGERECHT – ca. 15 stuks à 50 g. 45 MIN. + 30 MIN. WACHTTIJD

INGREDIËNTEN

Gehaktballen
2 witte uien
4 el zonnebloemolie
100 g wit casino brood zonder korst
500 g half om half gehakt of varkensgehakt

65 g gladde mosterd
1 middelgroot ei

15 g sambal badjak (1 el, zie recept hieronder als je deze zelf wilt maken)
1 g vers geraspte nootmuskaat
2 g gemalen zwarte peper

8 g zout
50 g ongezouten roomboter
scheutje rode wijn
1 tl sojasaus
200 ml kookwater van aardappels

Lekker erbij: rauwe andijviestamppot

KEUKENSPULLEN

keukenmachine

Snijd de uien fijn.Verhit 1 el olie in een koekenpan op laag vuur.Stoof ¾ van de ui met het deksel op de pan in ca. 10 ca. min gaar zonder te kleuren. Maal het brood in ca. 2 min fijn in een keukenmachine.

2 Meng de gestoofde ui, het fijngemalen brood, het gehakt, 50 g mosterd, het ei, de sambal, de nootmuskaat, de peper en het zout in een kom. Draai gehaktballen van ca. 50 g. Verhit 3 el olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de gehaktballen in ca. 5 min rondom goudbruin. Keer regelmatig. Voeg 50 g boter toe, zet het vuur laag en haal de gehaktballen uit de pan.

Voeg de rest van de ui en de rest van de mosterd toe aan het aanbaksel en de boter in de koekenpan. Bak ca. 5 min op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de rode wijn, de sojasaus en het aardappelwater toe. Voeg de gehaktballen weer toe aan de pan. Stoof met het deksel op de pan in ca. 30 min gaar.

Tip: Het bewaarde kookwater van aardappels zorgt ervoor dat de jus van de gehaktballen mooi bindt.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *