AllesInspirerend

Je motor uit de stalling? Zo maak je je motor rijklaar voor de eerste rit!

Ben je er nog niet aan toe gekomen om je motor uit de winterstalling te halen of weet je misschien niet helemaal waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg om jouw motor makkelijk klaar te maken voor heel veel mooie zonnige ritjes. Laat de zomer maar komen!

Redactie: Tessa Bron

Ken je de good old BRAVOK nog? Wellicht zit ‘ie nog vers in je geheugen, omdat je net bent afgereden of misschien is ‘ie wat verder weggezakt, maar ook bij het rijklaar maken van je motor is het belangrijk deze punten te controleren: banden en brandstof, remmen, accu, verlichting en vering, olie, ketting en koeling.

Banden en brandstof

Wanneer je motor een tijdje stil heeft gestaan, zoals tijdens de winter, dan zijn je banden waarschijnlijk een beetje leeggelopen. Tijd om ze weer een beetje lucht te geven, want een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de banden minder snel slijten én betere wegligging. Hou een richtlijn aan van zo’n 2,2 tot 2,5 bar voor en 2,5 tot 2,9 bar achter. Check ook of de band nog genoeg profiel en geen haarscheurtjes heeft.   

Brandstof spreekt voor zich, zorg dat je genoeg brandstof in je tank hebt voor je zomerse ritje om onderweg niet stil komen te staan. 

Remmen en verlichting

Oké, misschien niet helemaal in de juiste volgorde van BRAVOK, maar ze hebben wel met elkaar te maken. Controleer je remmen door te kijken naar je remschijven en remblokken en kijk naar de remvloeistof. Zit er niet genoeg remvloeistof meer in het reservoir? Vul deze dan bij. Het zakken van de remvloeistof kan te maken hebben met de slijtage van de remblokken of door lekkage. 

En dan je verlichting. Kijk of al je lichten het doen, inclusief je richtingaanwijzers en controleer of je remlichten werken. 

Accu

Heb je de accu tijdens de winterstalling aan de druppellader gehangen? Dan zal deze het nog doen en moet je nog even controleren of de accuvloeistof voldoende is, wanneer dit van toepassing is natuurlijk. Wanneer er niet genoeg vloeistof in zit, vul deze dan bij met gedestilleerd water. Is je accu toch leeg? Laad hem dan eerst helemaal op om ervoor te zorgen dat jouw motor goed start.

Olie

Het is belangrijk dat de motorolie op niveau is. Het verschilt per motor hoe je dit kunt controleren, sommige motoren hebben een kijkglaasje om het peil te controleren, anderen hebben een peilstok. Kijk in het instructieboekje van je motor hoe je het peil kunt controleren. 

Het kan een goed idee zijn om je olie te verversen voordat je begint te rijden in het nieuwe seizoen.  

Ketting en koeling

Last but not least, de ketting en de koeling van je motor. Check de speling van je ketting, deze moet over het algemeen zo’n 2 tot 3 cm zijn. Dit meet je door de onderkant van je ketting in het midden omhoog te duwen. Is dit in orde? Geef je ketting dan een smeerbeurtje, zodat ‘ie lekker soepel loopt. Doe dit regelmatig, zodat je ketting langer mee gaat.

Als laatste check je de koelvloeistof en vul je deze bij wanneer dat nodig is.   

Check, check, check? Dan ben je helemaal klaar voor je eerste rit en voor het komende seizoen! Afhankelijk van hoe lang jouw motor stil heeft gestaan, is het misschien weer even wennen aan je motor. Neem je tijd, doe rustig aan en het allerbelangrijkste: geniet!

Heb jij je motor al rijklaar kunnen maken of heb je misschien aanvullende tips? Laat het ons weten via Instagram of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *