Inspirerend

Amber Scheffer rijdt met haar zus op het circuit

De 24-jarige, Friese Amber Scheffer, komt uit een motorrijdende familie en vanaf jongs af aan was het al duidelijk dat ook zij op een sportmotor zou gaan rijden. Nu rijdt ze samen met haar zus Birgit op het circuit.

Wat voor motor rijd je nu?

6 jaar geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald en mijn eerste motor was een begrensde Suzuki SV650 uit 2002. Dit was een schade motor die ik samen met mijn vader helemaal opgeknapt heb. Na hier 2 jaar met veel plezier op gereden te hebben heb ik de Suzuki ingeruild voor mijn huidige motor, een Honda CBR 600 RR (PC40) uit 2008. Dit is een super behendige fiets om sportief op te kunnen rijden.

motormeiden
FotograafKimberley Roadbliss

Dat zijn hele sportieve motoren.

Jazeker, de liefde voor sportmotoren is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders rijden allebei een Honda, mijn moeder en ik hebben dezelfde motor en mijn vader heeft een Fireblade. Ik ben altijd al verliefd geweest op het uiterlijk van de PC40 en dat het een sportmotor zou worden was dus al vanaf jongs af aan besloten.

Fotograaf: Kimberley Roadbliss

Je ouders hebben je dus besmet met het motorvirus?

Ze hebben mij al jong kennis laten maken met de vrijheid dit het motorrijden je geeft. Vanaf mijn 6de reed ik al mee achterop en ga ik naar evenementen als ‘TT’ en ‘World Super Bikes’. Waar anderen thuis blijven voor voetbal, missen wij geen enkele race.

Je rijdt ook op het circuit, doe je dat alleen?

Ja, samen met mijn zusje, Birgit Scheffer, heb ik begin dit jaar een circuit motor gekocht, een Yamaha R3 uit 2017. De R3 is een super fijne fiets om de kneepjes van het circuit rijden onder de knie te krijgen. Doordat hij iets minder vermogen heeft, worden je foutjes niet meteen afgestraft en kun je je focussen op de rijtechniek.

Hoe is het om dit te kunnen delen met je zusje?

Het is ontzettend leuk om deze passie met mijn familie te kunnen delen! Afgelopen februari ben ik met mijn vader en zusje een week naar Valencia geweest om hier 4 dagen op het circuit te rijden. Ik had nog niet eerder zo lang achter elkaar cicuit gereden en dit in combinatie met de intensieve begeleiding en het rijden met mijn zusje was echt fantastisch!

Dat klinkt allemaal erg leuk! Maar het motorrijden kent ook gevaren, heb je wel eens iets heftigs meegemaakt?

Afgelopen april ben ik op de weg onderuit gegaan, waarschijnlijk door wat olie op de band. Het was een onschuldige schuiver, maar toch heeft dit me wel een deukje opgeleverd. Niet zo zeer fysiek, want zelf had ik niks, maar meer mentaal. Ik merk dat ik stukje bij beetje mijn vertrouwen weer moet herwinnen. Dit maakt me wel voorzichtiger op de weg. Grenzen verleggen doe ik liever op het circuit!

Gewoon weer verder gaan, een echte motormeid! Heb je weleens iets opmerkelijks meegemaakt als motormeid?

Laatst was ik samen met een vriend bij een motorzaak, toen zei een van de verkopers daar ‘lekker hè even de benen strekken, zit echt niet lekker achterop zo’n sportmotor’. Toen ik vertelde dat ik zelf reed excuseerde hij zich meteen. Zelfs mensen in de wereld blijven motors toch associëren met mannen.

Je was laatst bij een motorzaak, wat is je laatste aankoop of verandering geweest rondom je motor(outfit)?

Begin dit jaar heb ik een maatpak van ‘Damen’ aangeschaft. Een super mooi overal die perfect past bij de Honda en die letterlijk als gegoten zit. Verder heb ik de laatste tijd wat nieuwe onderdelen aangeschaft om de schade, van afgelopen april,  aan mijn motor te herstellen.

Heb je nog een motordroom of droommotor?
Over een paar jaar hoop ik mijn Honda om te bouwen tot circuit motor! Daarnaast hoop ik dan een 1000 voor op de weg te hebben. Dat wordt dan of een Honda Fireblade of een BMW s1000rr. Mocht geld helemaal geen rol spelen dan droom ik stiekem ook van de Panigale V4.

Heb je ook een leuk verhaal? Tip de redactie van motormeiden info@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *