AllesEventsInspirerend

Backstage met Motormeiden op de Motul TT Assen 2023

Op 23, 24 en 25 juni was hét motorrace evenement van het jaar weer op het TT circuit van Assen te vinden; de MotoGP natuurlijk! Naast de koningsklasse konden we ook genieten van de Moto3, Moto2, MotoE en Red Bull Rookies Cup. Maar ook van drankjes, gezelligheid, persconferenties met alle MotoGP coureurs, toegang tot de paddock, nog meer gezelligheid en vooral ook héél veel zon. Benieuwd hoe wij deze dagen beleefd hebben? Je leest en ziet het in ons fotoverslag.

Redactie: Ellen Kox
Foto’s: Sonja Sinot-de Bruijn, Tessa Deurlo & Ellen Kox

Pre-fun: TT Festival

Het race-evenement wordt standaard vooraf gegaan door het TT Festival in het centrum van Assen. Tijdens het 9-dagen durende festival kun je je vermaken op de kermis in een reuzenrad of slingshot, maar ook aan muziek is gedacht. Vanaf donderdag tot en met de laatste dag van de #DutchGP treden er talloze artiesten op zoals La Fuente, Paul Elstak en Jan Smit. Natuurlijk zijn er ook allerlei shows met motoren te vinden. Wat een feestje!

Dag 1: Vrijdag 23 juni

De vrijdag staat in het teken van de ‘Free Practices’ (FP), oftewel vrije trainingen. Elke klasse heeft twee sessies van (bijna) 45 minuten om een heleboel rondjes te rijden. Zo kunnen de coureurs en teams data verzamelen die van pas komt bij de kwalificaties en de uiteindelijke race. Voor ons een heerlijk relaxte dag, want we kunnen vandaag op elke plek op een willekeurige tribune terecht en op de paddock is het ook nog heerlijk rustig.

Dag 2: Zaterdag 24 juni

Op de tweede dag van de Motul TT Assen worden de kwalificaties gereden, maar ook de sprint race in de MotoGP. Bij de sprint race rijden de coureurs de helft van het aantal ronden wat ze de dag daarna op de race doen. Dat maakt het kampioenschap extra spannend, want je kunt zomaar de helft extra punten verdienen van de hoofd race tijdens zo’n sprint race!

Wij starten de dag in het Hospitality Center van LCR Honda en CMS waar Myrte ons verwelkomt. Met een goede kop koffie bespreken we onze eigen motorverhalen, maar natuurlijk ook de loop van de (komende) dagen.

Binnen in het Hospitality Center van LCR Honda

Daarna doen we een rondje over de paddock, gaan we even bij de box van Ana Carrasco kijken en zien we allerlei scooters van de rijders. Oppassen, of je wordt zo bijna omver gereden door Alex Marquez op zijn elektrische scooter! True story…

Tijd om eens bij de kwalificaties te gaan kijken. Wij lopen van de paddock naar de tribunes toe en mengen ons in de menigte. We juichen naar iedere Motormeid die we zien (ok.. die een Motormeid shirt draagt), en zien verschillende Motormeiden stickers tijdens onze wandeling. Hoe tof! Voordat we de tribunes op gaan, lopen we nog even bij de Motul Action Box langs om een leuke foto te maken van ons vieren (Tessa, Irma, Sonja en Ellen), en eentje bij de prachtige Ducati die daar staat. De mascotte van Pecco Bagnaia wil ook nog even met ons op de foto, geen probleem natuurlijk. Daarna op naar de Haarbocht-tribune!

De sprint race bekijken vanuit de Motul Club VIP box

Alsof dat nog niet genoeg was, mochten we ook op uitnodiging binnen bij de VIP box van Club Motul. Nou, als je ergens goed zicht hebt op de Geert Timmer bocht, dan is het hier wel. De drankjes vloeiden rijkelijk, de bitterballen kwamen vers uit het vet en wij stonden vanzelfsprekend als een malle te genieten van de sprint race. Wauw, dankjewel Club Motul!

Ralph Motorsport leert ons wat bij over Scorpion Exo helmen

Na de race gaan we even langs bij Ralph in de Scorpion truck op de paddock. Hij en zijn team zijn verantwoordelijk voor de helmen van o.a. Alex Rins en Aaron Canet. Beiden rijden met een Scorpion EXO R1 en zijn natuurlijk helemaal gecustomized. Zo is Aaron’s helm voorzien van supermooie details en wordt er constant getest met de aerodynamica van de helm. Wist je dat een coureur ongeveer 5 helmen heeft die allemaal geprepareerd worden voor verschillende weersomstandigheden? Nou, wij niet. Weer wat nieuws geleerd op deze mooie dag. Dank Ralph en team voor de gastvrijheid!

De Scorpion EXO R1 van Aaron Canet

Media scrums en persconferentie

Daarna is het gauw door naar het Media Center want we mogen bij de persconferenties zijn. Hoe vet is dat dan! We beginnen met de Media Scrums, dat zijn korte sessies waarbij een coureur over zijn ervaring in de race van zojuist vertelt en journalisten kort de tijd krijgen om wat vragen te stellen. Zo komt Alex Marquez als eerste binnen, maar gaan wij al gauw verder naar de persconferentie met de top 3 van de sprint race: Francesco (Pecco) Bagnaia, Marco Bezzecchi en Fabio Quartararo.

De persconferentie is na een minuut of 10 alweer voorbij, maar daar laten we het natuurlijk niet bij. We vragen ze even netjes voor een foto en wensen ze nog succes met de race van zondag. Na deze onwijs toffe dag zoeken we ons “thuishonk” in Assen en omgeving weer op, en babbelen we nog na over de dag en wat de race zondag zal brengen…

Dag 3: Zondag 25 juni

De grote racedag is aangebroken met de Moto3, Moto2 en MotoGP race op het programma. Voor de MotoGP coureurs begint de dag met een ‘Fan Parade’ waar ze door een BMW getrokken kar met z’n allen op mogen en zo een (langzaam) rondje over het circuit doen. Zo kan het publiek ze even zien, en zij het publiek. Op het einde worden er wat goodies door een paar rijders het publiek ingeschoten. Tof! Later op de paddock loopt Ellen Marc Marquez nog bijna tegen het lijf aan. Hij heeft helaas besloten om de race niet mee te rijden vanwege een ribfractuur.

Irma en Sonja nemen hun vaste plek op de Winterdijktribune in en Ellen bekijkt de races vanaf het terras boven de pitboxen, niet geheel ontoevallig precies boven die van Aleix Espargaró.

Na een spannende race met (helaas) veel uitvallers is het wederom tijd voor de persconferentie. Jack Miller komt als eerste binnen en Ellen begroet hem alsof ze hem al járen kent. Gelukkig kon hij daar wel om glimlachen. Ook tijdens zijn persmomentje hangt hij de lolbroek uit, zo kennen we Jack natuurlijk ook wel. Fabio Quartararo komt daarna binnen met zijn arm in een mitella. We wensen hem gelijk veel beterschap. De rest van de rijders komen langzaam één voor één binnendruppelen. Het Media Center is bijna te klein voor ons allemaal.

Media Scrums met de MotoGP rijders

Persconferentie met de MotoGP race winnaars

Na wat foto’s te hebben gemaakt met de sub-Top 3 rijders gaan we weer naar de persconferentie van de Top 3, waar Francesco Bagnaia, Marco Bezzecchi en Aleix Espargaró op ons zitten te wachten.

De winnaars van de Motul TT Assen MotoGP

Na de persconferentie strikken we Aleix nog gauw voor een handtekening en sneaky foto, want hij moet helaas al weer gauw weg om z’n vliegtuig op tijd te halen. We maken nog een laatste grote ronde over de paddock dat inmiddels in recordtempo wordt afgebroken. Zo beleef je 3 intense dagen aan pure adrenaline, zo is het ineens allemaal weer afgebroken. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om er volgend jaar weer bij te zijn! Zien we jou ook?

Als laatste willen we graag de volgende bedrijven bedanken:

  • TT Circuit Assen
  • Dorna
  • Club Motul
  • Ralph Martens Motorsport
  • CMS en LCR Honda