AllesInspirerend

Check je borsten net zo vaak als je motorolie

“Ik wil aan alle Motormeiden vragen om hun borsten net zo vaak te checken als hun motorolie!” Motormeid Stephanie loopt 42 kilometer om geld op te halen voor Pink Ribbon. Zelf is ze in aanraking geweest met baarmoederhalskanker en borstkanker heeft ze meermaals van dichtbij meegemaakt. Daarom zamelt ze geld in voor extra onderzoek door mee te doen aan de Dam tot Damloop.

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn
Foto’s: Stephanie Klumper

Het verhaal van Stephanie

Stephanie (24) mocht als jong meisje bij haar oom Mark achterop de motor en wist toen al dat ze zelf later ook een motor wilde hebben. Ze kocht een motor voordat ze begon met lessen en haalde 2 jaar geleden haar rijbewijs. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van het leven. Op haar 18e had ze een iets afwijkend uitstrijkje waarna ze nog een paar jaar problemen heeft gehad met onrustige cellen in haar baarmoeder. Ze geniet enorm van motorrijden en noemt het cool en rustgevend.

Wat rijd je en waarom?

Ik rijd momenteel een Kymco Downtown 300i. Ontzettend degelijke motorscooter, maar perfect als boodschappenmotortje! Ik kocht deze motor voordat ik überhaupt was begonnen met lessen (wat ik ten zeerste afraad). 

Ik zocht iets wat makkelijker was om op te rijden, zuinig en goedkoop was. Ik vond het fantastisch dat hij er zo schattig en knullig uitziet, vooral omdat veel motorrijders juist al zo’n vooroordeel hebben tegenover motorscooters. Groot pluspunt: de grote buddyseat! Aangezien ik geen autorijbewijs heb is het wel handig dat ik mijn inboedel kan meenemen in/op mijn motor. Daarnaast weet ik ook altijd de sleutels te vinden van de motoren van mijn vriend. 

Ik wist echt zeker dat ik een motor wilde hebben toen ik voor het eerst achterop mocht bij mijn oom. Ik vond het zo cool en stiekem ook zo rustgevend! Dankjewel Ome Mark!

Wat heb je altijd bij je tijdens een rit?

Er zit een klein zilveren strikje op mijn motor! Die zit er omdat ik ooit tegen mijn vriend zei dat ik zo graag zo’n grote rode strik om mijn motor wilde als ik er eentje zou kopen. Hij had dit onthouden en terwijl ik de tenaamstelling aan het regelen was, plakte hij het strikje erop. Het strikje is echt door weer en wind gegaan! 

Wat is jouw tip voor andere Motormeiden?

Zonnebrand! Net die kleine stukjes tussen je nek en je jas die je verbrandt voor je het doorhebt. Het ligt standaard in mijn buddy! 

Lifehack; Rijdt nooit met een haar-elastiekje om je handvat of in de buurt van je gashendel! Zodra het elastiekje zichzelf tussen je gashendel wurmt zit hij vast, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dus mocht je extra elastiekjes mee hebben; bewaar ze in je jas of tas!

Wat is jouw grote droom(-motor)?

Het is echt mijn droom om met deze schroothoop naar Mongolië te rijden! Het lijkt mij fantastisch om zo’n tocht te maken. Zodra ik het geld en vooral ook de tijd ervoor heb, ga ik ervoor! 

Mijn droommotor vind ik een super lastige vraag, omdat ik mijzelf op verschillende motoren zie rijden op verschillende momenten in mijn leven, maar als ik er echt eentje moet kiezen dan zou ik voor een gigantische Harley Road Glide gaan! 

Waarom heb je besloten mee te doen aan de Dam tot Damloop?

Ik wil volgend jaar graag de Nijmeegse vierdaagse gaan lopen (4x 50km) en daarvoor heb ik enige training nodig. Ik zocht naar leuke en bijzondere wandeltochten door heel Nederland en toen kwam ik de Dam tot Damloop voor Pink Ribbon tegen! Het sprak mij gelijk aan door persoonlijke ervaringen met kanker en borstkanker bij mensen om mij heen! Dus een mooiere wandeltocht kon ik mij niet bedenken! Ik heb mijzelf toen gelijk ingeschreven voor de 42km! 

Kan je iets vertellen over jouw ervaring met kanker?

Ik heb zelf op en af problemen gehad met onrustige cellen in mijn baarmoeder. Het begon toen ik een jaar of 18 was met een iets afwijkend uitstrijkje maar naarmate de tijd verstreek werden de berichten steeds minder positief. Ik kreeg een folder in mijn brievenbus waarop stond “Baarmoederhalskanker, hoe nu verder?” en ik werd zo ongelofelijk bang. Na lange tijd niet meer naar het ziekenhuis te durven, omdat ik zo bang was, ben ik begin 2022 toch maar teruggegaan naar de dokter. Ik had zoveel pijn dat het niet meer te doen was. 

Ik durfde het aan niemand te vertellen, zelfs niet mijn vriend of familie, omdat ik mij zo schaamde en niet zielig wilde zijn. Uiteindelijk hebben ze niet veel later kleine stukjes weg moeten halen, maar daarmee is het gelukkig voorlopig opgelost. Ik blijf wel halfjaarlijks op controle komen, voor het weer in die mate terugkomt! 

Ik heb achteraf ontzettend veel spijt dat ik het verborgen heb gehouden voor de lieve mensen om mij heen. Kanker is niets om je voor te schamen en je hebt juist de steun nodig van je naasten!

Gelukkig gaat het nu beter met jou en ga jij je zelfs inzetten voor Pink Ribbon! Hoe heb jij borstkanker rondom jou meegemaakt?

Borstkanker heb ik gezien bij mijn dierbaren, zowel binnen familiekringen als in vriendenkringen en dat is iets wat je altijd bijblijft. Je voelt je zo machteloos als je moet toekijken hoe een ziekte iemand kapot maakt en je zelf niets kan doen. Daarom voelt het extra bijzonder om nu geld in te kunnen zamelen voor extra onderzoek! 

1 op de 7 vrouwen krijgt de diagnose borstkanker, waarschijnlijk komen ook veel Motormeiden hier mee in aanraking.

Heb je vaker meegedaan aan een sponsorloop?

Ik heb nog nooit eerder een sponsorloop of überhaupt een wandeltocht gelopen. Ik hield ook eigenlijk niet van lopen totdat ik dit jaar een enkel blessure kreeg. Na een tijdje niet te kunnen lopen en op advies van de fysiotherapeut ben ik beetje bij beetje gaan lopen. Steeds meer stappen en steeds vaker, maar nu vind ik het zo leuk dat ik niet weet te stoppen haha!

Welk bedrag hoop je bij elkaar te krijgen?

Misschien een beetje gek, maar ik ben zo hard over mijn verwachte opbrengst gegaan dat ik geen idee heb! Ik dacht misschien €50 op te halen in totaal, maar vanuit alle hoeken stroomden donaties binnen zodra ik de actie online had gegooid! Vrienden, collega’s, studiegenoten, familieleden en zelfs de lieve Motormeiden! Ik ben iedereen echt zo ongelofelijk dankbaar! Het liefst haal ik natuurlijk zoveel mogelijk geld op.

Wil je nog iets kwijt aan andere Motormeiden?

In het kader van Pink Ribbon wil ik aan alle motormeiden vragen om hun borsten net zo vaak te checken als hun motorolie! Het scheelt zo veel als je er vroegtijdig bij kan zijn. En schaam je vooral niet, mocht je wel iets voelen of als je net slecht nieuws hebt gekregen van de arts! Het is niet jouw schuld en er zijn zoveel lieve mensen die er voor je zullen zijn! 

Meer weten over de Dam tot Damloop of doneren?

De Dam tot Damloop vindt plaats op zaterdag 16 september en zondag 17 september. De Dam tot Dam Wandeltocht, waar Stephanie aan mee doet, start op zaterdag 16 september en staat dit jaar in het teken van Pink Ribbon. Deelnemers aan de wandeltocht kunnen zich inschrijven voor de 10, 20, 27 of 42 kilometer en lopen van Amsterdam naar Zaandam. De gehele opbrengst van de wandeltocht gaat naar de borstkankervereniging Nederland (BVN). 

Wil je Stephanie steunen? Doneren kan via deze link.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv