AllesEventsRijtesten

Met KTM en Motormeiden electrocrossen door de bossen (18 augustus)

Wil je een keer wat anders op twee wielen, supersnel door zanderige bochten en paden sjezen?! Dan is electrocrossen misschien wel iets voor jou. Op een kleine elektrische KTM motor scheur  je het bosparcours zo snel mogelijk af en kun je elkaar zijdelings inhalen. Motormeiden testte de electrocross al voor je uit en in 2023 gaan we er zelfs een leuk Motormeiden event van maken! Lees snel wat je kun verwachten.

Datum: Electrocross motormeidenvrijdag 18 augusttus 2023 – Plaats: WANROIJ
Redactie: Valerie June Smit
Boeken: vanaf nu

Wat is electrocross?

Iedereen heeft wel eens gehoord van motorcrossen, maar wat is electrocross nu eigenlijk? Bij electrocross rijd je op een elektrische crossmotor, waarbij je niet hoeft te schakelen. Je geeft gas en je remt, dat is alles. Het parcour is in het bos met kronkelige, zanderige en heuvelige paden waar bij je verschillende rondes (runs) van 8-10 minuten gaat crossen. Een motorrijbewijs is zelfs niet nodig, omdat het op een afgesloten terrein is. Super leuk als je nog geen ervaring met motorcrossen hebt of een vriendin zonder motorrijbewijs wil overtuigen hoe leuk het is om motor te rijden.

Welke kleding draag je? 

Bij het omkleden krijg je al goede vibes, want er wordt een te gekke outfit voor je klaargelegd. Kniebeschermers, bodyprotector, broek, shirt,  stevige crosslaarzen en een crosshelm. Alles is geregeld, want veiligheid staat voorop. De outfit geeft je het gevoel dat je dit wel even gaat rocken en je waant je voor eventjes een pro! Maar vergis je niet, er komt heel wat techniek bij kijken om deze sport goed onder de knie te krijgen.  Het leuke aan electrocrossen is dat iedereen het kan leren. Maak het jezelf op de baan zo moeilijk als je wilt, iedere ronde is een uitdaging.

Hoe werkt de elektrische KTM Motor?

Wij hebben electrocross met het redactieteam uitgetest. Na onze cross outfits te hebben geshowed en de instructiefilm te hebben bekeken, stonden de KTM bikes ons op te wachten. Het algehele plaatje ziet er flitsend uit! Door de instructeur wordt er goed naar je lengte gekeken, want er zijn verschillende hoogtes in motoren. Voordat je van start gaat worden nog de laatste tips gegeven, want…..oooh jaaa welke kant was de achterrem ook alweer?! Wij werden eraan herinnerd dat wij als onervaren crossers vooral NIET de voorrem moesten gebruiken. Eeeeh juist ja, die zit rechts! Na dit drie keer hardop te hebben gezegd waren wij er klaar voor.

Schakelen met een elektrische motor?

Gas geven en remmen, dat is het enige dat je moet doen bij een elektrische motor, super simpel dus! Nadat de schakelaars van de motoren werden omgezet en het lampje rood was opgelicht, reden we de eerste ronde als makke lammetjes achter de instructeur aan. Hoe dit werkt? Nou heel simpel, de gashendel naar je toe draaien, dat is alles! De daarop volgende rondes was het gaan met die bike en reed je zonder instructeur verder. Heuveltjes op, staan op de steps, voorbeen strekken en voor sommige met volle vaart door de bochten, de bike veert heerlijk mee.

(Eerste) Offroad ervaring?!

De offroad koninginnen Jasmijn en Nikki hadden al zeker wat ervaring en dat was te merken. Zij konden goed vergelijken dat er qua techniek toch wel heel wat verschillen zijn met het offroad rijden en motorcross. Zo moet je ‘even overdreven gezegd’ bij het crossen bijna voorop het stuur zitten. Persoonlijk dacht ik daardoor bijna voorover te vallen, maar niets is minder waar, je hebt daardoor beter grip en gaat minder snel onderuit.

Denk vooral niet, oooh volle snelheid, ik moet meedoen met de rest?! Nope, vooral je eigen tempo bepalen en genieten met jouw groepje is veel belangrijker. Inhalen mag, de snelheidsduivels passeren je vanzelf.

Electrocrossen is vallen opstaan en weer doorgaan

Het crossen is erg intensief, maar dat snap je pas als je afstapt, gelukkig is er tussen de rondes even een pauze om je eigen batterij op te laden. Je leert veel in korte tijd, en de tijd gaat snel. De adrenaline is hoog, zeker als je achterband weg slipt en je met je snufferd in het zand valt! Nee, dat was niet de bedoeling, maar ook daar leer je weer van. En daarbij wordt meteen duidelijk dat die bescherming goed van pas komt. Het is absoluut niet gevaarlijk en val je een keer, dan zijn de instructeurs er meteen bij om te helpen en om de bike te checken of alles nog functioneert.

Sportiefste motoruitje

Aan de techniek kon uiteraard héél wat worden geschaafd, maar ja wat wil je na zo’n eerste keer. Genoeg reden om dit nog eens te organiseren. Voor de meiden die eens willen aanvoelen hoe anders zand en modder rijdt is dit het team uitje by far! Trommel je sportieve motorrijdende en niet rijdende vriendinnen.