InspirerendMotornieuws

Dit was de eerste motorvrouw van Nederland…

Vrouwen die motorrijden, het wordt steeds populairder en we zien er steeds meer! Dat was ruim 100 jaar geleden wel anders, toen zelfs het dragen van een broek nog rebels was. Onze redacteur Linda Goebertus dook de geschiedenisboeken in. Wij vonden de eerste motorvrouw van Nederland: Coosje Wolters  

Geschreven door: Redacteur Linda Goebertus en Tessa Deurloo

Coosje Wolters – Haagse duivelin ( 17 juli 1904  – 27 november 2004)
De Haagse Coosje Wolters, was de eerste vrouw met een motorrijbewijs in Nederland. Coosje werd op 7-jarige leeftijd wees, omdat beide ouders overleden. Ze kwam hierdoor  in een weeshuis terecht. De jongens in dat weeshuis leerden haar rijden op een brommer en daar begon het motor-avontuur mee!

Bijnaam: Haagse duivelin
In de geschiedenisboeken wordt Coosje ook wel de Haagse duivelin genoemd. Dit komt omdat ze echt van snelheid hield! Rond haar achttiende werd ze gezelschapsdame in Den Haag, bij de vrouw van de adjudant van koningin Wilhelmina. Daar deed ze heel deftig, maar haalde ook haar motorrijbewijs en kocht een motor: een DKW. Die topsnelheden behaalde van 80 kilometer per uur. Heel hard voor die tijd!

Coosje Wolters

24-uursraces
Er werden in die tijd 24-uursraces gehouden: je moest precies 24 uur over de rit doen, geen minuut langer of korter. Coosje, met haar bijnaam ‘de duivelin van Den Haag’ deed daaraan mee en was er succesvol. “Ik was de enige dame. Ja, daar was ik best trots op. En ik heb nooit een fout gemaakt”, aldus Coosje.

De rit ging over onverlichte wegen en daarom hing ze een lantaarn aan haar stuur. De maneschijn hielp ook een beetje. Coosje was meestal de enige vrouw, in die tijd werd ze soms nageroepen. Mensen noemde haar een vent. Daar trok ze zich weinig van aan: “Die mensen waren jaloers. Die gunnen het je niet als ze zien dat jij zoveel plezier aan de motor beleeft. Dat wilden ze zelf ook graag, maar ze durfden niet.”

Alleenstaand moeder
Ze trouwde in 1934 en kreeg in 1943 een dochter. Haar man verliet haar na de Tweede Wereldoorlog.  en De motor moest ze helaas weg doen, om voor haar gezin te zorgen. Een doodzonde, en haar hele leven een gemis.

Surprise show
In 2002 werd ze dankzij de Surpriseshow verrast door een groep Harley-rijders.  Ze stapte achterop voor een ritje en had de dag van haar leven. Het motorpak en de schoenen die ze destijds droeg heeft ze bewaard. Toen ze 100 jaar oud werd, maakte ze nog een ererit achterop een motor. Ze overleed op 100-jarige leeftijd een ruime maand na haar laatste motorrit, in november 2004.

Heb jij ook een oma of opa die vroeger motor reden? Geef ze op voor een leuk interview! Mail naar: Redactie@motormeiden.tv

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *