AllesInspirerendMotornieuws

Dikra: ‘De Marokkaanse vrouw die motorrijdt is wel zeldzaam’

De 25-jarige Dikra komt uit een Marokkaans gezin en is de jongste van zes. Ze is gek op motorrijden en zoals de meeste meiden houd ze van gezelligheid, gekkigheid en avontuur. Toen ze achterop zat bij haar zwager vond ze de eerste rit zo cool en dacht ‘Ik wil niet meer achterop zitten, ik wil zelf rijden!’.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk parttime bij Motozoom Utrecht en ben Pedagogische Medewerker in de jeugdzorg.

Waarom ben je gaan motorrijden?
Toen ik onderweg was naar het station om naar huis te gaan kwam ik mijn zwager tegen. Hij bood mij een lift aan en toen ben ik voor het eerst achterop de motor mee geweest. Ik vond mijn eerste rit zo cool dat ik dacht ‘Ik wil niet meer achterop zitten, ik wil zelf rijden!’. Sinds dat moment was ik helemaal verliefd geworden. Als ik er nu aan terug denk dan kan ik mijn enthousiasme bijna niet verwoorden.

Hoe wordt er aangekeken tegen motorrijdende vrouwen in de Marokkaanse gemeenschap?
Binnen de Marokkaanse gemeenschap is de motorcultuur een mannencultuur. Er heerst geen taboe over motorrijdende vrouwen, maar de Marokkaanse vrouw die motorrijdt is wel zeldzaam. Zowel in Nederland als in Marokko. Wel is het een groeiende doelgroep en ik leer steeds meer Marokkaanse motormeiden kennen.

Steunt jouw familie jou?
Wat ik fijn vind is dat mijn familie mij altijd gesteund heeft om mijn motorrijbewijs te halen. Zelfs op de momenten dat ik zuchtend thuis kwam, omdat ik weer met de motor moest gaan lopen (wat erg zwaar is) of als het achtje weer niet lukte. Ik kon mijn frustraties en succesmomentjes altijd aan ze vertellen. Ze gingen altijd mee in mijn enthousiasme dat was wel leuk om te zien.

Je bent 1.55 was het een uitdaging om een rijschool te vinden?
Ik heb meteen contact opgenomen met de verkeersschool waar ik gelest had. Wel zat ik nog met een klein probleem. Ik ben 1,55m lang. Pas ik er wel op? De mevrouw van de verkeersschool moest lachen en stelde voor om even langs te komen, zodat ik even op de motoren kon gaan zitten. Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig paste ik op de motor en kon ik met een gerust hart en heel veel plezier beginnen met lessen.

 

Heb je zelf al een motor?
Helaas heb ik nog geen eigen motor. Af en toe huur ik een motor, omdat ik het leuk vind om op verschillende motoren te rijden. Door verschillende motoren te ervaren ben ik tot de conclusie gekomen dat de Yamaha MT-07 mij het beste past. Dit gaat daarom ook mijn eerste motor worden. Hier ben ik momenteel voor aan het sparen.

Wat waren de reacties om je heen toen je vertelde dat je ging leren motorrijden?
Mensen om mij heen waren heel erg verbaasd, maar ze vonden het wel erg stoer. Vooral onder de motorrijders waren de reacties erg enthousiast, wanneer ik vertelde dat ik mijn motorrijbewijs wilde gaan halen. Je voelt echt dat je bij een groep hoort, wat ik super leuk vond.

Ook negatieve reacties?
Ja, helaas ook wel wat negatieve reacties. Het enige wat ik kan zeggen over de mensen die negatieve reacties hebben gegeven. Is dat zij niet weten wat zij missen! Ik trok me daar niet veel van aan.

Werd je door iemand tegen gehouden om te leren motorrijden?
Niemand heeft mij tegengehouden, maar mijn ouders stonden niet te springen. De reden hiervoor was, omdat zij het gevaarlijk vonden en zich zorgen om mij maakte. Ik begrijp hun angst ook wel, want ik ben echt heel erg klein. Dit was de reden dat zij twijfelde of het een goed idee was om daaraan te beginnen, maar ik ben iemand die doelen achterna gaat en ook pas stopt als ik deze heb behaalt. Toen ik mijn rijbewijs gehaald had waren mijn ouders wel trots op mij.

Wat is het meest opmerkelijke/grappige/ gekste dat je hebt meegemaakt?
Ik heb bij verschillende motorvrienden dingen gezien zoals: een burn-out, driften, stopie en wheelies. Hierdoor wil ik al deze trucjes ook leren en wil ik ook een wheelie cursus gaan volgen.

Heb je een quote of life? Wat zou je graag nog willen zeggen?
‘Why fit in when you where born to stand out?’. Ik vind het belangrijk dat iedereen dicht bij zichzelf blijft en haar dromen achterna gaat, ondanks dat er in bepaalde culturen een bepaalde denkpatroon en/of verwachtingspatroon is die je tegen kan werken.

Wil je niets missen?  Volg Motormeiden ook op facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *