Inspirerend

Dit is waar je op moet letten bij het aanschaffen van je eerste motor

Heb jij net je motorrijbewijs gehaald, of ben je misschien nog aan het lessen, maar alvast aan het kijken naar motoren? En wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van je eerste motor? Wij helpen je. Met deze tips vind je jouw perfecte eerste motor!

Redactie: Tessa Bron

Bepaal je budget

Het budget dat je beschikbaar hebt, speelt natuurlijk een belangrijke rol in het kiezen van een eerste motor en welke eisen je hieraan kunt stellen. Houd daarnaast ook rekening met de jaarlijkse kosten die bij onderhoud komen kijken. Dit is afhankelijk van hoe je de motor gebruikt, het type motor en hoe oud je motor is.

Bedenk waar je de motor voor wilt gebruiken

Wil je je motor gebruiken voor woon-werk verkeer, dan is het handig om te kiezen voor een lichte, wendbare allroad motor. Heb je plannen om je tweewieler mee te nemen op vakantie? Dan is het belangrijk dat je voldoende ruimte voor bagage hebt en dat de motor een fijne zithouding heeft. Overweeg bijvoorbeeld een tourmotor. Of wil je er vooral op zomerse dagen mee cruisen, misschien past een chopper dan wel bij jou.

Dan nog deze punten

Welk rijbewijs je hebt gehaald, heeft ook invloed op het kiezen van jouw eerste motor. Heb je een A1, A2 of A rijbewijs? Hiermee wordt bepaald tot welk vermogen je mag rijden. Daarnaast moet de motor passen bij je lengte. Zeker bij langere ritten is het belangrijk dat je een fijne zithouding hebt en niet bijvoorbeeld last krijgt van je rug. Ook is het handig om met je voeten bij de grond te kunnen.

Ga niet gelijk voor de mooiste, gloednieuwe motor

Ook al is dit misschien aantrekkelijk, is het niet aan te raden om gelijk die spiksplinternieuwe motor van je dromen te kopen. Ook al wil je het niet, het zal je vast een keer gebeuren: je motor laten vallen. Je moet niet bang zijn om je eerste motor een keer te laten vallen, kies daarom niet gelijk de mooiste, nieuwste motor uit. Het is belangrijk dat je eerste tweewieler niet te zwaar is, zodat je hem makkelijker onder controle houdt. En, als je hem toch laat vallen, dat je hem zelf weer overeind kunt zetten. Daar zijn we toch tenslotte powervrouwen voor 😉

Daarnaast zouden die bijzondere verrichtingen, die je net nog op je examen hebt gedaan, moeiteloos moeten gaan met je nieuwe motor. Wanneer je een te zware motor hebt, kan dit lastig worden. Grote en zware motoren zijn lastiger te besturen en onder controle te houden. Het is niet de bedoeling dat die motor uiteindelijk in de garage blijft staan, omdat hij eigenlijk wat te hoog gegrepen is. Daar heb je ‘m niet voor gekocht natuurlijk.

Het belangrijkste bij het kopen van een eerste motor is dat je je op je gemak voelt. Rijd je ontspannen, dan heb je er ook meer plezier van en dat maakt het alleen maar leuker. En dan komt die motor van je dromen vanzelf.

Ben jij op zoek naar je eerste motor of heb je er net een aangeschaft? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten via Instagram of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *