Alles

Powervrouw Chimène van Oosterhout over haar liefde voor motoren

Chimène was een van de eerste presentatrices van een motorprogramma. Voor Motor TV (Veronica) maakte ze reportages over motorevenementen en probeerde zij diverse motoren uit. Heeft Chimène nog altijd die passie voor motorrijden? Hoog tijd voor Motormeiden om deze stoere dame beter te leren kennen! 

Redactie: Annemieke Jansen
Fotocredits headerfoto Chimène van Oosterhout: Teun Oosten van Toskofotografie. 

Waar komt jouw liefde voor motoren en de motorsport vandaan?

Ik heb geen idee! Het zit bij ons niet in de familie in elk geval, behalve mijn broer die ook motorfanaat is. De meesten vinden het maar gevaarlijk. Toen ik 14 jaar oud was reed ik op de Tomas schakel-brommers van de buurjongens. Op mijn 17de kreeg ik een vriendje met een motor en daar reed ik zelf ook op. Als hij bij ons thuis kwam ging hij koffie drinken met mijn moeder en ik stapte op zijn motor. Mijn eerste bekeuring kreeg ik dan ook voor motorrijden zonder rijbewijs. Ik was toen aan het lessen, maar die bekeuring was duurder dan het hele lespakket! Mijn zoon (17) is pizzakoerier en hij kreeg zijn eerste bekeuring omdat hij met de scooter op het fietspad aan het toeteren was. Toen kreeg hij te horen dat hij heel erg op zijn moeder lijkt!

Wat was jouw eerste motor en hoe oud was je toen je deze kocht? 

Ik was 18 jaar oud en kocht een Yamaha Virago 920 cc. Daarmee heb ik een reis door Europa gemaakt samen met een vriendin achterop.  Vanaf Nederland vertrokken we naar Luxemburg en via Duitsland naar Italië helemaal tot onderaan ‘de laars’. Vanaf Italië voeren we met de boot, de motor werd opgehangen in de touwen, naar het Griekse eiland Patras. In Griekenland was het zo warm dat het asfalt smolt. Door de hitte klapte het luchtfilter van de motor eraf. Toen ik onder de motor lag om dit te repareren kwamen er allemaal Griekse mannen om me heen staan. Ook onderweg hebben we heel wat bekijks gehad, in die tijd (inmiddels zo’n 38 jaar geleden) was het heel bijzonder om twee vrouwen op een motor te zien!

Daarna reden we verder naar Noord-Italië, Frankrijk en België en terug naar Nederland. We hebben in twee maanden tijd 20.000 km afgelegd. We hadden een grote waterdichte tas mee met zorgvuldig gekozen kleding in dezelfde maat en een tanktas. Toen hadden we nog geen navigatiesysteem, maar een wegenkaart in een rol op de tanktas. Na 2,5 jaar heb ik de Virago verkocht. Er zaten zoveel herinneringen aan die motor, ik heb toen echt staan huilen.

Wat voor motoren heb je nog meer gehad en welke motor rijd je nu? 

Een Yamaha V-Max, dat was echt een beest! Verder heb ik ook nog Ducati gereden, waaronder een 999. Nu heb ik een Harley Davidson V-ROD 1200cc, hier kan ik mijn zoon op meenemen. Hij heeft nu een scooter die eruit ziet als motor. Ik tour graag met de motor en gebruik hem ook voor woon-werkverkeer. Toen ik nog in Brabant woonde reed ik elke dag met de motor naar mijn werk in Amsterdam. Ook in de winter, door weer en wind. Het is ideaal om door de files heen te kunnen rijden.

Wat vind je het leukst aan motorrijden?

De vrijheid, de spanning en het avontuur. Als ik op de motor stap ben ik heel scherp, het voelt als een vierdimensionale beleving. Ik kijk altijd goed in de spiegels en om me heen:  voor, achter en opzij.  Op de motor rijd ik zo anders dan met de auto, veel bewuster. Motorrijden vind ik meer een sport en niet zozeer een manier van vervoer. Bij autorijden ben ik juist slecht met in de spiegels kijken. Als ik met de auto wegga heb ik altijd een kwartier speling extra! Daar stap ik in met een smoothie of een boterham in mijn hand,  doe mijn make up en geef ik interviews. 

Jij hebt het programma Motor TV gepresenteerd van 2000-2005. Hoe kwam jij hier destijds terecht?

Zoals elke dag ging ik op de motor naar mijn management in Amsterdam. Het productiebedrijf IDTV Cumulus was toen op zoek naar een vrouw om het programma te presenteren. Zij hadden een presentatrice op het oog, maar zij had geen motorrijbewijs. Toen zagen ze mij met de motor en vroegen ze aan mijn manager wie ik was. Zo is het balletje gaan rollen, we hebben gepraat en toen ben ik het geworden.

Kan je iets vertellen over wat je allemaal meemaakte tijdens de opnames?

Zoveel! Een daarvan was het bezoek aan de Ducati-fabriek in Italië en de persconferentie van Carl Fogarty, de Grand Prix-coureur, die we mochten bijwonen. Ik heb op de motor van coureur Jurgen van den Goorbergh gereden, een rondje op het TT Circuit Assen. Hij en zijn ex-vrouw zijn vrienden van mij geworden. Zijn zoon is nu ook aan het racen en Jurgen zei tegen hem: “Chimène is enige vrouw die op mijn Grand Prix-motor heeft gereden.”
Verder heb ik bij Randy Mamola achterop de motor gezeten op het Circuit Zandvoort. Hij ging me toch hard, zo ontzettend snel! Maar ik bleef gewoon zitten. Toen hij afstapte riep hij: “What on earth? I never had a journalist who sat it out!” Ik wist dat hij het circuit gewend was, omdat hij er al zo vaak op had gereden. Dat vertelde ik hem ook: hoe groot was de kans dat het niet goed zou gaan? Ik denk dat we wel een topsnelheid van 330 km/u hebben gehaald. Zelf heb ik ooit een snelheid gereden op het circuit van 260 km/u met een Aprilia.  

Heb je nog tips of advies voor onze lezeressen? 

Ik heb wel eens een antislipcursus gedaan bij het politiecircuit in Lelystad. Dat was erg leerzaam! Verder wil ik zeggen; rijd altijd veilig met goed beschermende kleding. Er zijn tijden geweest dat ik dat niet deed, maar tegenwoordig rijd ik met een leren jas en leren chaps over mijn gewone broek. Bovendien is motorkleding voor dames nu veel leuker en vrouwelijker dan vroeger.  

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *