AllesInspirerendLifestyle

Tips voor kleine motorrijders

Waar gaat die motor met die meid heen?

Ook al ben je een kleine Motormeid niets hoeft jou te weerhouden van motorrijden of het halen van je motorrijbewijs. Voor alles is een oplossing, van schoenen, zadels en het stellen van de vering. In dit artikel lees je over een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Krijg je het warm bij het moeten doen van de hellingproef? Check het filmpje van onze pro!

Redactie & foto’s: Valerie June Smit / lengte 1,63 m
Fotocredit header: AGHeeremansPhotography / @agheeremansphotography

Nog niet in het bezit van een rijbewijs? Stel jezelf de volgende vragen voordat jij een motorrijschool kiest:

  • Bieden ze een mooi pakket aan, denk aan lesuren + prijs?
  • Wat is het slagingspercentage?
  • Zijn er examendata ingekocht bij het CBR? Dit i.v.m. korte wachttijden voor als het moment daar is.
  • Geeft een instructeur genoeg aandacht en is deze geduldig? Constateer dit tijdens de proefles
  • Categorie motoren A1, A2, A met code 80, A onbeperkt
Rijschool met verlaagde motoren

Waar je als kleinere motorrijder even bij stil moet staan is of ze verlaagde motoren hebben. Check of ze lesmotoren hebben waarbij je wel nog met je tenen bij de grond kan. Niet iedere rijschool heeft keuze uit meerdere motoren. Het is niet aan te raden om met je voeten in de lucht te spartelen met een gewicht van +\- 200kg onder je kont.

Lees ook de review over de Kawasaki Vulcan S, speciaal voor korte benen!
Schoenen met hak voor kleine Motormeid

Schoenen heb je nooit genoeg! Er is ontzettend veel keuze op het gebied van goede motorschoenen, dus ook voor schoenen met een hak. Kijk ook even naar de dikte van de zool en of deze een goed profiel heeft. Zo sta je met beide voeten op de grond. 😉

Check JOPA voor een verkooppunt bij jou in de buurt

TCX Lady Smoke WP
TCX Lady smoke WP o.a. verkrijgbaar bij Biker Outfit

Zorg dat je kleding niet te lang is (mouwen en/of broekspijpen), dit rijdt niet comfortabel en het zou niet moeten afleiden. Gelukkig zijn er steeds meer opties voor vrouwen qua pasvorm en kleuren. Wil je super comfortabel op de motor zitten? Denk dan aan een op maat gemaakt motorpak. Dit is natuurlijk wel duurder dan confectie.  Lees binnenkort ons artikel over op maat gemaakte motorkleding i.s.m. RESTYLE WEAR.

Motoren voor kleinere rijders

Natuurlijk heb je verschillende lagere modellen, zoals een Yamaha MT 07, Honda NC 750, Harley 883, Kawasaki Z650, Kawasaki Vulcan S. Choppers zijn qua instap laag en ideaal voor kleinere rijders.

Kijken naar grote modellen als een Honda VFR 800 crossrunner, Kawasaki Versys  of een BMW R1200GS kan, maar staar je er niet blind op, want groeien doe je niet meer.

Kawasaki Versys

Bekijk ook waar de uitlaat zit, waar hierdoor de positie van je benen komen en let op hoe stabiel je met de voeten op de grond staat. Maak altijd een testrit voordat je tot aanschaf over gaat.

Verlaagd zadel

Bij sommige motoren kun je een verlaagd zadel kopen. Ik heb zelf een model uitgekozen wat voor mij om meer redenen geschikt is. Ik rijd zelf een Harley Davidson Street Rod, daarbij heb ik zo’n verlaagd zadel aangeschaft. Vraag voor jouw motor bij de dealer na of dit tot de mogelijkheid behoort.

Sommige motoren hebben een zadel die in verschillende standen kan worden gezet of waarbij de vulling eruit kan worden gehaald. Nadeel hiervan is dat het harder aanvoelt. Zadel moet ook niet te breed zijn, de lengte van de benen wordt beter benut als die dichter bij elkaar staan.

Harley

Motorvering stellen

Een van de belangrijkste onderdelen van de motor is de vering. Bij het stellen van de achtervering kun je de motor al enkele millimeters verlagen. Let op! Dit heeft invloed op de demping en stuureigenschappen van de motor. Laat je informeren en laat het afstellen vooral over aan een professional.

Hellingproef advies van een professional

Sta je net met je motor op een helling, maar was je even vergeten dat je niet van die lange benen hebt? OEPS! Bekijk het filmpje van onze professional Peter de Groot hoe je het makkelijkste de wegrijdt.

 

De Groot laat zijn kleinere leerlingen rijden op een Honda CBF600 N, de standaard zithoogte is 78,5 cm en deze is verlaagd naar 75 cm.

Elisa is een kleine motormeid

Het is mogelijk als een kandidaat nog niet op een lesmotor past qua hoogte, dat die gaat lessen op een eigen verlaagde motor. Hierbij wordt er eerst goed naar aantal zaken gekeken, zoals verzekering, CBR eisen en het vermogen van de motor.

Elisa

Elisa Brekelmans 23 jaar is 1,63 m en slaagde, na een zoektocht om een goede rijschool te vinden, bij De Groot verkeersopleidingen.

Waarom was het vinden van een rijschool lastig?

Er wordt bij veel rijscholen niet rekening gehouden met een kleinere rijder. Zo staat vaak niet duidelijk aangegeven op de website of ze verlaagde motoren hebben/of wat de zithoogte van hun motoren is. Sommige vinden het al te veel tijd kosten als je langs wilt komen om te proefzitten. Er was zelfs een rijschool die mij in een andere categorie wilde laten afrijden, omdat hij A te zwaar vond. Dat vond ik heel vreemd en ik ben gelijk verder gaan zoeken naar een andere rijschool. Zo ben ik bij De Groot verkeersopleidingen uitgekomen.

Welke tips wil jij de lezers meegeven?

Als je gaat lessen bekijk of de motor niet een te brede zitting heeft of een te hoge tank. Ook vond ik het prettig om bij stopproef alle aandacht te krijgen of ik het goed onder de knie kreeg. Je moet best stevig in de remmen bij zo’n oefening. Dus als je onzeker bent vraag dan om een privé les.

Voor welke motor heb je gekozen?

Ik heb een Kawasaki Z650. Deze is niet zo hoog en heel wendbaar. De aanpassing die ik nodig had, zoals het verlagen d.m.v. de vering afstellen, was voor mij al gedaan.

Benieuwd naar de motor van Elisa? Volg haar op Instagram.

Furygan

Met dank aan Peter de Groot voor de hellingproef uitleg en Alexandra Heeremans voor de foto’s van Elisa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *