AllesEventsInspirerendMotornieuws

Exclusief kijkje MotoGP: ‘Gebruiken jullie ook ducktape of tiewraps?’

Het hart van de MotoGP streek afgelopen week neer bij de Assen TT. Brandend rubber, ronkende motoren, muziek. We konden er weer volop van genieten, op tv of misschien zat je wel in de brandende zon op de bühne! Een groepje enthousiaste Motormeiden kreeg een exclusief kijkje achter de schermen bij Suzuki!

De termen vliegen ons om de oren: Paddock, pitstop, pitlane, pitbox. Voor een aantal van de meiden is het zelfs de eerste keer op het circuit! Nadat de controlepoortjes gepasseerd zijn lopen we een lange laan op, met allemaal groots opgezette stands. Het lijkt een beetje op een festival, waar elk merk zijn eigen tent met dakterras heeft, alleen de DJ ontbreekt.

‘Dit is de padock, elk team heeft hier zijn hospitality stand; Suzuki, Honda, Yamaha. Noem maar op. De coureurs kunnen in deze ruimte eten en drinken halen, even op adem komen daarnaast worden er ook meetings en persconferenties in gehouden’, zegt Anneloes, brandmanager van Suzuki Nederland.

Gluren in de hospitality tent
We mogen even gluren in de Suzuki tent, waar op dat moment top-courreur Alex Rins zit te chillen na de kwalificatie die hij net gehad heeft. Hem aanspreken voor een babbeltje mag in deze omgeving absoluut niet, daar houden we ons dan ook maar aan.

Lisanne, Tessa en Christine krijgen een uniek kijkje achter de schermen bij Suzuki, hierachter zit de pitbox

We ontmoeten Italiaan Federico Tondelli hij regelt de perszaken rondom het raceteam van Suzuki. Zomaar een kijkje nemen achter de schermen kan niet, het lijkt wel staatsgeheim waar iedereen mee bezig is. Dit alles om de concurrent voor te zijn. Maar we mogen van Frederico gelukkig alles vragen en lopen richting de pitbox. Een doolhof van gangetjes, maar opeens staan we in het technische hart. Daar waar de coureur al racend de pitlane op rijdt en het technische team als een razende de motor bijwerkt.

We mogen alles vragen!
Richelle trapt af: ‘Gebruiken jullie wel eens ducktape of tiewraps, om iets op zijn plaats te houden?’. Het is even stil, maar er wordt hard gelachen. Frederico legt uit dat iedere courreur twee motoren tot zijn beschikking heeft, en drie motoren in onderdelen als backup in de vrachtwagen . De huis-tuin-en-keuken middeltjes zijn ze in dit stadium al voorbij, maar goed, je weet het nooit!

Motormeid Richelle van der Mijden houdt geen blad voor de mond

Hoe start de motor?
De volgende vraag borrelt op: ‘Hoe start je zo’n motor eigenlijk, we zien nergens een sleutelgat?’. De technische crew laat het meteen zien. De motor wordt de pitlane opgereden en er wordt een soort steeksleutel op het motorblok gezet. Veel rook en een ronkend geluid, zo de motor is aan. De knopjes op het stuur worden ook stuk voor stuk uitgelegd, te veel om op te noemen. Ze hebben iets weg van een Playstationcontroller. De belangrijkste knop: de begrenzer ‘als de coureurs hier de pitlane op rijden mogen ze maximaal 50 kilometer per uur. Voor elke kilometer die te hard gaat wordt 500 euro in rekening gebracht, dat is heel veel geld’.

Suzuki_ Pitlane
De motor wordt gestart, veel rook en goed geluid!

Zo dicht bij waren we nog nooit!
Het is tijd voor de postkwalificatie persconferentie, Tessa mag naar binnen..
Nog geen 4 meter voor haar, zitten de twee levende MotoGP legendes Valentino Rossi en Marc Márquez. We mogen ze achteraf ook nog een vraag stellen, maar krijgen spontaan een black-out. Shit! Eenmaal buiten borrelde natuurlijk tientallen vragen op. Die bewaren we voor een volgende keer.

We sluiten af en bedanken het Suzuki-team voor deze unieke ervaring achter de schermen!

Wil je ook een keer mee naar een Motormeiden event of heb je een leuk idee? Laat het de redactie weten! Volg ons ook op Facebook en Instagram.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *