AllesInspirerendMotornieuws

KNMV: ‘zo’n vorm van seksisme is echt heel triest’

Het interview met Manon, heeft veel stof doen opwaaien in de motorwereld. Dat een rijschoolhouder zegt dat vrouwen beter niet moeten gaan motorrijden. Helaas is dit verhaal blijkbaar niet zo uniek en komt het nog steeds voor. Op zoek gaan naar een andere rijschool en daar je papiertje halen is het advies van vele andere motorrijders, maar is er ook een meldpunt om dit soort zaken aan de kaak te stellen?

Op de Facebookpagina van De motorrijder en Motormeiden, wordt met veel ophef en verontwaardiging gereageerd. Veel steun voor Manon, die zich gelukkig niet uit het veld liet slaan en een andere rijschool heeft gezocht. Dat is ook wat de meeste andere motorrijders adviseren.

Manon helaas niet de enige
Dat Manon niet de enige is, die wordt afgewezen omdat ze ‘vrouw’ is, blijkt uit verschillende reacties die te lezen zijn op social media:

  • ‘Zo herkenbaar en ik ben nog stééds blij dat ik een andere rijschool vond die met funlessen en veel lol mij het motorrijden heeft geleerd. Vertrouw op jezelf en volg je droom’ – Colette Blom
  • ‘Bij mij werd het mij verteld op mijn examen, door de examinator, Ik zakte dus ook’ -‪ Meta Steens
  • ‘Belachelijk, heb zelf ook iets vergelijkbaars meegemaakt. Rijschool direct verlaten’ – Annemarie Vink

Wat kun je doen als je gediscrimineerd bent?
Afwijzingen omdat je man,vrouw of fysiek beperkt of wat dan ook bent is in feite een vorm van discriminatie en daarvan kun je aangifte doen bij de politie of het melden bij Meld.nl. Het moeilijkste is om aan te tonen, dat je daadwerkelijk bent afgewezen om die reden en je je bewijs rond krijgt. Meestal een typisch welles-nietes verhaal.

‘Kan je dit soort dingen niet ergens melden’ vraag Maarten Zeypveld zich af. Precies wat wij ook willen weten!

KNMV geeft een reactie
De KNMV heeft het bericht van Manon ook gevolgd. Zij zijn met 55.000 leden de grootste vereniging voor motorrijdend Nederland (mannen en vrouwen) en vindt het belachelijk dat deze vorm van discriminatie nog gebeurt.

“Wij hebben veel vrouwelijke motorrijders in ons ledenbestand en geloof ons: veel daarvan rijden beter dan veel mannen. Dus zo’n vorm van seksisme is echt heel triest. Ons advies: ga voor je motorrijopleiding naar een KGI’er, een KNMV Gecertificeerde Instructeur’ aldus de woordvoerder.

Gezamelijk meldpunt?
Dat er een gevoelig thema is aangesneden is wel duidelijk, maar een duidelijk meldpunt in de motorwereld is er (nog) niet, wel hebben sommige motorverenigingen een vertrouwenspersoon waarbij je terecht kunt. De vraag is natuurlijk vind jij zo’n meldpunt waardevol? En wie pakt dit op? Wij hebben het idee dat dit nog wel een staartje gaat krijgen.

Te klein om te rijden
In 2017 stapte Naomi Lok met een klacht naar het CBR, omdat de examinator haar te klein zou vinden om motor te rijden, ze zakte. Naomi dreigde zelfs naar de Nationale Ombudsman te stappen om haar geschil aan te kaarten, het liep uiteindelijk goed af.

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen of een idee? Tip de redactie.Volg motormeiden op Instagram en Facebook.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *