Hoe haal je het snelst je motorrijbewijs?

Je motorrijbewijs krijg je niet bij een pakje boter. Ben jij nog aan het lessen en kun je niet wachten om eindelijk dat roze pasje op te halen? Wij geven je een aantal tips om zo snel mogelijk en met veel plezier je motorrijbewijs te halen.

  1. Oefenen met je fiets

Je moet drie examens hebben afgelegd: 1. Theorie examen 2. voertuigbeheersing (AVB) en 3.verkeersdeelneming (AVD). Daarna leer je pas echt rijden. Het eerste praktijk examen is je AVB. Tijdens dit examen worden zeven bijzondere verrichtingen uitgevoerd waarvan je er zeker vijf moet halen om te slagen. Als je klaar bent met lessen, oefen die figuren dan eens met je fiets. Doe eens een slalom tussen de (Amsterdamse) paaltjes of een halve draai en let op kijkrichting van je hoofd.

 

  1. Achtjes draaien, noodstop en slalom

Wist je dat de meeste tijd zit in het rijden van de denkbeeldige acht, ja het verdomde achtje! Als je deze onder de knie hebt gaan de andere oefeningen ook veel makkelijker!

 

  1. Bereid je lessen goed voor

Ken de verschillen tussen alle proeven en kijk eens op welke criteria je wordt beoordeeld, op deze site van het CBR kun je zien wat je allemaal moet kunnen.  Op Youtube worden de oefeningen ook vaak voorgedaan.

 

  1. Haal je theorie op tijd!

Opeens heb je alles onder de knie, dat verdomde achtje of die slalom. Vergeet niet om tijdens het lessen ook te beginnen met je theorie. Een stok achter de deur zou kunnen zijn om je theorie-examen alvast aan te vragen en een datum te prikken. Je theorie-examen is een 1,5 geldig. Bij het CBR krijg je 50 vragen, hiervan mag je er 6 fout hebben. Vanaf januari 2018 zijn er ook nieuwe vraagvormen zoals ‘Welk symbool heeft te maken met je motor?’. Klik hier voor meer informatie.

 

  1. Examen op de weg

Als je je theorie en AVB hebt gehaald is er nog maar een examen dat je moet afleggen, de verkeersdeelname (AVD). Naast de verkeersregels wordt er veel aandacht besteed aan het kijkgedrag: (vooruit) kijken, situaties inschatten, voorspelbaar rijden en initiatief tonen. Probeer dat zelf alvast te oefenen op de fiets of in de auto.

 

  1. Leg de lat niet te hoog

Het liefst wil je na je eerste lesje zo snel mogelijk je rijbewijs halen en op je eigen motor wegrijden. De vraag is eigenlijk waarom zou je het zo snel willen halen? Zie het behalen van je motorrijbewijs als een beleving in plaats van een examen dat je zo snel en goed mogelijk moet behalen, de druk is er dan vanaf.

Heb je een leuk idee of heb je vragen? Tip de redactie en volg ons ook op facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *