AllesInspirerendMotornieuws

Interview: Dianne Geesink in topconditie voor het CPF Ladies team?!

De Nederlandse Dianne Geesink behoort tot snelste motormeiden van het circuit. Sinds kort heeft deze 23-jarige een nieuwe uitdaging en rijdt ze dit jaar o.a.  in het CPF Ladies team. Dat is een professioneel raceteam dat bestaat uit 100% getalenteerde vrouwelijke rijders en een vrouwelijke technische crew. Benieuwd hoe Dianne dat allemaal doet?

Waar komt de passie voor snelle motoren vandaan?
Als klein meisje ging ik al met mijn vader mee op de motor. Later ging hij ook circuit-rijden en ging ik altijd met hem mee. Tijdens een van die raceweekenden, zag ik ook de Junior-cup meerijden. Dat waren jonge kinderen, van een jaar of 12-13 die ook racete. Dat was zo gaaf, dat wilde ik ook! Mijn vader zag de bui al hangen, die dacht dat gaat wel over, maar ik bleef er maar om vragen.

En.. de aanhouder wint toch?
Ik mocht van mijn vader gaan racen mits ik een krantenwijk ging lopen, om het racen te helpen bekostigen. De eerste schakelbrommer die ik kocht was een Yamaha TZR50 CC, waarmee ik op het parkeerterrein leerde schakelen. Een paar weken later reed ik mijn eerste race op 14-jarige leeftijd.

Een paar weken later reed ik mijn eerste race op 14-jarige leeftijd

Wat was de volgende stap?
Op die Yamaha TZR50 reed ik ook mijn eerste wedstrijden bij de SOBW (Stichting Organisatie Brommer –en scooter Wegraces). Dat zijn professionele brommer races en evenementen die voornamelijk op kartcircuits worden verreden. Deze wedstrijden hebben de status van een officieel Nederlands Kampioenschap. Mijn eerste echte motor was de Yamaha R125, daarmee heb ik ook in de Yamaha R125 cup gereden. Dat zijn wedstrijden die alleen gereden worden met dit type motor.

In welke competities heb je allemaal gereden?
Ik heb enorm veel gereden, onder andere de KTM RC 390 cup. Dit is een internationale klasse met jonge talentvolle rijders, die wedstrijden rijden in heel Europa. Ook reed ik mee in de Grand Prix in Duitsland, als wildcardrijder bij de World Superbike in Assen en daar mocht ik ook starten tijdens de KTM RC World Final tijdens het British Superbike Event. Komend seizoen ga ik van start in de OW cup (Open Wegrace Competitie) en het CPF Ladies team.

Wat doen jullie bij het CPF ladies team?
Het CPF ladies team is een initiatief vanuit Motor Sportschool Zolder (MSZ) en is vorig jaar van start gegaan. Het team bestaat nu uit 6 coureurs, allemaal meiden die heel gepassioneerd zijn door de motorsport. In het team hebben we ook een technische crew, die volledig uit meiden bestaat. Zij staan in de pit om ons op technisch gebied te ondersteunen. De bedoeling van dit initiatief is MSZ te promoten en het circuit-rijden aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor vrouwen.

Introducing Class of 2018!!! The CPF Ladies! 🙂

Geplaatst door CPF Ladies op woensdag 14 februari 2018

Race je als vrouw ook tegen mannen?
Je bent gewoon one of the guys, dus we racen gewoon tegen de mannen. Dat ben ik ook gewend.

Kun je ook zonder ervaring in een raceteam meedoen?
In een raceteam heb je veel circuit ervaring nodig, anders mag je niet eens van start gaan. Het verschilt wel in welke klasse je mee wilt rijden, omdat dit per niveau verschilt.

Wat is jouw kracht of specialiteit?
Ik probeer tijdens wedstrijden strategisch na te denken, omdat de motoren in de KTM RC390 cup gelijkwaardig zijn en je iemand niet op vermogen kan inhalen. Je moet kijken waar anderen snelheid laten liggen, zodat je ze op die punten kan inhalen door slimmer te zijn.

ik vind het geweldig om te zien dat er meer vrouwen zijn met zoveel passie voor de motorsport

Hoe kwam jij bij het CPF Ladies team?
Het CPF Ladies team wilde voor komend seizoen met twee teams van start gaan in het Endurance klassement. Hierdoor waren ze op zoek naar een extra rijdster en hebben ze mij gevraagd of ik interesse had. Het leek mij erg leuk om endurance races te gaan rijden, omdat het een heel andere discipline en strategie vergt. Daarnaast heb ik altijd al met dames willen racen en ik vind het geweldig om te zien dat er meer vrouwen zijn met zoveel passie voor de motorsport.

Last day at the Motor exhibition ??

Geplaatst door CPF Ladies op zondag 25 februari 2018

Wat is de uitdaging bij endurane?
Bij endurance races zijn de wedstrijden veel langer dan ik gewend ben. De wedstrijden duren meestal 4 a 5 uur waardoor uithoudingsvermogen en strategie erg belangrijk is. In het CPF Ladies team rijden we met twee Honda CBR 600F motoren verdeelt over twee teams, met elk een eigen technische crew. Elk team bestaat uit drie rijders die elkaar continue afwisselen. In een wedstrijd van 4 uur kan veel gebeuren: Crashes, technische problemen noem maar op, dat is ook weer een uitdaging.

Als je echt op topniveau wil mee rijden dan moet je daar echt alles voor laten.

Wat voor trainingen moet je doen om op jouw niveau te rijden?
Normaal gesproken is veel trainen met deze sport belangrijk. Je moet gewoonweg veel meters maken met de motor. Naast circuit trainingen doe ik fysieke training in de sportschool, cardio voor de conditie en gewichten om de spieren te versterken. Naast het racen ben ik wel altijd naar school gegaan en ik heb net mijn HBO bachelor diploma gehaald aan TMO Fashion Business school. Als je echt op topniveau wil mee rijden dan moet je daar echt alles voor laten. Maar mijn conditie is goed op dit moment.

Squatssss all day, everyday… B??ty is on ??

A post shared by Dianne Geesink (@diannegeesink) on

 Word je er rijk van?
Het is een ongelooflijk dure sport en zonder de sponsoren had ik deze sport niet kunnen beoefenen. Ik ben daarom ook heel erg blij dat ik altijd sponsoren heb die mij ondersteunen. Het is niet alleen de aanschaf van de motor die de sport duur maakt maar het zijn voornamelijk de overige kosten. Dit zijn de onderhoudskosten van de motor, banden, inschrijfgeld, transportkosten etc.

Wie zijn altijd in je blijven geloven en hebben je gesteund?
Mijn vader ging altijd als mee ter ondersteuning. In het begin had ik zelf ook nog geen rijbewijs dus dan gingen we altijd samen op pad. Hij was altijd mijn trouwe supporter maar zorgde er ook voor dat de motor weer klaar stond als ik was gecrasht. Daarnaast ging mijn vriend ook vaak mee voor de support en technische ondersteuning.

Hey ? we are reunited ?? supporting my dad today at TT Circuit Assen ??

A post shared by Dianne Geesink (@diannegeesink) on

Heb je een droommotor of een motordroom?
Jazeker! Ik ga met een Yamaha R6 deelnemen in de OW cup. Dat is het Nederlands kampioenschap en ik heb altijd al op een zwaardere motor willen racen dus dat gaat komend seizoen eindelijk gebeuren. Als ik ooit genoeg gespaard heb, wil ik graag een MV Agusta F3 of F4 kopen, maar ik vind een Triumph daytona 675 of BMW 1000rr ook mooi!

Wil je ook geïnterviewd worden door Motormeiden? Laat het de redactie weten! Volg motormeiden op Instagram en Facebook.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *