Inspirerend

Interview: ‘kom maar door met jullie verzoeken voor het perfecte motorpak’

Van idee tot ontwerp en alles wat er bij het ontwikkelen van een nieuw motorpak komt kijken. Anneke is hoofd productontwikkeling en is op de hoogte van de nieuwste technieken en innovaties op het gebied van motorkleding. Voor motorkledingmerk Richa stuurt ze sinds kort het ontwerpteam aan en bepaalt ze samen met het team welke nieuwe Richa kledingstukken wereldwijd zullen verdeeld worden.

Redactie: Tessa Deurloo
Interview: Anneke LemaHead of product development Richa

Vraag: Hoe drink je je koffie?

Anneke Lema: Zo zwart mogelijk, haha, en ik drink de hele dag water uit m’n Stanley beker, dat is z’n grote kan van 1 liter! Ziet er trouwens handig uit, maar dat ding kan niet ondersteboven. Daar zou ik als ‘hoofd productontwikkeling’ echt iets aan laten doen.

Vraag: Kun je iets vertellen over jezelf en je rol bij Richa?

Anneke Lema: Op het hoofdkantoor van Richa in Oudenaarde werk ik sinds een aantal maanden, maar ik ben als 19-jarige begonnen als jobstudent in Zemst bij MKC Moto. Vervolgens werd ik Assistent Manager in dezelfde winkel.  De volgende stap in mijn carrière bij MKC was bij de aankoop. Samen met de Nederlandse collega’s stond ik in voor de inkoop voor Nederland, Belgie en Oostenrijk en bepalen we welke merken en welke kledingstukken, accessoires, helmen in de MKC winkels komen te liggen en nu ben ik ‘Head of product development’ bij Richa.

Ik doe de inkoop voor zowel België, Nederland & Oostenrijk en wij bepalen wat er in de MKC winkels ligt. Voor onze eigen Richa collectie bezoek ik zo veel mogelijk beurzen over de hele wereld. Ik kies de stoffen uit of bezoek de fabrieken waar het gemaakt wordt en bekijk hoe de collectie eruit ziet met de doorpasmodellen.

Vraag: Jij bepaalt dus wat er in de winkels hangt?

Anneke Lema: Het leukste aan mijn werk is dat ik deel uitmaak van een team dat echt gezien wordt en dat ik een verschil kan maken in wat er in de winkels komt te liggen. Het is ook geweldig om te zien hoe het concept van ‘Motormeiden’ overal doorsijpelt en leeft binnen ons bedrijf! Bij Richa is er namelijk een uitgebreide dames collectie, die heel mooi maar vooral ook heel praktisch is, daar zorg ik echt voor! 

Vraag: Wat houdt jouw werk in op het gebied van productontwikkeling?

Anneke Lema: In productontwikkeling moet je 1,5 jaar vooruitdenken over wat er in de winkel komt te liggen. Het record voor een productontwikkeling is 7 maanden, maar gemiddeld duurt het proces van bijvoorbeeld een motorpak, 18 maanden voordat het helemaal klaar is.

Ook interessant>>  Infinity 2 Adventure – Richa | Overleeft de extremen

Vraag: Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

De inspiratie voor het ontwerpen van de nieuwe collecties halen we echt overal vandaan. Denk aan de fashionweek of innovaties uit sportsector,  of we zitten met de motormerken aan tafel om te weten welke kleuren hun nieuwe modellen worden! Maar we kijken ook zeker naar merken zoals Gucci en Prada.

Vraag: Welke collectie van Richa ben je het meest trots op?

Anneke Lema: Er komt een hele mooie racecollectie aan die tijdens de TT Assen gelanceerd wordt. Dit is de “de Stradale collectie” Daar ben ik echt super trots op. Het is een prachtig leren racepak.

Vraag: Waar komen de namen van de collecties bijvoorbeeld de jassen vandaan?

Anneke Lema: We kijken naar de identiteit van de producten en geven ze bijzondere namen met een betekenis. Zo verwijzen sommige van onze namen naar een stad of naar een persoon met een bijzondere betekenis. We zijn en blijven een familiebedrijf, dus een leuke knipoog links en rechts zit er ook zeker in.”

Vraag: Heb je al een leuke naam voor een nieuwe collectie?
Anneke Lema: Felice zou bijvoorbeeld een mooie naam zijn. Felice is de Marketing Director van Richa. In het Spaans betekent ‘Estoy Felice’ – ik ben gelukkig. Dat zou een perfecte naam zijn voor een nieuwe lijn, dus wie weet.

Wat word jouw volgende uitdaging?

Anneke Lema: In 2025 ga ik het designteam aansturen. Dus dames… kom maar door met jullie verzoeken voor het perfecte motorpak! Jullie kunnen mij altijd benaderen!