Alles

Interview: Motormeid Ingrid op TV – Vrouwen die Varen (NPO3)

Alle hens aan dek! Tijdens de Motorbeurs Utrecht kwam Ingrid Bense naar ons toe, met een inspirerend verhaal over haar werk als schipper. Dat vond ook NPO3 en ze is vanaf nu te zien in ‘Vrouwen die Varen’.  Nog meer vrouwen power en dat delen we graag! Ingrid heeft nog maar net haar motorrijbewijs, een langgekoesterde droom heeft ze in vervulling laten gaan. Haar lijfspreuk: ‘je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van iets dat je nooit hebt gedaan’ en zo is ze ook het avontuur van de serie ‘Vrouwen die Varen’ ingegaan. 

Redactie: Tessa Deurloo
Vanaf: 23 maart , elke donderdag om 20.25u op NPO3 – Vrouwen die Varen

Welke motor heb je zelf?

Ik werd direct na het behalen van mijn A de trotse bezitster van een BMW R850 R, héél wat anders dan mijn Suzuki lesmotor maar wat een heerlijk ding! Als ik wat meer ervaring én ooit eens geld heb, zou ik hem graag inruilen voor een BMW R1200 GS Adventure alhoewel ik de Triumph Tiger Explorer ook heel gaaf vind, eerst maar weer eens sparen.

Waarom ben je gaan motorrijden?

Ik hou van dingen besturen! Ik had de dag dat ik 18 werd mijn eerste autorijles, had ooit een vliegbrevet en motorrijden stond ook al heel lang op mijn lijstje maar ik heb het heel wat jaren best heel lastig gehad kwam het er niet van.

Met lastig bedoel je de uitgezaaide borstkanker? Dat is nogal ligt uitgedrukt.

En net toen ik eindelijk de boel weer op de rit had en de kinderen op eigen pootjes stonden werd ik ziek. Ben er met het bevolkingsonderzoek uitgevist en bleek uitgezaaide borstkanker te hebben. Krijg je de oproep voor de borstenbus? GA!!!! Als ik dat niet had gedaan was ik er nu niet meer geweest! Mijn wereld stond daarom sinds november 2019 stil en kort daarna de hele wereld door corona.

Nu wel nog meer gedreven van het leven te genieten en daar hoorde ook mijn A-rijbewijs bij. Ik ben in december 2021 gestart en had vier maanden later mijn rijbewijs. Via een goede vriend kreeg ik direct een motor in bezit waarop ik nu bijna dagelijks rij.

Waarom doe je mee met deze serie en hoe gaat het in zijn werk?

Na de oproep voor deelnemers werd ik ontzettend vaak ‘getagt’ door zowel collega’s als familie, vrienden en bekenden. Toen ook mijn kinderen mij noemden als mogelijke kandidaat en mij mijn eigen lijfspreuk voorhielden: ‘je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van iets dat je nooit hebt gedaan’,  ben ik het gaan overwegen en wat afleveringen van de series Vrouwen die Bouwen en Meiden die Rijden gaan kijken. Doordat ik vaak ‘s avonds werk had ik het namelijk nog nooit gezien.

Waarom heb je dan toch ‘ja’ gezegd?
Ik heb nou eenmaal heel leuk werk en daar geef ik graag een kijkje in. Het is voor de publieke omroep en ik vond dat ze in de andere series die vrouwen met veel respect neerzetten dus ik durfde het wel aan. Het commentaar van Ton Kas schuurt af en toe een beetje maar dat is dan juist wel weer leuk.

Hoe vaak zien we je in Vrouwen die Varen?
Omdat ik op veel verschillende schepen vaar en ook stadsgids in Amsterdam ben, hebben ze mij maar liefst 5 volle dagen gevolgd, met een crew van meestal 4 man: een opnameleider of regisseur, een cameraman, een geluidstechnicus en een productieassistent. In die enorme hoeveelheid beeld wordt natuurlijk flink geknipt (gemiddeld blijft van twee uur beeld zo’n 5 minuten over) maar ik zal best veel aan bod komen.

Wat voor schip vaar je/ wat doe je in de scheepvaart en hoe lang?
Sinds 2011 vaar ik in Amsterdam in de hospitality; rijke toeristen of zakenlieden die in een luxe salonboot de stad willen zien maar ook grotere groepen die iets te vieren hebben. Dus feesten, partijen, bruiloften, borrels en diners zowel zakelijk als prive.

Mijn oudste zoon heeft sinds een jaar een partyschip in Alkmaar en daarop bieden we ook gelegenheid voor feesten voor groepen tot 75 pax en dagtochten naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans. Omdat dit een serieus groot schip is moeten er altijd twee schippers aan boord zijn en werken we dus geregeld samen, heel gezellig.

Je geeft ook vaarles toch?
Ik vaar zelden in een gewone rondvaartboot maar geef daarop wel vaarles aan aankomend rondvaartschippers: een boot van 20 meter door de smalle grachten sturen is namelijk al een uitdaging maar die grachten zijn vaak ook nog eens heel druk, je moet continu je marifoon uitluisteren en met collega’s communiceren en daarnaast ook nog je gasten bezighouden, alles bij elkaar echt wel wat anders dan met een sloepje over de Loosdrechtse plas tuffen.

Waarom ben je in de scheepvaart gaan werken?

Nadat ik in 2010 plotseling alleen kwam te staan en naast de krenten ineens ook de pap moest verdienen en mijn praktijk zeker toen, tijdens de grote creditcrisis, niet genoeg opleverde, ben ik via mijn oudste die zelf weer via een medestudent een baantje bij rederij Lovers had gevonden, in de rondvaart terecht gekomen. Eerst nog met mijn klein vaarbewijs 1, 2 en marifooncertificaat maar omdat het werk zo leuk was en ik wel van een uitdaging hou ben ik de opleiding tot Groot Vaarbewijsschipper gaan volgen.

Ik mag (en dat is iets anders dan kan ?) schepen tot 280 meter lengte varen, dat is dus net zo lang als twee riviercruiseschepen of bijvoorbeeld een duwboot met 6 bakken in lange formatie maar ik hou het wel bij mijn passagiersschepen in stedelijke omgeving, dat is meer mijn ding.

Wat maak het vak zo leuk in de scheepvaart?

Ik raad het anderen zeker aan, het is leuk en afwisselend werk en er is veel vraag want er is een groot tekort aan schippers zowel in mijn vakgebied als in vele andere. Als je een idee wilt krijgen wat met een GVB-ab (Groot Vaarbewijs alle Binnenwateren, tegenwoordig EU certificaat schipper) allemaal mogelijk is, kijk dan vanaf 23 maart om 20.25u op NPO 3 naar Vrouwen die Varen. Daar geven 15 varende vrouwen een kijkje in hun totaal verschillende werkzaamheden.

Waar kunnen we je vinden met de boot –> waar zijn we welkom voor een bakkie?

Meestal vaar ik dus in Amsterdam of Alkmaar maar altijd met privégezelschappen, dus daar spontaan langskomen is een beetje lastig maar ik woon in een zijstraatje van de Amstel waarlangs vaak grote groepen motorrijders voorbij komen dus ben je een keer in de buurt van de A9/Amstel, ik zet met alle liefde een bakkie pleur voor mede-motormuizen.

Wat gaan we meemaken met jou in Vrouwen die Varen?

Tsja…. Ik hoop dat iedereen met plezier naar de nieuwe serie gaat kijken, dat meer vrouwen een carrière in de scheepvaart overwegen en dat ik, ondanks dat ik vaak in de avonden en weekenden aan het werk ben, ik wel geregeld kan meedoen met ritten of evenementen. Ik was altijd al een levensgenieter maar sinds ik heel ziek werd nog meer dus probeer eruit te halen wat erin zit.

Wanneer pak je de motor?

Ik rijd nog geen jaar en omdat ik vaak moet werken in de weekeinden is het er nog niet van gekomen met ritten mee te doen maar daar wil ik wel tijd voor gaan maken. Vooralsnog rijd ik dus vooral woon-werk verkeer. Ik werk meestal in de binnenstad van Amsterdam en fietsen is te doen maar met de soms erg lange werkdagen eigenlijk nét even te ver.

Ik rijd ook wel naar mijn kinderen in respectievelijk Alkmaar, Amsterdam en Vianen, recent naar de sleutelcursus in Schijndel en half maart naar Lelystad voor de behendigheidscursus. Steeds wat meer, steeds wat verder.

Wat is jouw favoriete plek in Nederland?

Nederland is zo’n prachtig land en ondanks de afmetingen hebben we heel verschillende en mooie landschappen. Maar ik ben nu eenmaal geboren en getogen in Amsterdam en Noord-Holland is met zijn weidegebieden, grote plassen waarlangs vele dijken en leuke dorpjes, toch wel mijn favoriete gebied.

Ook interesse in de scheepvaart? Bekijk ook zeker het leuke filmpje van Ingrid op de Amsterdamse Grachten