AllesInspirerend

Emma sleutelt zelf aan haar motor en vindt dat ‘verbazingwekkend makkelijk’

Sleutelen aan motoren is voor sommigen een hele klus, maar niet voor iedereen! Emma deelde onlangs een video met Motormeiden, waarin ze sleutelend aan haar eigen motor te zien was. Volgens Emma is het sleutelen aan je motor vaak verbazingwekkend makkelijk en ook nog eens hartstikke leuk om te doen! Kriebelt het bij jou ook wel eens om je handen uit de mouwen te steken? Als we Emma mogen geloven is het een kwestie van “gewoon ermee beginnen”. 

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn
Foto’s: Emma

Oud maar goud

Emma (32) heeft vorig jaar haar rijbewijs gehaald, na eerst een paar jaar achterop te hebben gezeten bij haar vriend Luuk. Ze heeft een oude allroad motor gekocht, een Suzuki DR650 RSE uit 1992, welke ze aan het opknappen is. “Elke keer als ik aan het klussen ben met de motor zie ik weer iets nieuws dat ik ook wil verbeteren.”

Emma vindt oude motoren niet alleen mooi, maar doet ook graag meer ervaring op in het sleutelen. Voordat ze haar motorrijbewijs haalde, reed ze dagelijks op een oude schakelbrommer. Daarop leerde ze goed schakelen, maar het nadeel was dat er regelmatig iets kapot ging. Positief als Emma is, vond ze dat: “spannend, maar wel leerzaam”.

‘Ook langs de weg stond ik wel eens stil, waardoor ik zelf ter plekke iets moest repareren’

Sleutel tot succes

Emma begrijpt dat voor veel Motormeiden de drempel om zelf te beginnen met sleutelen hoog is. Toch zijn een heleboel klussen volgens haar best eenvoudig en heel leuk om zelf te doen.

Voor mij is de beste manier om met een klus te starten gewoon door ermee te beginnen.

Emma raadt aan om video’s en het werkplaatshandboek van jouw motor op te zoeken. Ook tipt ze dat je op fora vaak heel veel handige informatie kunt vinden.

“Ik ben zelf begonnen met klein onderhoud, zoals de olie en remvloeistof verversen. Het zal je verbazen hoe makkelijk het eigenlijk is en als ik hoor hoeveel geld onderhoud kost, dan ben ik des te meer gemotiveerd om het zelf te leren.”

Emma dacht bepaalde klussen nooit zelf te kunnen en durven doen, maar stap voor stap is ze nu al verder dan verwacht en heeft ze al hartstikke veel klussen zelf gedaan, waaronder:  kleppen stellen, remschijf vervangen, revisie van de remklauw, ledlamp en USB punt plaatsen, handvatverwarming installeren, bedieningskabels smeren, ketting spannen en kleine onderhoudsklusjes.

Grootste angst

Tijdens het sleutelen is het (digitale) werkplaatshandboek je beste vriend. Als je vastloopt tijdens het sleutelen kun je in het handboek weer opzoeken wat de volgende stap is. Emma haar grootste angst is om een schroef in het motorblok dol te draaien. Ze hoort zichzelf daarom regelmatig het ezelsbruggetje ‘Lefty loosy, righty tighty’ zeggen.

Vaak blijkt een specifiek gereedschap of missend onderdeel de boosdoener te zijn als ze echt vast loopt. Zo ook tijdens het kleppen stellen, wat Emma in de video doet. Ze had de motor al open liggen toen ze erachter kwam niet de juiste voelermaat te hebben. Ze moest de motor weer afsluiten en een week wachten voordat ze verder kon. “Het is dus belangrijk om geduld te hebben en vooral het plezier erin te houden.”, aldus Emma.

Pech onderweg

Vanuit haar ervaring met de oude schakelbrommer gaat Emma natuurlijk niet op pad zonder haar multitool, om eventueel noodzakelijke reparaties onderweg uit te kunnen voeren. Ook mag een EHBO-kit niet ontbreken in haar rugzak. Voor langere reizen gaat er een toolkit mee, die ze ook gebruikt bij het klussen. “Door dit toolkitje te gebruiken bij het sleutelen leer ik of ik onderdelen mis en kan ik deze aanvullen.”

De ultieme tip van Emma voor meiden die ook hun handen uit de mouwen willen steken: “Mocht je nog niet begonnen zijn met motorrijden is mijn advies: koop een oude schakelbrommer, dan leer je motor rijden en sleutelen tegelijk. Wij hebben er nog een in de aanbieding!”

Skidmate

Naast sleutelen aan haar motor is Emma in haar vrije tijd veel bezig met het maken van video’s over motorrijden en wildkamperen. Samen met haar vriend Luuk heeft ze een Youtube kanaal, genaamd Skidmate. “We zochten een naam die iets te maken had met offroad rijden en het samen rijden. Daar is de naam Skidmate uitgekomen.” Met dit kanaal hopen ze andere motorrijders te inspireren om het avontuur aan te gaan. 

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv