AllesInspirerend

Interview: Sterkste brandweervrouw van Nederland reist met motor door Europa

Jennifer Schroder (40) heeft nog maar een jaar haar motorrijbewijs en heeft al ruim 10.000 kilometer op de teller. Meestal begint haar idee spontaan en pakt ze haar koffers om vervolgens door Europa te reizen. De sterkste brandweervrouw van Nederland reist met een grote vrachtwagencamper en haar motor kris cross van de camping in Scharendijke tot de mooiste bergdopjes in Zuid-Spanje en Portugal.  

Redactie: Denise Adriaensen
Foto’s: Jennifer Schroder, Marcel Berrevoets

Hoe lang rij je al en op welke motor? 

In augustus 2022 ben ik geslaagd voor mijn AVD-examen. Ik heb dus nog maar kort mijn motorrijbewijs. Vrij snel heb ik toen mijn Triumph Tiger aangeschaft. Deze Tiger is mijn grote vriend. Vorig jaar heb ik een half jaar onbetaald verlof opgenomen en heb mijn koffers gepakt om richting Portugal te reizen.

Waarom precies een Triumph Tiger?

Ik ben voor een all-road gegaan, omdat ik veel woon-werk wilde gaan rijden. Dit door weer en wind. Mijn oog is gevallen op de Triumph Tiger 800Xc, omdat ik naast het woon-werk verkeer, er ook mee op reis wil. Deze motor leek mij veel comfortabeler rijden op lange stukken. En ik kan er zo nu en dan ook nog wat offroad mee rijden.

Wat voor mij ook heel fijn was van de all-road is het windscherm en de handkappen plus handvatverwarming. Een goede bagagebevestiging en een rechte zit was ook echt een must. Allemaal dingen die ik zocht in een motor. En die drie cilinder? Die vind ik gewoon lekker snorren.

Waarom ben je gaan motorrijden?

Ik had al heel lang de wens om te gaan motorrijden, maar door mijn andere hobby’s is dat een beetje op de achtergrond geraakt.

Totdat we de Suzuki Vanvan tegen het lijf liepen, dit is een kleine motorfiets van 125 cc en weegt maar 128 kg. Ideaal voor achter in de camper. Mijn vriend en ik zijn toen samen gaan lessen bij motorrijschool Damen Motoropleidingen in Oude Tonge (oud politieagent). Hij leert je echt rijden, dus geen trucjes om je examen te halen. De lessen waren altijd een feestje met Mike voor of achter je.

Door mijn enthousiasme is mijn vriend het ook echt leuk gaan vinden en heeft hij een Honda Transalp gekocht voor woon-werk verkeer.

De Suziki Vanvan op de camping in Zuid-Spanje, Tajo Todillo in Grazalema.

Maar vertel, je bent dus 6 maanden op reis geweest?

Mijn vriend en ik hebben er inderdaad voor gekozen om een half jaar op reis te gaan. Wij zijn nu nog gezond en hebben bewust gekozen voor een kind-vrij leven wat al een hoop vrijheid geeft, en daar wilde we nu lekker van gaan genieten. Ons werk maakte het mogelijk om 6 maanden op reis te gaan, beiden werken wij voor Shell Moerdijk en dus hebben wij dat gedaan.
Onze vrachtwagen camper is nu al zo’n beetje ons 2e huis dus dat was prima te doen, wij hebben alle luxe in de camper. 400ltr schoon water, 2 zonnepanelen en een aparte keuken met wc, en het allerbelangrijkste, een flinke garage voor onze Suzuki VanVan, onze elektrische mountainbike en de surfspullen. Wij zijn echt helemaal zelfvoorzienend.
Ons doel was lekker overwinteren in het zuiden, nieuwe plekjes ontdekken en leuke mensen leren kennen. Dagen lang heel dichtbij onze hondjes zijn en elke dag wakker worden aan het strand, het was een prachtig avontuur!

 

Hoe ben je in het motorwereldje beland?

Ik heb zeven jaar bij Defensie gewerkt, daarna tien jaar bij de Beroeps Brandweer in Rotterdam en sinds vier jaar ben ik werkzaam als Procesoperator bij Shell Moerdijk. Allemaal jaren waar ik erg trots op ben!

Toen ik 18 was ging ik al op uitzending naar Bosnië. Ik hielp daar mee met de wederopbouw en deed veel aan sport, ik vind sporten ook heel erg fijn. Al die jaren bij Defensie en de Brandweer hebben mij enorm geholpen met het rijden op de motor. Ik reed op mijn 17e al in een grote viertonner, dat is een gigantische vrachtwagen die ze gebruiken bij Defensie. Daarnaast heb ik bij de brandweer acht jaar ervaring als chauffeur. Daar heb ik vooral geleerd om goed vooruit te kijken en te anticiperen. Dit alles heeft mij geholpen nu een goede motorrijdster te zijn en ik voel mij super vertrouwd op de weg.

Je bent ook de sterkste brandweervrouw van Nederland toch? 

In de tijd dat ik bij de brandweer werkte, heb ik ook weinig stil gezeten. Je kon mij veel vinden in onze eigen gym, waar ik in de gewichten hing. Ik was in die tijd de sterkste brandweervrouw van Rotterdam. Daarnaast wist ik nog veel andere titels binnen te slepen. Zo heb ik zeven keer meegedaan met de Marathon van Rotterdam en zes keer met de Roparun. Ook heb ik nog wat plakken met openwater zwemmen en binnenwater wedstrijden binnengehaald, bij een soort van Olympische spelen van de Brandweer.

Okay, genoeg over een andere sport dan motorsport. Ik ben stiekem gewoon best trots!

Wat is de mooiste ervaring op je motor?

Een van mijn mooiste ervaringen zonder de Tiger is natuurlijk rond rijden in Zuid-Spanje. Daar ben ik twee keer in één week gaan Hiken&Biken. Onderweg reed ik over prachtige wegen met adembenemende uitzichten, rotspartijen en groengebieden. Hierdoor heb ik al lekker wat bochtwerken in de pocket. Ook de campings waar ik mijn tentje opzette, waren prachtig en ontspannend.

Maar mijn mooiste ervaring op de Tiger zal vast snel komen!

Doe je dit allemaal alleen?

Samen met mijn vriend gaan we met de camper naar een willekeurige bestemming. Eenmaal daar aangekomen ga ik lekker motorrijden. Het reizen op de motor doe ik dus eigenlijk allemaal alleen en soms sluit er een vriendin aan.  Als we met de camper weg gaan, dan blijft de Tiger helaas thuis, maar nemen we de Suzuki VanVan, die motor zetten we in de camper en dat past precies, de Tiger is daar veel te groot voor. We doen hier dan vooral boodschappen mee en verkennen de omgeving met de motor waar we onze camper neergezet hebben.

 

“Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer dan routine. Dat is dodelijk.”

Hiken&Biken, wat is dat precies?

Dit idee is mede ontstaan toen ik aan het hiken was met mijn bestie Suzan. Hiken is net wat anders dan gewoon wandelen, het is een intensieve vorm van wandelen die wordt gedaan op ruiger terrein zoals bergen en heuvels. Wij maken er samen aardig wat kilometers mee, maar wilden soms wat verder. Toen kwamen we op het idee van Hiken&Biken; een mooie route rijden met de motor, met een tentje naar een campsite, en de volgende dag vanaf daar een mooie hike lopen. Dit dan een paar dagen achter elkaar en steeds verder weg, om ervaring op te bouwen, zodat we ooit samen een mooie verre rit met adembenemende hikes gaan maken!

Wat is de meest opmerkelijke ervaring die je als motormeid hebt meegemaakt?

Ik vind het opmerkelijk dat ik vaak hoor: “Ben je als vrouw helemaal alleen op pad met je motor en je tentje?” Veel mensen verwonderen zich hierover en laten mij blijken dat ze dit gevaarlijk vinden.

Wat is je motordroom of droommotor?

Mijn droom is om veel mooie reizen te maken, en dat zal vast goed komen. Ik ben namelijk geen dromer, maar een doener. Mijn droommotor zal een Tiger blijven. Misschien wel een keer een upgrade naar een nieuwere.

Wat is je laatste aankoop of verandering geweest rondom de motor/ outfit?

Mijn laatste outfit aankoop is een doorwaaipak van Revit. licht van kleur en lekker winddoorlatend, echt super me deze warme dagen.

Mijn laatste verandering aan de motor is het inkorten van mijn middenbok geweest. Na het verlagen van de motor, kreeg ik hem er niet meer zelfstandig op. Een goede vriend van mij heeft er een stukje tussenuit gehaald en hem weer aan elkaar gelast. Nu gaat het weer wat soepeler. Mijn laatste gear aankoop zijn de Kriega OS32 softbags en een 40ltr tas voor achterop en bovenop.

 

Wat wil je delen met de rest (tip, route, lifehack, spreuk)

“Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, probeer dan routine. Dat is dodelijk.”

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv