AllesMotornieuws

​​Motortest: Op pad met de rebelse zusjes Honda Rebel 500 en 1100

Laat de rebel maar even in jezelf naar boven komen! Dat is precies wat wij dachten toen we de Honda Rebel CMX 500 en CMX 1100 met DCT mochten testen van Honda. Twee rebelse motoren, uhm zusjes, waarvan de 500 ook met een A2 rijbewijs te rebelleren is en de 1100 op de automaat (DCT) gezet kan worden. Hoog tijd om deze familie beter te leren kennen. Lees onze (h)eerlijke review verder of maak binnenkort een proefrit.

 Redactie: Tessa Deurloo | Rijdt zelf: Suzuki GSR600 | Lengte 1.70 m
Fotograaf: Anja Filak / Anja.moto

We gaan op familiebezoek bij Honda en raken in gesprek met de zusjes Rebel: de CMX Rebel 500 en CMX Rebel 1100. Deze twee ‘Rebelse zusjes’ zijn afgezet op Motorcamping In Den Hof, waar we het hele weekend met 50 andere Motormeiden gaan rijden. Dat wordt een rebelse boel kan ik je alvast verklappen ook nog een aanvaring met de Duitse politie (oeps).

Motorzusjes met power! 

Tessa stapt op de Rebel CMX 500 en Nicole op de Rebel CMX 1100 met automaat. ‘We hebben samen al heel veel mooie bochtenvakanties en trainingen gedaan en zijn ervaren rijders. Meestal rijden we in de up-tempo groep en zijn we niet bang om de pijp eens flink te laten blazen’ aldus Tessa en Nicole. Tijdens het testen gaan we naar Duitsland en tikken we het Eifel-gebied aan. 

‘Hoe Honda rebel starten?’

We draaien de sleutel in het contactpunt dat helemaal aan de rechterkant van het motorblok zit. Helaas, geen contact als we de sleutel omdraaien, bij zowel de Honda 1100 als de Honda 500. Dat begint al lekker rebels, de dames hebben er geen zin in?! Na verschillende zoekpogingen op internet met de termen ‘Hoe Honda rebel starten?’ en rondjes lopen om de motor, hebben we het licht gezien! De sleutel zit in het verkeerde sleutelgat. 

Er zijn namelijk twee contactpunten waar je de sleutel in kan doen. Helemaal rechts is bedoeld voor het stuurslot en het contactpunt links bij je knie is om de motor te starten. We kunnen er heel hard om lachen en even later komt daar het verlossende geluid: twee heerlijk ronkende motoren, wat klinken ze leuk! We stappen op en zijn vertrokken.

Het jongste zusje: Honda CMX 500

Laten we beginnen met de tweecilinder Honda CMX 500. Deze badass motorfiets is perfect voor degenen die willen cruisen met een beetje pit. Met zijn 471cc parallel-twin motor biedt deze Rebel genoeg vermogen om je een flinke kick te geven, maar is nog steeds beheersbaar voor de beginnende rijders onder ons. Ze is wendbaar en gemakkelijk te hanteren, ideaal voor in de stad en tussen het verkeer door te rijden. Daarnaast is de Rebel 500 ook geschikt voor het A2 motorrijbewijs. 

Voetjes aan de grond

De Rebel 500 en 1100 hebben beide diezelfde chopper-look en zitten behoorlijk laag bij de grond. Daarom is dit ook een geweldige keuze voor meiden die niet zulke lange benen hebben. Met 1.50 m. zou je hier ook perfect bij de grond kunnen. Mocht dit nog te hoog zijn, dan zijn er natuurlijk tal van opties om de motor nog meer te verlagen, zoals een ander zadel of de vering laten intrekken. 

De grotere zus: Honda CMX1100

Van een grotere zus verwacht je uiteraard ook dat deze groter is. En dat is de CMX1100 ook ten opzichte van de Rebel 500. Dit is echt de badass sister en je voelt je meteen een echte rockster op de weg. Wat is ze stoer, brutaal en krachtig als we de gashendel opentrekken. Het is even wennen als we op de automaat rijden, want schakelen hoef je hier niet te doen. De automaat kun je overigens gewoon uitzetten. 

Wat is Honda DCT?

De Dual Clutch Transmission maakte zijn wereldwijde debuut voor motorfietsen in 2010 met de Honda VFR 1200. Sindsdien is hij voortdurend verbeterd. DCT is dus eigenlijk een automaat en maakt het mogelijk dat je als rijder nog meer kan focussen op gas geven, sturen en remmen in plaats van schakelen. 

 

Extra Technologie op de Rebel  CMX 1100 DCT

Een ander voordeel van de CMX Rebel 1100 is de geavanceerde technologie. De 1100 beschikt over een LCD-dashboard met verschillende rijmodi, waaronder Street, Sport en Rain, die de prestaties van de motorfiets aanpassen aan verschillende weersomstandigheden of je eigen gemoedstoestand. Bovendien is er ook een tractiecontrolesysteem, een slipper clutch en een cruise control-functie om het comfort en de veiligheid te verbeteren. Bereid je voor op uren rijplezier want, met een volle tank (13,6 liter) kun je ruim 250 kilometer afleggen. 

De CMX 1100 motor is echt voor degenen die hunkeren naar meer vermogen en sensatie. Met een krachtig 1,084cc parallel-twin motorblok onder je kont, heb je 86 pk aan pure adrenaline tot je beschikking. Deze motor blaast je gewoon weg! Of je nu de snelweg opzoekt voor langeafstandsritten of een bochtige weg verkent, de Rebel 1100 zal je zeker niet teleurstellen.

In aanraking met de Duitse politie

We cruisden zo lekker op de Duitse snelweg, Nicole de kilometerteller compleet uit het oog verloren. ‘De 1100 rijdt gewoon zo lekker, dat je alles even vergeet en van snelheid geen besef hebt’. Daar hangt een prijskaartje aan van 14 kilometer te hard en 40,- euro voor de ‘leuke rijdende foto’s’ die gemaakt zijn.

Motorblok van African twin

Uniek aan de Rebel 1100 is dat het motorblok afkomstig is van de populaire adventure motor: Honda African Twin. De Africa Twin werd binnen korte tijd een van de meest gewilde motoren onder avontuur minnende motorrijders. Dit avontuurlijke motorblok zit dus mooi verwerkt in de 1100 Rebel versie. In de Rebel 500 zit een ander motorblok dit is hetzelfde als de Honda CB500f, CB500X, CBR500R waar je binnenkort ook een leuke motortest over kunt lezen op dit platform.

Wat is een parallel-twin motor?

Bij een parallel-twin motorblok bewegen de zuigers van de twee cilinders tegelijkertijd op en neer. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de kracht en een soepele vermogensafgifte. Omdat beide cilinders parallel aan elkaar zijn geplaatst, creëert dit een compacte en slanke motor. Je hoeft dus niet wijdbeens op de motor te zitten. Een bijkomend voordeel van het compacte motorblok, is dat je meer centimeters over hebt om met je voeten aan de grond te komen. 

Ervaring Honda CMX 1100 DCT

Mooie haarspeldbochten en prachtige natuur. We rijden de Duitse Eifel in en de vraag is natuurlijk, hoe een cruiser met een automatische piloot dit weerhoudt in het krappe bochtenwerk. Ook de enige twee haarspeldbochten in het zuiden van Nederlands Limburg (Slenaken) schromen we niet om te nemen. Maar hoe rijdt de rebel? 

‘Een automaat maakt je wel een luie rijder, maar wat is het fijn. De Rebel 1100 schakelt op de automaat goed terug voor dalingen en scherpe bochten en ook het opschakelen is goed ingeregeld. Je hebt er geen omkijken naar en kan zorgeloos bochten rijden. Ook de koffers zijn handig om van alles mee te nemen. Ga je een nachtje weg, laat de rugzak maar thuis hoor.’ – aldus Nicole

Ervaring Honda CMX 500

Echt een fijne tweecilinder, die lekker optrekt en heel vloeiend rijdt. In een te hoge versnelling met lage toeren gaat hij wel een beetje bokken (schudden). De zithouding is lekker laag en zorgt ervoor dat je stabiel op de grond kunt staan met beide voeten. Ook ideaal voor meiden die niet zo groot zijn. Hij stuurt ook makkelijk de bocht door.’ – Aldus Tessa

Custom zadel

Wat een uitstraling hebben deze twee zusjes Rebel zeg! Naast dat dit gewoon hele fijne cruisers zijn om op te rijden, zien ze er ook prachtig uit. De Rebel 500 is voorzien van een mooi bruin leren retro zadel in de kleur bufalo brown. Beide zadels kunnen ook in zwart geleverd worden en een extra zadel voor de duopassagier is ook nog mogelijk. 

Kleursamenstelling en extra opties

De Rebel 1100 DCT hebben wij gereden in de kleur Gunmetal Black Metallic. De 500 in de kleur Iridium Grey Metallic. Verder kun je de motoren uitbouwen met een extra windschermen, verhoogd kuipruitje en zijkoffers.  Je kunt het bijna allemaal personaliseren en ombouwen, beide motoren vallen daarom ook in het  ‘custom segment’.  Ook fijn zijn de twee zijkoffers van de 1100, waar je genoeg spullen in kan meenemen.

De 500 versie is heeft nog twee extra ‘sexy’ kleuren waaruit je kan kiezen: Candy Diesel Red of Smokey Pearl Grey

Conclusie: 

De 1100 biedt genoeg vermogen voor zowel stedelijke avonturen als lange afstandsritten op de snelweg. Het koppel is direct beschikbaar bij lage toerentallen, waardoor de Rebel gemakkelijk is om snel in te halen en soepel te versnellen. De 1100 is daarom perfect om lekker lang en zorgeloos mee te toeren.

Ben je een beginnend of gevorderd motorrijder en hou je van lekker cruisen? Dan is de Rebel 500 daar uitermate geschikt voor. Ze heeft genoeg power, trekt lekker op en je kunt comfortabel rijden op de snelweg of in heuvelachtig gebied. Ook een haarspeldbocht kan ze makkelijk aan, maar het is wel echt een motor om mee te cruisen.

Prijs: 

Honda Rebel CMX 1100 DCT
Belgie vanaf: 13.249
Nederland vanaf: 15.399,-

Honda Rebel  CMX 500
Belgie vanaf : 7.199,-
Nederland vanaf: 8.399,-