Dit wil je niet missen: slapen naast de coureurs tijdens de WK Superbike in Assen!

Op 21 t/m 23 april kunnen raceliefhebbers weer hun hart ophalen bij de WK Superbike (WorldSBK) in Assen. Dit jaar vindt alweer de 36e editie plaats, maar voor het eerst mét TT Circuit Motor Camping! Wat is de WK Superbike nou eigenlijk en wat is er zo bijzonder aan die nieuwe camping? We hebben alle snelle feiten voor je op een rijtje gezet en jij maakt kans om erbij te zijn!

Motormeiden mag namelijk 2 tickets en 2 slaapplekken weggeven t.w.v. € 238,- Slaap jij binnenkort naast de coureurs van de WK Superbike in Assen?!

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn

Wie is de snelste?

Dat is natuurlijk waar het allemaal om draait bij de WK Superbike. Per circuit worden meerdere races gereden; namelijk één race op zaterdag en op zondag een Superpole race (dat is een verkorte sprintrace) en daarna nog een race. Echt topsport dus!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WorldSBK (@worldsbk)

Verschillende klasses

De wedstrijden worden verreden in verschillende klasses. Bij de WK Superbike is een verdeling gemaakt tussen Superbike (SBK), Supersport (SSP) en Supersport 300 (SSP300). Het onderscheid zit hem in het type motoren dat gereden wordt.

Superbike (SBK)
De Superbike is de hoogste klasse, vandaar ook dat de WK Superbike zo genoemd wordt. De motoren mogen tussen de 750cc en 1200cc hebben, waarbij aan de hand van het aantal cilinders van de motor wordt bepaald of de motor wordt toegestaan. Daarnaast mag de motor niet meer wegen dan 168kg. Er zijn slechts bepaalde modificaties toegestaan, waardoor de motoren qua prestatie nog vergelijkbaar zijn met een motor die je zelf in de winkel kunt kopen.

Supersport (SSP)
Dit kan je zien als de middenklasse. De meeste motoren hebben om en nabij de 600cc (max 750cc toegestaan). In verhouding tot de Superbike zijn de motoren in deze klasse minder krachtig en er zijn minder modificaties toegestaan.

Supersport 300 (SSP300)
De Supersport 300 is een instapklasse waarbij lichte motoren gereden worden die je met het A2-rijbewijs mag rijden. Deze klasse is in 2017 van start gegaan met als doel jonge talenten vanaf 15 jaar een opstapje te geven. De Supersport 300 is momenteel enkel onderdeel van de WK Superbike op het Europese vasteland en daarom ook in Assen te zien!

Het leuke van deze klasse is natuurlijk dat deze de eerste vrouwelijke kampioen in de wereld van motorracen kent! In 2018 werd de Spaanse Ana Carrasco namelijk de eerste vrouwelijke motorrace-kampioen op een Kawasaki Ninja 300. Momenteel kun je haar volgen in de Moto3 (MotoGP) op een KTM.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ANA CARRASCO (@anacarrasco_22)

Vergelijkbaar met de MotoGP?!

Daar lijkt het natuurlijk wel op. Het grote verschil is dat de motoren die in de MotoGP gereden worden speciaal voor de MotoGP ontwikkeld worden. Terwijl bij de WK Superbike in alle klasses uitgegaan wordt van een motor die uit dezelfde fabriek komt als die bij jouw motordealer staat. Ook de Pirelli banden waar op wordt gereden kun je zelf bij de dealer kopen, terwijl de MotoGP rijders speciaal voor het betreffende circuit door Michelin ontworpen banden krijgen.

Uiteraard worden zaken die je op het circuit niet nodig hebt meteen van de motor af gehaald om gewicht te besparen. Zo zien de motoren van de WK Superbike er wel wat anders uit doordat er bijvoorbeeld geen spiegels op zitten. Je kunt je voorstellen dat je iets betere kwaliteit dan standaard nodig hebt als je het maximale van je motor gaat vragen. Daarom zijn ook beperkte wijzigingen aan bijvoorbeeld het motorblok, de remmen en vering toegestaan. Desondanks lijken deze motoren dus nog het meest op jouw eigen motor en is het dus extra spectaculair wat de coureurs daarmee kunnen!

De coureurs

Er zijn maar weinig Nederlanders die het zo ver schoppen, maar de Rotterdamse Michael van der Mark rijdt intussen al een paar jaar mee met de Superbike. Hij heeft verschillende succesvolle races gereden op de Yamaha R1 en rijdt sinds vorig jaar op een BMW M1000RR.

Wie de kanshebbers zijn voor de titel WK Superbike 2023 is nog lastig te zeggen, maar houd zeker de regerend kampioen Álvaro Bautista (Ducati Panigale V4R) in de gaten. Daarnaast heeft Jonathan Rea bewezen te kunnen lezen en schrijven met zijn Kawasaki ZX10-RR door 6 jaar op rij kampioen te worden (2015-2020). In 2021 mocht de Turkse Toprak Razgatlioğlu (Yamaha YZF R1) de titel op zijn naam schrijven. Verder kunnen fans van Danilo Petrucci (voormalig MotoGP rijder) de Italiaan in de Superbike volgen op een Ducati Panigale V4R.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WorldSBK (@worldsbk)

Op de camping

Nieuw dit jaar is dat je vlak naast het circuit kunt kamperen tijdens de WK Superbike en tijdens de MotoGP. Je slaapt zo vlak bij al je helden en jouw geliefde TT circuit. Van oudsher komen er massa’s motorrijders met een tentje naar de TT van Assen en om deze traditie in ere te houden heeft het TT Circuit camping “Asser Boys” omgedoopt naar de “TT Circuit motorcamping”, waarop alleen motoren en kleine tentjes zijn toegestaan. Een echt gezellige camping dus! De camping ligt letterlijk pal naast het circuit zodat je echt helemaal niks meer hoeft te missen van jouw favoriete event.

Daar wil je bij zijn!

De races in Assen zijn in 2023 de eerste op het Europese vasteland. Het seizoen is 24 februari geopend in Australië en vorig weekend was de WorldSBK in Indonesië. De races in Assen zijn op op 21, 22 en 23 april.

Wil jij zelf ervaren hoe spectaculair een weekend op de camping tijdens de WK Superbike is? Motormeiden mag een campingplek voor 2 personen (plek voor 1 tent) weggeven mét natuurlijk 2 tickets voor de WK Superbike! Winnen? Kijk snel op onze Facebook of Instagram pagina en doe mee!