AllesInspirerendLifestyle

Zwangerschap en motorrijden? Kan het? Antwoord op veel vragen!

Je bent in verwachting van een baby en dan schiet het door je hoofd, 9 maanden lang niet kunnen motorrijden?! Kun je blijven motorrijden als je zwanger bent of moet je per direct stoppen? Motormeiden zocht voor jou uit wat je kunt doen als je zwanger bent en je grote passie motorrijden is. We proberen al jouw vragen te beantwoorden, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt en overleg ook met je eigen verloskundige! Iedereen is weer anders.

Redactie: Tessa Deurloo (verwacht 19 april 2020 een jongetje!)
Dit artikel is een samenwerking met verpleegkundige Laury van der Kruk en Cindy de Groot van verloskundigenpraktijk Kaag & Braassem.

Stel jezelf even voor:
Mijn naam is Laury van der Kruk, ben 24 jaar en woon in de provincie Zuid-Holland. In het dagelijks leven werk is als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik werk op de afdeling cardiologie en heb hiervoor op de oncologische chirurgie gewerkt. Ongeveer 5,5  jaar ben ik nu werkzaam in de zorg. Naast mijn werk en motorrijden hebben mijn vriend en ik net een huis gekocht en gaan samenwonen. Omdat ik zelf geen verloskundige ben of een achtergrond heb op de gynaecologie/obstetrie heb ik deze vragen beantwoord in samenwerking met verloskundige Cindy de Groot van verloskundigenpraktijk Kaag & Braassem.

Kun/mag je motorrijden als je zwanger bent? Wat adviseer jij?

Naar aanleiding van deze vraag hebben wij literatuuronderzoek gedaan, simpelweg omdat wij deze vraag eigenlijk nog nooit van zwangeren hebben gekregen. Uit literatuur valt hier geen wetenschappelijk bewijs over te vinden. Het motorrijden zelf lijkt ons geen enkel kwaad te kunnen, echter is het zo dat de baarmoeder vanaf week 12 achter het schaambot vandaan komt en met week 20 van schaambot tot de navel is gegroeid. Dit betekent dat dit maakt, dat er bij een val wel degelijk forse complicaties op kunnen treden. Mijn advies zou dus zijn: motorrijden mag zeker en heeft geen enkel risico, echter bij een val zijn de mogelijke risico’s voor de zwangerschap direct erg fors.

Tot hoe lang kun je motorrijden bij een zwangerschap?

Naar aanleiding van mijn advies hierboven zou mijn gevoel zeggen tot zo’n 16 weken, in verband met risico’s bij vallen. Tot je 16e week van zwangerschap is het ook nog praktisch, je hoeft dan geen grotere of wijdere kleding te kopen. De meeste vrouwen zijn in hun 16e week van de zwangerschap nog niet extreem gegroeid. Op het mogen rijden zit dus geen restrictie, je mag altijd rijden. De vraag of het slim is om tot lang door te rijden: ik denk het niet en zou tot 16e week aanhouden.

De grootste nachtmerrie is een feit. Je valt van de motor (met 50k/m per uur). Wat moet je dan doen? Is je baby goed beschermd?

Na een val is het zaak DIRECT contact op te nemen met je behandelend verloskundig of gynaecoloog voor extra controles, de risico’s bij zo’n forse val zijn groot en de baby dient gecontroleerd te worden. Of je baby goed beschermd is hangt volledig af van hoe je valt en of je buik de motor of de grond raakt met de hoeveelheid druk die hier op komt.

Wat voelt de baby van het motorrijden? (of wanneer voelt hij er iets van?)

Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor en kan ik dus geen antwoord op geven.

Motormeiden worden gelukkig van motorrijden, krijgt de baby iets mee van jouw geluksgevoel?

Ongetwijfeld, een gelukkige moeder maakt over het algemeen een gelukkige baby. Dit heeft voornamelijk te maken met het signaalmolecuul: endorfine. In de volksmond wordt dit ook wel het gelukshormoon genoemd. Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt door de placenta endorfine afgescheiden. Dit lijkt te zorgen voor een sterkere binding tussen moeder en kind. Endorfine zorgt er voor dat je je op dat moment gelukkiger voelt dan anders. Een leuke manier om endorfine aan te maken is goed lachen. Wanneer je 3 minuten je mondhoeken op trekt geven je hersenen al signalen voor de aanmaak van endorfinen. En zeg nou zelf, dit doen wij toch geregeld als wij motorrijden. Wanneer jou lichaam als moeder endorfinen aanmaakt merkt je baby hier dus ook wat van en kan dit de band tussen moeder en kind versterken.

Toch zijn er veel vrouwen die tijdens de zwangerschap stoppen met motorrijden, waarom?

Absoluut vanwege de angst voor vallen en mogelijk omdat bij een verder gevorderde zwangerschap het zitten niet meer zo prettig is.

HOe lang duurt het voordat je weer kunt motorrijden na de bevalling?

Het bekken en de bekkenbodem hebben zo’n 6 weken nodig voor het eerste herstel, ook het eventueel oplossen van hechtingen duurt zo’n 6 weken. De meeste vrouwen zullen de eerste 6 weken na een bevalling dus nog geen behoefte hebben aan het zitten op een motor. Daarna op gevoel. Het bekken zelf (het benige deel) is weer volledig herstelt na 3 maanden, dus er zijn zeker vrouwen die deze 3 maanden nodig hebben voordat zij het weer prettig vinden om op een motor te zitten. Daarnaast kunnen onvoorziene reactie op de motor vragen om direct ingrijpen. Wanneer je plotseling je spieren aan moet spannen om te reageren op een verkeersincident kan dit pijnlijk zijn voor je bekkenbodem spieren. Eerder rijden dan 6 weken zou ik ten zeerste afrijden vanwege het kunnen losspringen van de eventuele hechtingen.

Welke bevallingskwaaltjes moet je op letten als je weer gaat motorrijden?

Vooral herstel van bekken en bekkenbodem is belangrijk. Daarnaast kan het zitten op een (te) hard zadel als niet prettig of pijnlijk worden ervaren. Mijn advies zou zijn; ga pas weer motorrijden als het daar beneden weer volledig hersteld is en je geen pijn meer ervaart. Je lichaam geeft niet voor niets pijnklachten aan, luister hier ook naar, dit beschermd je lichaam.

Bedankt Laury! Wat rij je zelf eigenlijk?

Zelf heb ik een Kawasaki Versys en rij hier nu ongeveer een jaar op. Ik heb hem vorig jaar op de motorbeurs in Utrecht gekocht en ben er nog elke dag ontzettend blij mee! Ik rij motor omdat ik een gevoel van vrijheid ervaar, even weg uit het dagelijks leven. Daarnaast hou ik van uitdagingen en ben ik geen meisje-meisje. Mijn vader heeft vroeger ook altijd motor gereden. Toen ik een jaar of 4 was heeft hij zijn motor verkocht en daarna nooit meer gereden. Toen ik een nieuwe motor kocht, heeft hij er ook weer 1 gekocht en nu rijden we vaak samen mooie ritten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *