AllesInspirerend

Recept #1: De motor-stamppot van Laura Grave moet je proberen!

Culinair journalist, kookboekenauteur en presentator Laura de Grave croste voor haar Nederland kookboek op een elektrische motor van Zero Motorcycles door Nederland, op zoek naar lokale producten en gerechten. Nu laat zij voor het programma Lekker Lokaal – voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad – op beeld zien wat voor mooie producten en gerechten we in eigen land allemaal hebben.

De komende weken delen we telkens een recept van Laura die op haar motor de lekkerste recepten maakt.

Hollandsche kost!

Deze week rijdt Laura door Flevoland, waar zij verse boerenkool oogst en er stamppot mee maakt. Naast boerenkool gaan er aardappelen, kappertjes en walnoten in de stamppot. Degenen die van vlees houden, kunnen spek toevoegen. Daarnaast wipt ze langs bij de Jongens van De Fant, om Urker tongetjes te halen.

Boerenkoolstamppot

  • 500 boerenkool (hele bladeren of gesneden)
  • 1,5 kg aardappelen
  • 1 middelgrote witte ui
  • 85 g walnoten
  • 250 g boerenboter
  • 65 g kappertjes
  • 1 el mosterd
  • 350 dun gesneden plakjes gerookt ontbijtspek
Extra benodigdheden
  • pureerstamper
  • grote kookpan
BEREIDINGSWIJZE
Totale tijd: 20 MINUTEN

Stap 1:
Roetsj of snijd (als je hele boerenkoolbladeren gebruikt) de nerf uit de boerenkoolbladeren. Vouw de bladeren op en snijd met een groot koksmes fijn. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken van 4 cm. Snijd de ui fijn.

Stap 2:
Doe de aardappelen in een ruime pan, leg de boerenkool erop en voeg de ui toe. Schenk water erbij tot de aardappelen net onderstaan. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 12 min op middelhoog vuur koken.

Stap 3:
Hak ondertussen de walnoten fijn. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem tot de boter mooi lichtbruin kleurt (beurre noisette), voeg de walnoten en de kappertjes toe. Giet de aardappelen/boerenkool af en stamp ze fijn. Roer de beurre noisette met walnoten en kappertjes door de boerenkoolstamppot. Breng op smaak met mosterd, peper en wat zout.

Stap 4: Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de ontbijtspek op middelhoog vuur in 5 min goudbruin en krokant. Schep de spekjeschips uit de pan en laat op wat keukenpapier uitlekken. Serveer de boerenkoolstamppot met de spekjeschips.

Tip: Laat voor een vegetarische variant het ontbijtspek achterwege.

Bekijk de aflevering hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *