AllesTravel

Samen met de Hond en Honda Goldwing op vakantie

Samen met haar hondje Binky vertrok Bibian Cosijn (56) op de motor naar Zuid-Europa. In ruim een maand reden ze bijna 8000 kilometer via Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Andorra. Dit opvallende duo kreeg uiteraard veel bekijks, zowel de opvallende Honda Goldwing GL1800 als haar motor-hondje Binky.

Redactie: Iris Windmeijer | De routes zijn gemaakt met MyRoute App.
Foto’s: Bibian Cosijn 

Een motorreis van 7.755 kilometer door 6 landen. Hoe pak je je tassen in als je ook nog een hond meeneemt?

‘Op een Goldwing heb je gelukkig al wat meer opbergruimte, dat scheelt! Maar Binky neemt ook ruimte in op de duoseat. Verder heb ik een heel systeem. In de rechter koffer heb ik mijn kleding, hangslot en gereedschap. En in de linker koffer zit Binky zijn tasje, met opvouwbare eetbakjes, een speeltje, een kleedje en eten.  

Ook heb ik een speciale Goldwing toilettas en niet te vergeten: wasmiddel! Want als je 32 dagen op motorreis gaat, dan is het fijn als je onderweg wat spullen kan wassen. Dan heb ik ook nog een topkoffer, daar had ik alles wat ik overdag nodig had in. Standaard heb ik druivensuiker bij me tegen een suikerdip, want ik moet wel die 400 kilo blijven kunnen besturen.’

Waarom rij je motor met je hond en wat is het verhaal daarachter?

‘Mijn hond Binky rijdt al mee sinds hij een puppy is. Ik heb heel bewust gezocht naar een ras dat geschikt was. Binky is een kruising tussen een Maltezer en een Shih Tzu, en deze staan bekend als hele vrolijke, makkelijke hondjes die graag bij je zijn. Ook qua maat is Binky heel fijn: hij is niet te groot of te zwaar om mee te gaan op de motor!’ 

Hoe heb je Binky geleerd om mee te gaan op de motor? 

‘Toen ik op zoek was naar een hond, heb ik heel bewust gekozen voor een puppy. Het was namelijk belangrijk dat hij van jongs af aan kon wennen aan de motor, én dat hij het leuk zou vinden. Toen Binky 8 weken oud was, is hij voor het eerst meegegaan op de motor. Zijn eerste motorvakantie was toen hij 10 weken oud was, naar Tsjechië. We zijn toen veel gestopt: ieder uur hielden we pauze en mocht Binky even spelen, wat drinken, of een snoepje. Zo leerde hij dat het motorrijden ook voor hem leuk is!

Veel mensen vragen, goh vindt hij het leuk om mee te rijden? Maar hij denkt dat alle honden motorrijden, hij weet niet beter! Inmiddels is Binky gewend aan alle bekijks en dat hij fotomodel moet spelen onderweg. Op motorvakantie in Slovenië werden we zelfs ooit gestopt door een groep Chinese toeristen die graag met hem op de foto wilden!’ 

7.755 kilometer door 6 landen, hoe heb jij je routes gemaakt? 

‘Eigenlijk zou ik alleen naar Portugal rijden, om op bezoek te gaan bij vrienden. Toen besloot ik dit te combineren met bezoek bij motorvrienden in Spanje. Ik ben via  België en Frankrijk richting Spanje en Portugal gereden en heb op de terugweg ook Andorra aangetikt. De routes heb ik gemaakt met MyRoute App.

Ik vind het echt een geweldige manier om routes te maken: als ik het kan, kan iedereen het! Je ziet in de app niet alleen hoeveel kilometers, maar ook van waypoint naar waypoint hoeveel rij-uren dat zijn.  Daarnaast liet de app ook de hotels via Booking zien rondom mijn waypoints. Zo kon ik aan de hand van mijn route alvast mijn slaapplaatsen uitzoeken. Zo was er bijvoorbeeld een hotel bovenop een berg, met zulke scherpe bochten dat je wel drie keer moest steken. Maar ik wist dit van tevoren, dus dan kan je beslissen of je zoiets wel of niet wil doen!’

Wat heb je verder voor Binky op de motor? 

‘Binky heeft een speciale tas die achterop de motor staat. De tas is groot genoeg voor Binky om in te liggen. Aan de zijkanten zijn openingen. Toen hij nog een puppy was, had ik daar het speciale gaas voor, zodat hij er niet uit kon vallen. Tegenwoordig zijn deze open, zodat hij ook naar buiten kan kijken onderweg. Tijdens motorritten met groepen houdt hij zo iedereen in de gaten! Maar als we wat harder rijden, dan gaat hij lekker onderin liggen.’

Hoe blijf je goed koel op de motor met die warme temperaturen? 

‘Mijn doorwaaijas was erg fijn op reis. Wanneer het nog warmer werd, deed ik mijn Macna koelvest aan. Ik deed dit bewust niet allemaal ’s ochtends al aan, zodat je nog extra verkoeling had zodra het warmer werd. Dat koelvest is ook een aanrader: hij is elke cent waard! Daarnaast had ik ook bevroren flesjes water mee, zodat ik de hele dag door koel water had. Mijn Goldwing heeft een bekerhouder, dus ik kan ook onderweg wat drinken.’

Hoe hou je Binky koel?

Binky heeft een koeldeken, deze heb ik bij de Action gekocht en werkt fantastisch! Deze maak ik ‘s morgens nat en neem hem mee in een plastic koker. Als ik mijn koelvest aan deed, kreeg Binky ook zijn koeldeken. Vroeger had hij ook een koelvestje, maar omdat honden enkel warmte kwijt kunnen via hun buik en pootjes, werkt dit veel beter.

Welk land vond je het mooist om te motorrijden? 

‘Rijden in de bergen is sowieso mijn favoriet! Maar wat ik zo leuk vond was dat de bergen in alle landen zo hun eigenheid hebben. Als ik echt een voorkeur uit moet spreken: ik rij liever in Spanje dan in Frankrijk. Het is daar veel rustiger op de weg: in Frankrijk rij je regelmatig in files. Hoe mooi die routes ook zijn, ze zijn druk en je rijdt tussen de vele auto’s en campers in een file naar de top. Op een van de cols in Spanje ben ik anderhalf uur niemand tegengekomen, echt heerlijk. De cols zijn wel veel smaller, dus dat is soms wel spannend, zeker met eventuele tegenliggers!’

Heb je nog speciale tips waar we écht heen moeten?

In Portugal ben ik vanaf Chaves tot net boven Faro over de N2 gereden: dit is een bekende route en wordt ook wel gezien als dé Route 66 van Portugal. Direct draaide ik bocht na bocht, steeg en daalde weer, reed door schattige bergdorpjes en wilde na iedere bocht wel stoppen om een foto te maken van de prachtige bergen. Daarna volgt een lang stuk langs boomgaarden vol met kurkbomen, waar Portugal om bekend staat om in het Zuiden over te gaan in de Algarve.

Heb je verder tips voor (lange) motorvakanties?

‘Bereid je goed voor! En als je in hotels verblijft: boek ze alvast van tevoren. Zo kan je thuis alvast goed uitzoeken of je in de buurt kan eten of parkeren. Het geeft een gerust gevoel als dat al goed geregeld is. 

En zorg dat je fit bent, ik heb de maanden voor mijn reis gezorgd dat ik een goede conditie had. En zeker met zo’n rondreis moet je zorgen dat je ook rustdagen hebt. Iedere dag weer verder moeten reizen is vermoeiend, maar het is wel de manier om heel veel mooie dingen te zien!’ 

En de route?

‘Het is heel belangrijk dat je niet te lange routes maakt. Mijn eerste motorreis was 1300 kilometer met een overnachting, dat is te veel. Als je lekker binnendoor wil touren, met regelmatig pauze en onderweg lunchen, is 200 à 300 kilometer op een dag echt prima. Vergeet niet dat de pauzes ook tijd kosten!’

En wat moet je echt niet vergeten als je op motorvakantie gaat?

‘Genieten! Op de motor is echt de mooiste manier van reizen, en zo lang het kan zal ik deze reizen blijven maken.’

Heb jij ook een leuk verhaal of een bijzondere reis gemaakt? Stuur een mailtje naar redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *