AllesRijtesten

Motortest: Bochtentraining met de Kawasaki Versys 650 Tourer

Al heel wat motoren heb ik voor Motormeiden mogen testen, maar toch bleef ik altijd bij mijn oude vertrouwde Suzuki GSR 600 uit 2011. Totdat ik tijdens de Motormeiden Tour DELUXE’mburg op bochtentraining ging met de Kawasaki Versys 650 Tourer. Een grote toermotor die ontzettend wendbaar is en daarnaast voorzien is van een mooie kofferset om al je (vakantie)spullen in mee te nemen. We waren 5 dagen onafscheidelijk, maar daar blijft het hopelijk niet bij!

Redactie: Tessa Deurloo | lengte 1.70 m
Fotocredits: Madeby Jane / Motor.Anne

Any Time, Anywhere de Versys wil altijd en overal!

Een bochtentraining in Luxemburg staat voor mij en de Versys 650 in het verschiet. In de brochure staat dat de Versys uitermate is geschikt om ‘elk’ avontuur aan te gaan. Van offroad tot haarspeldbochten of gewoon lekker lang toeren. De Versys 650 werd begin 2022 gepresenteerd en is te leveren met tal van extra uitbreidingsmogelijkheden en pakketten:Urban, Tourer en Grand Tourer. Met nog maar 200 km op de teller van de tourer gaan we op pad. De Tourer-editie heeft extra handkappen, tankpad en een zijkoffer-set van 2x 28 liter, die je ‘gemakkelijk’ op de motor schuift. Over dat ‘gemakkelijk’ kom ik later op terug. 

Verlaagd zadel

De nieuwe Versys 650 is een veelzijdige Dual Purpose motor in zijn klasse. Oftewel een motor die heel veelzijdig inzetbaar is. Van woon-werkverkeer tot bochtige motorvakanties. We rijden met gemak 400 km richting Luxemburg zonder zadelpijn of ongemakkelijke houding! Ook hebben we er de optie op gedaan om een verlaagd zadel toe laten passen. Dit verlaagde zadel is 2 cm lager en scheelt aanzienlijk in hoogte voor mij, zodat ik nu met beide voeten op de grond kan komen. Voor nog meer stabiliteit zou ik hem met mijn lengte (1.70) nog wel 2 cm extra laten verlagen, want achteruit insteken op de motor ziet er nog een beetje stuntelig uit. 

Wat zit er allemaal op de Versys 650 Tourer?

Deze 2-cilinder heeft een koppelrijk motorblok, lichte chassis, 2 standen Traction Control (om slippen te voorkomen) en een groot TFTkleuren display met bluetooth verbinding. De basis van de Versys Tourer is vrij standaard, al zeg ik het zelf, maar dat doet niets onder aan de rijprestaties. Naast het zijkoffer-set en de fijne handkappen, kun je Versys uitbreiden met tal van extra opties zoals 12V aansluiting, USB-aansluiting, handvatverwarming, tankpad, topkoffer, zijkoffers en mistlampen. Die USB-aansluiting en handvatverwarming zou ik zeker aanraden als je lange stukken rijdt. Zo kun je altijd je navigatie of telefoon opladen tijdens het rijden. En bij lange ritten met slecht weer is de handvatverwarming ook echt een comfortabele toevoeging. 

Die handvatverwarming hebben wij nu gelukkig niet nodig. Het is maar liefst 35 graden in Luxemburg en de motor moet hard werken in de bergen! Opvallend is dat het motorblok lekker koel blijft en niet voor extra hitte zorgt. 

De Versys wil vooruit!

De zijkoffers (2x 28 liter) van de Tourer-editie zijn ingepakt en zitten propvol. Er zit telkens iets tussen waardoor ik hem niet goed dicht krijg, maar uiteindelijk het is gelukt! Wat ik erg fijn vind is dat je niet voelt dat je extra bagage hebt en je prima in balans blijft. Bij het wegrijden voel je al meteen dat de Versys weg wil. Daar zorgt het koppelrijke motorblok voor. Ook rij ik in no-time bij de eerste versnelling in 50km/pu. Op het grote TFT-display geeft de Versys ook aan, wanneer je in te hoge toeren rijdt. Met een knipperend toerensignaal geeft hij vriendelijk aan dat het beter is om te schakelen. 

De eerste 200 km rijden we heel snel weg, via de snelweg, tussen de files bij Brussel door en weer lange stukken rechtdoor. Het is een heerlijke kilometervreter. Oeps! Opeens rij ik 150 km per uur. Dit heb je echt niet door! Ook  de handkappen zijn super fijn, geen last van wind en je bent goed beschermd.

De wegligging van de Versys is heel stabiel en het zadel is zo comfortabel dat je er echt uren op kunt zitten. Ik voel mij de Koningin op haar rijdende troon, met veel overzicht dankzij de rechte zithouding en vang weinig wind door het verstelbare windscherm. Het windscherm kun je trouwens eenvoudig handmatig verstellen, maar niet als je aan het rijden bent. 

Haarspeldbochten

Het glooiende heuvellandschap en de eerste bochten gaan super soepel als een mes door de boter! Ik rij ook veel harder dan ik gewend ben. De Versys en ik genieten samen! Dan dienen de eerste haarspeldbochten zich aan. Ik kom aanrijden in de 3e versnelling (80 km/pu) en schakel hem dan een versnelling lager om af te remmen op de motor. Het achterwiel slipt en de voorvork drukt naar voren. Blijkbaar vindt de Versys dit niet zo lekker en moet ik vooraf meer afremmen.

Het is nog een beetje zoeken zonder doorslippen maar uiteindelijk hebben we elkaar vonden! Er zit trouwens wel Tractie Control op deze motor. Als je uit de bocht gas geeft dan heeft een spinnend achterwiel (bijna) geen kans. Je kunt dit op 2 standen instellen, ook als je rijdt. Ook kun je de vering heel gemakkelijk aanpassingen, door een draaiknop bij het motorblok. 

Verbeterpunt: zijkoffer-set met ‘onopvallend’ montage systeem

Het montage systeem voor de koffers is zo onopvallend dat ik behoorlijk aan het stunten ben om de koffers erop te krijgen. Meerdere pogingen en wat extra hulp had ik nodig voordat ze erop zaten. Ze schoven er niet heel soepel in, hadden wat handmatige klopjes en tikken nodig om ze eraan te hangen en in te schuiven. Dit kan ook met de nieuwigheid te maken hebben.

Ook denk ik dat je het vaak moet doen om er wat handigheid in te krijgen. Verder vind ik de zijkoffer-set erg zwaar, ook als ze leeg zijn en valt het tegen hoeveel je erin kunt doen, omdat er binnenin de koffer-set een uitsparing zit. De topkoffer van 42L achterop het zadel zou voor mij een fijnere optie zijn. Een pluspunt is dat de koffers zijn voorzien van een One-Key Systeem: de contactsleutel past ook op de koffersloten. Je hebt aan 1 sleutel dus genoeg.

Veel opbergruimte! Twee koffers en nog een extra tas!

Conclusie

De Versys 650 is echt een super fijne en wendbare motor!  Rij je in een te laag toerental? Ook dat vindt hij niet erg! Zo pakte ik, in de 4e versnelling, eens een kleine rotonde, maar daar hoor je hem niet over. Het is een perfecte motor voor lange afstanden, lekker toeren en woon-werkverkeer. Ohja, hij trekt op als een malle! Mede door het comfortabele zadel en al die extra opties die je (later) kan toevoegen, staat hij garant voor heel veel motorplezier!

Bekijk hier alle informatie

Nederland:  Kawasaki Versys 650 / Prijs vanaf: 9.349,- euro
Belgie: Kawasaki Versys 650 / Prijs vanaf: 8.649,- euro 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *