AllesRijtesten

Motortest: De Indian Chieftain Darkhorse, de Cowgirl en de Indiaan

“Kan ze het wel aan? Het is wel een zware motor namelijk!” Een vraag die mannen vast niet krijgen wanneer zij gaan rijden op een kaliber motor als de Indian Chieftain Darkhorse. Tijd om te testen of deze wilde indiaan echt zo’n wilde is of stiekem toch een mak lammetje.

Redactie: Nikki Stoltenkamp / 1.78m / rijdt zelf: Triumph Tiger 800 / Instagram: nikkellientje
Fotocredits: Anja Filak & Anne van Vliet / Instagram: anja.moto & ctrl.alt.anne

Fotograaf: anja.moto

Indian Chieftain: Stoer en Robuust

We zijn op het hoofdkantoor van Indian, in Alphen aan de Rijn, waar de Chieftain al op mij staat te wachten, het begint toch wel te kriebelen, wat een machine! Deze 1890CC motor heeft een gewicht van 373 kg met een volle tank en is beslist geen kleintje. De Chieftain dark horse heeft een robuust maar gestroomlijnd uiterlijk die ervoor zorgt dat je wel kijkt als deze motor langs komt rijden, ook omdat je hem van verre hoort aankomen.

De LED-verlichting van voor tot achter, sleutelvrije ontsteking, ABS, bandenspanningscontrole en een snelheidsregelaar zorgen ervoor dat je veilig de weg op kan. Achterop zitten de waterdichte zadelkoffers met elektrische vergrendeling en een inhoud van bijna 80 liter waarin genoeg bagage meegenomen kan worden op een mooie tour tocht.


Fotograaf: anja.moto

Hypermodern dashboard

Voordat we de weg op gaan is uitleg van de motor wel even nodig, wat een opties! Een digitaal scherm met talloze mogelijkheden als navigatie, radio, Apple CarPlay-systeem, Bluetooth-connectiviteit, voertuiginformatie en nog veel meer.

Op het linker handvat is het geluid van de muziek makkelijk te regelen met één knopje en kan je in- en uitzoomen op de navigatie kaarten, er zijn verschillende standen voor het licht en het knopje van het knipperlicht, die bij een aantal seconden ingedrukt houden ervoor zorgt dat alle 4 de lampen gaan knipperen (gevarenlicht).

Fotograaf: Anne ctrl.alt.anne

Verschuif zelf het windscherm

Een windscherm? Oh ja dat ook nog, precies zo in te stellen zoals jij dat prettig vind. Aan de rechterkant zitten de elektrische start/stop knoppen en een knopje om je windscherm omhoog en naar beneden te laten bewegen. Bovenaan bij het windscherm zit een vakje om je sleutel of zonnebril in te kunnen opbergen en een aansluiting voor een telefoon of mediaspeler.

Fotograaf: anja.moto

Swingend door de bocht

Tijd om deze wilde indiaan te temmen, Cowboyhoed… ehh helm op en gaan! Ondanks de grootte van de motor rijdt de chieftain ontzettend soepel door de bocht, rotondes en scherpe bochten zijn geen probleem. Het is tijdens het rijden niet te merken dat het een grote motor is, de Indian ligt stabiel op de weg.


Fotograaf: anja.moto

Met de krachtige speakers van 100 Watt die in de kuip zitten kan je meezingen met de radio tijdens het cruisen over de weg. Het audio systeem bevat een dynamische equalizer die het geluid automatisch aanpast aan rij-, wind en motorgeluid. Als je stilstaat bij een stoplicht kan je samen met je motorbuddies met de muziek meezingen en onderweg er een feestje van maken!

De Chieftain heeft veel knoppen, dit kun je ermee:

Door de brede kuip is er tal van informatie beschikbaar. Zo is aan de linkerkant de snelheid analoog te zien, waar ik erg aan moest wennen gezien het op mijn motor digitaal is. In het midden het touchscreen display met aan de onderzijde knoppen om snel te navigeren tijdens het rijden naar de verschillende menu’s en aan de rechterzijde de toerentalmeter.


Fotograaf: Anne ctrl.alt.anne

Aan de achterzijde van de handvatten zitten ook knoppen die je kan indrukken om te switchen van opties in het display. Het leuke detail op de motor is op de voorzijde het lampje in de vorm van een indianentooi, in de volksmond ook wel War Bonnet. De zijkant verder bij de motor ziet er prachtig uit, het oogt “oud” maar het is erg modern, het design is gebaseerd op de stijl van de Indian motoren van vroeger.

Voor elke bui een rij standje

De Chieftain kent drie verschillende rij modi die zorgen voor het juiste comfort bij elke type rit. Voor een rustig ritje kan de Tour stand ingesteld worden, je voelt hem dan wat langzamer optrekken waardoor het geluid uit de uitlaat heerlijk naar voren komt.


Fotograaf: anja.moto

Heb je een casual ritje, dan kan je de rijmodus op standaard instellen en reageert de motor wat soepeler. Ben je wat meer in een sportievere bui? Dan zet je de motor op Sport stand, bij het optrekken reageert de motor een stuk agressiever. Het is dan goed te voelen hoeveel power de Thunderstroke 116 V-Twin motor dan levert, welgeteld 168 Nm aan koppel. In welke stand je ook rijdt, de motor trekt soepel en gemakkelijk op en de kracht is goed te ervaren.

Hoe klinkt de Chieftain Darkhorse?

Over het geluid gesproken, deze Indian heeft bij het linker handvat een knopje zitten om de uitlaten te dempen. Zo kan je zelf bepalen hoeveel jij de omgeving mee wilt laten genieten van het krachtige geluid van deze motor.


Fotograaf: anja.moto

Conclusie: Mak lammetje?

Ondanks de grootte en zwaarte van deze motor is de chieftain uitermate geschikt voor vrouwen om op te rijden. Oke voor de kleinere dames onder ons wordt het al wat meer een uitdaging, maar je hoeft niet bang te zijn om op de chieftain te stappen wanneer je de kans krijgt.

Een stabiele krachtige motor die je soepel over de weg vervoert en je een erg veilig gevoel geeft. Het enige is dat je wel een zak centjes nodig hebt, de Chieftain Darkhorse is verkrijgbaar vanaf € 36.190,- en leverbaar in drie verschillende kleuren (Thunder black smoke, Ruby Smoke en Titanium Smoke). Kunnen we zeggen dat de Chieftain te getemd is? Wat mij betreft is het een mak lammetje 😉


Fotograaf: anja.moto

Verder specificaties Indian Chieftain Darkhorse

Prijs € 30.790 in België |€ 35.890 in Nederland
Met 2 jaar gratis Road Side Assistance
Motortype Thunderstroke 116
Cilinderinhoud 1890CC
Gewicht lege/ volle tank 359kg / 373 kg
Zithoogte 650 mm
Inhoud Brandstoftank 20.8 liters
Elektronica Instrumentencluster in de kuip met elektronische snelheidsmeter, toerenteller en brandstofmeter met kilometerteller; dubbele tripmeters met afstand en tijd; indicator brandstofbereik; huidig en gemiddeld brandstofverbruik; klok; kompas; temperatuurmeter buitenlucht; versnellingsindicator; bandenspanningsmeter voor en achter; draaiurenmeter; indicator oileverversing; gemiddelde snelheid; accuvoltage; radio-informatiedisplay; code motorstoring; indicator stuurverwarming (bij geïnstalleerde stuurverwarming); en 15 LED indicatoren: cruise control aan, cruise control ingeschakeld, neutraal, groot licht, richtingaanwijzer, ABS, check motor, lage bandenspanning, laag brandstofniveau, beveiligingssysteem, lage oliedruk en keuzeinstelling km/u of MPH

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *