AllesRijtesten

Motortest: dieptepunt voor Triumph Tiger 1200 GT Explorer (Active Preload Reduction)

De Triumph Tiger 1200 GT Explorer is een indrukwekkende verschijning. Met zijn massieve carrosserie, markante (led)koplampen en opvallende uitlaatpijp straalt hij een brok zelfvertrouwen en uren lang reisplezier uit. Wij rijden ermee naar de schilderachtige Moezelstreek, die bekend staat om de heerlijke kronkelwegen tussen alle wijnvelden. We hebben geluk want er is net een nieuwe feature op de motor gezet om de Tiger al rijdend te verlagen! Lees snel verder over deze Active Preload Reduction knop.

Redactie: Tessa Deurloo | lengte 1.70 m | Rijdt zelf: Suzuki GSR 600
Aantal KM gereden: 2500 km

Kleding: pak:Richa Air Summer | Helm: Scorpion Exo | Handschoenen Rusty Stitches – Stella

Tiger op de cruise control

Het is ruim 3,5 uur rijden naar de Moezel (Duitsland), maar met een avonturier van dit kaliber en een 30 liter tank, zou dit geen enkel probleem moeten zijn. Een krachtige 1160cc driecilindermotor die maar liefst 150 pk produceert. Op de snelweg trek ik de gashendel open en vlieg er vandoor. Zonder enige moeite rijdt de motor opeens 150 km/h en om het helemaal comfortabel te maken zet ik de Tiger op cruise control en duw het windscherm(pje) zo hoog mogelijk naar boven.

Zweven over het wegdek

Tijdens het rijden navigeer ik door de boardcomputer, met de knopjes op het stuur kun je alles instellen. In een menu aan de rechterkant van het scherm staan de opties om de vering te dempen, muziek te wisselen, gopro aan te zetten of een communicatieset te koppelen. De Tiger GT Explorer zweeft echt over het wegdek, en helemaal nu ik de vering op de ‘comfort stand’ heb gezet, worden de meeste schokjes gedempt. In de bergen kun je hem beter op sport zetten, dan is hij wat pittiger (harder).

Zithouding en zadel

Triumph heeft veel aandacht besteed aan het zit en rij comfort van de GT Explorer. De zithouding is rechtop en ontspannen, wat ideaal is voor lange ritten. Ik heb er een verlaagd zadel op laten zetten maar dat is nog niet alles want deze Tiger kan nog lager en lager en lager. Over dat nieuwe ‘dieptepunt’  zal ik zo meer vertellen.

Pure luxe verwarming

Pure luxe is de zadel- en handvatverwarming, die ik per ongeluk aanzette terwijl het buiten 30 graden was. Heerlijk als het buiten kouder is en je lange stukken rijdt, maar nu zet ik hem uit. Ook de handkappen zorgen ervoor dat de windt buiten blijft.

Techniek en spiegel met dodehoekfunctie

Een man in een wit bestelbusje blijft naast mij rijden op de snelweg en steekt zijn duimpje op. Ik knik terug en heb natuurlijk een glimlach van oor tot oor. Ik zag hem overigens al in mijn dode hoek aankomen, want de zijspiegels laten een geel lampje branden als een voertuig in je dode hoek zit. Ik kende het alleen maar van luxe auto’s maar op deze luxe stalen ros zit het dus ook!

De Tiger 1200 GT Explorer is inderdaad een gaaf ding en helemaal als je weet hoeveel techniek erop zit. Om een kleine opsomming te geven:

Technische specificaties: 

  • Topremmen: voorrem: Radiaal opgehangen Brembo M4.30 Stylema monoblock-remklauwen
  • Achterrem: Brembo-remklauw met enkele zuiger,
  • Cardan aandrijving (onderhoudsvriendelijk)
  • dodehoekradartechnologie (lampje in de spiegel)
  • Navigatie (via telefoon-app)
  • 3x rijmodi
  • Active Preload Reduction (Zelfregelbare vering past zich aan jouw gewicht, bagage en medepassagier aan)
  • Shift Assist. Op- en afschakelen zonder koppeling zorgt voor naadloze acceleratie en ook het afremmen voor de bocht verloopt comfortabeler voor de passagier.
  • Bandenspanningscontrolesysteem (TPMS)
  • Cruise control
  • Zadel verwarming, handvatverwarming
  • Verbruik: 5.1 l/100km

Groot ding

Met een rijklaar gewicht van 255 kg is de GT Explorer iets zwaarder dan de meeste motorfietsen in zijn klasse. Dit kan een uitdaging zijn bij het manoeuvreren op lage snelheden of bij het parkeren. Een halve draai op een tweebaansweg lukt mij helaas niet, of ik moet nog wat meer oefenen. Gelukkig is dit zware gevoel weg als je door de bochten rijdt of op de snelweg. Erg fijn zijn de aluminium koffers van 2x 30 liter. Ik kan er alles in kwijt voor 3 nachten lekker sturen, en dan nog is er genoeg ruimte om eventueel proviand mee te nemen.

De motor is met die extra kofferset en inhoud, wel zwaar en als ik hem naar achter probeer te duwen is dat een flinke work-out voor mij. Nog een mooi pluspunt van de koffers: De koffers kun je aan de bovenkant open doen, waardoor niet alles eruit valt, als je iets nodig hebt.

Bochtenvreter en lange afstanden

Eenmaal in de haarspeldbochten duw ik de motor moeiteloos naar beneden en voelt hij absoluut niet zwaar aan. De Tiger is dan echt ontzettend lenig. Ik dans door de de bocht en als je halverwege de bocht wil optrekken om door te gaan, lijkt het alsof ik vlieg. Zo veel power en enthousiasme heeft dit motorblok, het is een feest om dit met de Tiger te doen. Mijn sport is om telkens net wat sneller de bochten in sturen en dat lukt, totdat ik opeens met het stepje de grond raak. Deze grote jongen kan echt heel laag.

Het nieuwe dieptepunt van de Tiger 1200 GT Explorer

Sinds enkele weken is er een nieuwe knop op het stuur om de vering van de Tiger 1200 GT Explorer in te trekken. Het ‘Minimale Preload Systeem’ werkt onder 65km/h en wordt gedeactiveerd boven 85km/h.

Dit is een extra techniek waardoor de zithoogte kan worden verlaagd tot wel 2 centimeter. Als de motor 65 km/h rijdt druk je één seconde op de ‘Home’-knop op je stuur en duurt het enkele seconden om de vering in te trekken.

De Tiger Rally Pro en GT Explorer hebben momenteel twee zithoogte-instellingen: 875 mm en 895 mm. Voor deze reis heb ik ook nog het het optionele zadel met lagere zithoogte van Triumph en is de zitpositie nog eens 2 cm lager, waardoor een minimale zithoogte ontstaat van 830 mm op de GT en 855 mm op de Rally-modellen.

2 centimeter extra laten zakken

Het grote voordeel van het Minimale Preload System is dat de zithoogte met 2 centimeter naar beneden gaat. Ideaal als je moet stoppen en je stabieler wil staan. Zodra de motor weer op volle toeren rijdt en boven de 85 km/h zal de vering weer uit gaan. Ik heb deze knop veel gebruikt tijdens mijn bochten vakantie in de Moezel. De ondergrond in deze streek is vaak schuin en deze knop geeft mij meer stabiliteit en zekerheid op de motor.

Motor koppelen met telefoon

Dit is even een ‘dingetje’ en vooral bij Iphone omdat deze heel goed beveiligd is. Bij de motordealer hebben ze mij hiermee geholpen omdat dit wel wat geduld vraagt.  Gezien techniek nooit stil staat, zal dit waarschijnlijk een dingetje zijn dat in de toekomst makkelijk op te lossen is.

Ik gebruikte de koppeling vooral om te navigeren. Triumph werkt met een Googlesysteem en de route-aanwijzingen verschijnen vervolgens op het dashboard.  Het wegverloop zie je niet maar de aanwijzingen over ‘100 meter rechtsaf ‘ zijn duidelijk met een pijltje of bolletje. Ook kun je GPX bestanden uplaoden en dan heerlijke routes rijden. Als je je telefoon connect met de motor kun je ook navigeren door je muziekplaylist en communicatiesysteem in jouw helm, echt ideaal.

Ondertussen dans ik met de motor de ene bocht na de andere in!

Elektrisch starten geblokkeerd

Deze motor is keyless en ook de tankdop is keyless, hoewel ik tijdens deze reis wel eens had gewild dat ik gewoon een sleutelgat had. Hoewel de Tiger gemaakt is om lekker mee te rijden en door te blazen, start het display langzaam op, want na het indrukken van de aan/uit knop gaat het dashboardschermpje  (display) pas na 5 seconden aan. Na iets minder dan 10 seconden (vanaf de aan/uit knop in drukken) kun je de motor starten en vertrekken

Dat lijkt niet zo lang, maar ik wil gewoon starten en wegwezen. Ik heb tijdens deze reis ook gehad, dat het startsysteem blokkeerde. Waarschijnlijk door mijn ongeduldigheid, want de motor gaat niet van het stuurslot en denkt dan dat hij gepikt wordt. De tussentijd (interval) om hem weer te starten en het opnieuw te proberen, duurt dan steeds langer. Bij Triumph weten ze er trouwens vanaf.

Conclusie Triumph Tiger 1200 GT Explorer 

Wie zou zeggen dat ik 3,5 uur op de motor zou zitten zonder zadelpijn, had ik zelf voor gek verklaard. Het is mij tot nu toe nog nooit gelukt. Totdat ik op de Tiger sprong. De Tiger 1200 GT Explorer is gemaakt om lange stukken mee te rijden. Een heerlijk zadel dat je ook nog eens kunt verwarmen! Er wordt werkelijk aan alles gedacht om de reis fysiek zo comfortabel mogelijk te maken en er zijn tal van andere opties om zo lang mogelijk rijplezier te hebben op deze kilometervreter.

Hij is ideaal om mee te toeren of woon-werk verkeer te doen en een leuke bochten vakantie zou ook perfect kunnen. Denk wel aan de zwaarte van deze motor, die nogal aan de forse kant is. Hoewel je daar niets van merkt als je aan het rijden bent. Mocht je eens een zandpad willen pakken dan kan dat ook, maar vooral op harde en bochtige wegen is de Tiger een echte pro.

De koffer-set zou ik er ook zeker opzetten. Ze zijn ook zeker gebruiksvriendelijk, en makkelijk op te zetten en af te halen. Dankzij de vering die je tijdens het rijden kunt instellen, kun je als het ware over het wegdek zweven en is het rijden echt een genot.

Prijs: vanaf € 26.095,00

Boek een proefrit bij de Triumph Dealer