Motortest: Kawasaki Versys 1000 SE, een avontuurlijke vriend boordevol techniek

De Kawasaki Versys 1000 SE is jouw intelligente, sterke en knappe vriend. Op ieder moment denkt hij met je mee en zet daarbij alles in om jouw zelfvertrouwen te laten groeien. Dat doet ‘ie onder andere met semi-actieve elektronische vering, cornering management, quickshifter, traction- en cruise control. Deze avontuurlijke toermotor laat iedere rijder veilig, vrij en zelfverzekerd voelen. En hij blijft je, met zijn grote krachtbron altijd uitdagen. Op het comfortabele zadel van de Versys 1000 SE is geen reis te lang, ver of te moeilijk. Je kunt er echt heerlijk mee toeren.

Redactie: Jasmijn Moerman | 1.83 m | Rijdt zelf: nog op zoek naar de beste match 

Allemansvriend met souplesse

Zonder mezelf op de preekstoel te hijsen of met een vingertje te wijzen, wil ik toch prediken dat niemand zich hoeft te laten intimideren door deze grote reus. Ik ben ervan overtuigd dat de Kawasaki Versys 1000 SE geschikt is voor werkelijk ieder persoon: groot, klein en alle niveaus.

kawasaki versys 1000SE

Even slikken en weer doorgaan

Op het moment dat ik de sleutel op het hoofdkantoor van Kawasaki in Hoofddorp overhandigd kreeg, moest ook ik even slikken. Wat een groot en breed stuur! Wat een grote cockpit! Zoveel knoppen overal! En 1000cc met 120pk…is dat niet veel te veel? Kan ik deze motor wel aan?

Een keuze had ik natuurlijk niet, dus hop erop en starten maar. Het startgeluid was beschaafder dan ik had verwacht. En luttele seconden na het uitrijden van de garage verdwenen alle twijfels als sneeuw voor de zon. Met de souplesse van een pro draai ik de Kawasaki door de bochten.

Die souplesse en het algehele gemak van rijden is te danken aan de vele geavanceerde techniek die in deze SE versie is verwerkt zoals semi-actieve elektronische vering, cornering management, quickshifter, tractie- en cruise control. Aangevuld met standaard comfort zoals handvatverwarming, TFT-kleurendisplay met bluetooth, groot traploos verstelbaar windscherm en mogelijkheid tot een verlaagd zadel maakt hem een ware allemansvriend.

Onderscheidend vermogen

Het onderscheidende vermogen van de Versys 1000 SE ligt in het feit dat Kawasaki deze volledig heeft ontworpen voor straatgebruik. Bij adventure bikes zie je vaak een mix voorkomen van zowel on- als offroad eigenschappen. Maar bij een beetje van alles, dan lever je altijd wel ergens op in. Kawasaki is daarbij van mening dat de meeste avonturiers toch voornamelijk gebruikt worden op de verharde weg. Ze labelen de Kawasaki Versys dan ook niet als een allroad motorfiets, maar als een Adventure tourer.

Zo beschikt deze motor over een groot vermogen van precies 1.043 cc en 4 cilinders, waar allroads er eerder 1 of 2 hebben. De bodemspeling is minder hoog dan je op een allroad motor zou meekrijgen (150mm). En ook met de wielmaten van 17 inch i.p.v. 19 of 21 inch, zie je terug dat deze motor puur gericht is op weggebruik.

Qua looks vind ik het wel een interessante mix. De kop met strakke LED-verlichting oogt sportief. Het grote (traploos verstelbare) windscherm en stoere mistlampen maken ‘m avontuurlijk. De in kleur afgestemde kofferset doet je niet vergeten dat dit een toermotor is.

High Durable Paint

Deze knappe vriend heeft een nieuwe jas in de kleur Metallic Matte Sovereign Red. Dit rood is een fonkelnieuwe kleur in het 2023 assortiment naast het Emerald Blazed Green, het herkenbare Kawasaki groen. De rode metallic krijgt nog meer diepte en fonkeling zodra hij aangeraakt wordt door wat zonnestralen.

De lak is een zogenaamde High Durable Paint. Door gebruik van nanotechnologie bezit deze hoogwaardige lak zelfhelende krachten! Oppervlakkige krasjes, bijvoorbeeld door het leunen tegen de tank, worden hierdoor op magische wijze vanzelf hersteld.

Semi Actieve Elektronische vering (afkorting – SE)

Uniek aan de high-end Versys 1000 SE is dat deze beschikt over semi-actieve elektronische vering, ofwel Kawasaki Electronic Control Suspension (KECS). De SE-versie is daarmee de meest geavanceerde motor in zijn segment. KECS zorgt ervoor dat de elektronische vering zich continu aanpast aan de wegomstandigheden. Hierdoor wordt het rijgedrag verder verbeterd en het comfort verhoogd. Met een enkele knop op het stuur kun je instellen of je alleen of met passagier en bagage op de motor zit. Op basis hiervan wordt de vering nog beter afgestemd.

Op een straat met kinderkopjes werd goed duidelijk wat het effect van KECS is. De motormeid achter mij zag de wielen van de Versys 1000 SE druk op en neer bewegen, terwijl ze mij kaarsrecht en haast onbewogen op het zadel zag zitten. Ik zelf had niet eens door dat de weg zó hobbelig was.

Mede dankzij KECS zijn trillingen vrijwel verwaarloosbaar op deze motor. Ik vervoerde zelfs een los doosje verse eitjes een uur lang in een van de zijkoffers. Over drempels, de snelweg en door scherpe bochten: de eitjes waren nog volledig in tact bij aankomst van bestemming!

Cornering Management

Een ander hoogstandje van Kawasaki is de Cornering Management Function (KCMF). Simpel vertaald vanuit Kawasaki-taal zorgt KCMF ervoor dat, met behulp van geavanceerde software en continue feedback, de motor- en chassis parameters in elke bocht in de gaten worden gehouden. De remkracht en het motorvermogen wordt op basis hiervan continu aangepast om een soepele overgang van de acceleratie naar het remmen en weer terug te vergemakkelijken. Dit helpt je de beoogde lijn door de bocht te rijden, bij zowel in- als uitkomen van de bocht.

Het gemak waarmee ik de zware Versys door bochten heen manoeuvreerde, wekte zelfs jaloerse opmerkingen op van mijn motormaatjes. Waar zij het gevoel hadden hard te moeten werken op hun motor, zag het er bij mij uit of ik op een zadel geboren was.

kawasaki versys 1000SE rijdend op de weg

Drie verschillende rijmodi

Je kunt kiezen voor 3 verschillende rijstijlen op de Versys 1000: eentje voor het reguliere werk op de weg, voor een sportieve rijstijl en de laatste voor een nat wegdek. Op basis van je keuze wordt de tractie (en daarmee de acceleratie) aangepast door het Kawasaki TRaction Control System (KTRC). De verschillende rijmodi kun je snel en eenvoudig wijzigen via de grote duidelijke toetsen op het stuur.

Rain modus

Op een druilerige zaterdag nam ik de Versys mee naar de WoW-training in Barendrecht. Standje Rain dus! De rijmodus Rain schroeft het grote vermogen van deze jongen een beetje terug zodra hij voelt dat de wielen gaan spinnen. Deze wetenschap geeft je een veilig gevoel op gladde wegen. De verrichtingen die de WoW-trainer op ons afvuurde zoals een remproef, straatje keren en korte bochten: de Versys 1000 SE leidt je er moeiteloos doorheen.

Sport modus

Strakblauwe luchten en rustige bochtige wegen langs de kassen van het Westland schreeuwden om de sportstand. In deze stand reageert de motor mij persoonlijk net wat te zenuwachtig op het gas. Maar ik ben dan ook geen circuit tijger, dus dit zal ik de Versys niet verwijten.

Road modus

Vrijwel de gehele testweek, onder alle weersomstandigheden, voelde ik mij het meest vertrouwd met de rijmodus Road. Dit voelde als ‘the best of all (3) worlds’. Al het vermogen tot je beschikking, maar met alle technische hulpmiddelen van deze vriend onder speed dial.

kawasaki versys 1000SE rijdend op de weg

Schakelen zonder koppelen met Quick Shifter

Op de Versys 1000 SE kun je schakelen als een coureur op TT Circuit Assen. Met de Kawasaki Quick Shifter (KQS) hoef je namelijk de koppelingshendel bijna nooit meer te gebruiken. Hoe dat werkt? Je maakt minimaal 2500 toeren en tik ‘m dan simpelweg naar de volgende versnelling omhoog. Dat is alles! Dit scheelt je 2 handelingen: je gashendel blijft namelijk open en de koppeling hoeft niet te worden ingeknepen. Bij het naar beneden schakelen moet je wel even je gas sluiten om je versnelling te kunnen wijzigen.

Er was een dagje toeren voor nodig om mijzelf aan te wennen om de koppeling met rust te laten en erop te vertrouwen dat deze Versys het toch écht altijd beter weet en kan. Tijdens het toeren zorgt KQS voor nog meer rust in je lijf en hoofd dan motorrijden uit zichzelf al geeft. En bij het optrekken bij groen licht voel je juist hierdoor de adrenaline door je lijf gieren. Gas open en tik tik tik, als een motorcoureur schiet je er zonder hort of stoot vandoor.

Kawasaki Versys 1000 SE achteraanzicht

Geinige feature op het TFT-display

Een geinige ontdekking was een interessant getalletje op het TFT-dashboard. De woorden ‘max lean’ worden namelijk getoond, met daarbij een getal dat laat zien wat je maximale (links en rechts) hellingshoek is geweest. Ben je competitief ingesteld, dan kan het al snel een verslaving worden om dit getalletje almaar hoger te krijgen!

kawasaki versys 1000SE dashboard

Cruise control

Cruise control op een motor, ik kende deze luxe nog niet op een motor. In de auto gebruik ik dit al zelden, vanwege mijn liefde voor controle. Dus op een motor de controle uit handen geven? Hier daagde mijn tijdelijke vriend me uit om uit mijn comfort zone te stappen.

Op een lang stuk saaie snelweg verkrampte mijn rechterhand ietwat en werd de optie op ontspanning aantrekkelijk. Met exact dezelfde bediening als in een auto was de cruise control eenvoudig geactiveerd. Met 120km/h en licht kloppend hart liet ik het gas los. Doodeng. Maar de Versys 1000 SE toonde wederom zijn betrouwbaarheid en nam de controle soepel over. Met de cruise control geactiveerd geef je, net zo makkelijk en zo lang je wilt, gas bij. Door het aantikken van de rem, aantrekken van de koppeling, gas dicht of bijschakelen, krijg je de controle weer terug.

Kawasaki Versys 1000 SE met berijder dwars op het zadel met rugaanzicht

Groot vermogen

En is die 1000cc met 120pk onder het zadel nu wel echt nodig? Ik zeg ja. Het krachtige motorblok in deze Versys zorgt voor soepel rijden, hoe lang en ver ook. Het is niet zo dat je continu bewust bent van al deze power onderin. Gecombineerd met de vele andere techniek, waaronder de KECS en KTRC, blijft comfortabel rijden het motto van deze toermotor. Maar die grote krachtbron is er wel wanneer je het nodig hebt. Vanuit iedere versnelling is er altijd nog een flinke dot extra power beschikbaar. Het geluid en snelheid dat op dat moment vrijkomt deed mij letterlijk trillen van opwinding. Maar de Versys blijft stabiel en betrouwbaar als altijd.

Rechte zithouding en verlaagd zadel

De Versys 1000 SE is in alle opzichten een zeer comfortabele motor. Jij en je passagier hebben een rechte zithouding, op een fijn breed zadel met een ideale balans tussen hard en zacht. Niet één keer heb ik ook maar iets van zadelpijn ervaren. En dat is een unicum, want met mijn beperkte zitvlees heb ik op iedere motor altijd wel ergens last van. Voor mijn lange benen en lengte ligt het standaard zadel op de ideale hoogte.

Het is mogelijk om een zadel te laten monteren dat 2 cm lager ligt. Dat klinkt weinig, maar het verlaagde zadel is ook anders gevormd om een betere kniehoek te creëren voor kortere benen. Wat hierbij ook helpt, is de standaard middenbok, waar ik ‘m zonder veel moeite of kracht op gehesen kreeg. Dat komt goed uit, want de zijstandaard lijkt wat ielig voor zo’n grote unit. 

Pro tip: de Kawasaki Versys 1000 SE blijft groot, dus bij het opstappen is het aan te raden om eerst je linkervoet op de voetensteun te plaatsen, en dan pas je been eroverheen te zwaaien. Deze tip nam ik zelf ter harte nadat mijn been al meerdere keren klungelig was blijven steken bij de zijkoffers.

Conclusie

De Kawasaki Versys 1000 SE is geschikt voor iedereen die van comfortabel toeren houdt. Deze knappe vriend zit boordevol techniek die erop gericht is om het rijden makkelijk en veilig te maken. Maar die jou, met zijn grote krachtbron, altijd blijft uitdagen tot meer en beter. Alles aan deze motor is high-end, van inhoud tot afwerking.

In vergelijking met andere zware avontuurlijke motoren en met de hoeveelheid geavanceerde techniek, is de verkoopprijs meer dan fair. Daar krijg je een motor voor waar je de wereld mee rond kan, zonder een centje pijn. 

Prijs Kawasaki Versys 1000 SE 2023 

Verkrijgbaar in NL vanaf €18.499
Verkrijgbaar in BE vanaf €17.699

 Kijk voor meer informatie of een dealer bij jou in de buurt op www.kawasaki.nl of www.kawasaki.be