Rijtesten

Projectmotor: Kawasaki KLE 500 ombouwen

 Een motor met een fijne rechte zithouding, dat was hetgeen waar we naar op zoek waren! Toen we de Kawasaki KLE 500 zagen op Marktplaats, wisten we het zeker. Dit gaat onze projectmotor worden! Wil je lekker raggen door het zand of heerlijk touren, dan is dit dé perfecte motor!

Redactie: Sharryl de Jonge (tevens eigenaresse)
Foto’s: Harold Meerveld (only.bikelife

Hoge motor

De Kawasaki KLE 500 begint een oudje te worden in de motorwereld. De inmiddels 28-jarige motor is een echte tweecilinder allroad. De KLE heeft een duidelijk karakter, reageert fel op het gas, maar één minpunt, de motor trilt wat meer. Tijdens het opstappen merk je gelijk dat het een wat hogere motor is (zithoogte 835 mm) met een rechte zithouding. Met mijn 1,75m kom ik redelijk goed op de grond met mijn voeten. 

De looks

Eerlijk is eerlijk, de KLE 500 is niet de mooiste motor. Het is duidelijk te zien dat het een wat oudere motor is door de gedateerde vorm van het kuipwerk, vooral de ronde vormen van de voorkant vind je bij de motoren van nu niet meer terug. Kawasaki gebruikte in de jaren 90 wat meer rood, paars en blauw. Mijn KLE 500 was origineel bordeaux rood. Daarom waren we er ook snel over uit dat deze KLE 500 de bekende Kawasaki kleur ging krijgen, rood is niet bepaald mijn kleur. Het maakt de motor een stuk meer uniek en zeg nou zelf… Hij valt lekker op! Al met al vind ik mijn KLE 500 daardoor vele malen mooier dan de standaard KLE kleuren. 

Rijplezier

Tijd voor een rit! Wat meteen opvalt is dat je zo weg rijdt met deze motor. Ook al heeft het motorblok maar 45pk,  door de felle reactie op het gas trek je snel op bij de stoplichten. Ook hier komt het karakter van een tweecilinder weer naar boven. De ligging op de weg is top! De motor stuurt fijn in de bochten, voelt niet zwaar aan. Mede door de wat hogere en rechte zit kan je goed vooruit kijken en ziet daardoor eventueel gevaar stukken sneller. Voor langere ritten is deze motor zeer comfortabel. Persoonlijk vind ik de motor op de snelweg een echte windvanger. Je kunt dit eventueel verminderen door een ruitje te plaatsen, maar ik vind een ruitje niet passen bij de totale look van de motor. 

Avontuur

Een echte allroad moet natuurlijk ook getest worden op zandwegen. Wat een belevenis om dat voor het eerst te doen! De KLE 500 rijdt heerlijk op de zand- en grindwegen. Sturen gaat vloeiend, maar voor mij persoonlijk in het losse zand toch te zwaar met zijn 200 kg. Heb je al wat meer ervaring in het nemen van offroad wegen, dan kun je met de KLE 500 lezen en schrijven.

Projectmotor

Zoals je al kunt lezen in de inleiding, is deze motor gekocht als project motor. Ik heb deze motor gekocht om er lekker aan te kunnen sleutelen en hem helemaal naar mijn eigen smaak te veranderen. Ik had geen idee of de motor het überhaupt deed. We hebben ervoor gekozen de motor volledig uit elkaar te halen. De kappen, het frame en motorblok hebben wij zelf gespoten zodat de motor helemaal naar smaak gemaakt kon worden. Om de look helemaal af te maken heb ik een mooie Laser demper gemonteerd en heb ik stickers laten maken. 

Voor mij is dit de ideale motor omdat je er veel verschillende kanten mee op kunt. Van offroad tot een leuke toerrit! Het is allemaal mogelijk. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat van deze motor en hoop er nog veel mooie avonturen mee te mogen beleven. 

Enthousiast geworden?

Ben jij nou ook hartstikke enthousiast geworden over het aanschaffen van een project motor? Super leuk om te horen! Maar houd er rekening mee dat er ook veel technische kennis bij komt kijken. Een motorblok uit elkaar halen, onderdelen vervangen en alles weer op de juiste plek krijgen is ingewikkeld als je de juiste kennis niet hebt. Mijn advies, ga de uitdaging aan met iemand die daar wel de juiste kennis voor heeft! Voor jou heel leerzaam omdat je de technische kant van je motor leert kennen en een extra handje hulp is altijd fijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *