InspirerendRijtesten

Rugklachten maar toch sportief rijden? Probeer de Yamaha Thundercat

Dat moment wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald en je dan gaat nadenken over je eerste motor. Mijn oog is toen na enig proefrijden gevallen op de Yamaha Thundercat. Deze motor is voor mij de ideale beginners motor. Ik was op zoek naar een sportieve motor, maar ook een motor waarmee ik toch flink kan toeren zonder dat ik last van mijn rug/polsen krijg. De Thundercat is voor mij de ideale combinatie.

Redactie: Loes (1,70m)

Rugklachten en een sportieve zit

Ik heb altijd al heel graag een sportieve motor willen rijden. Maar wat nou als je iemand bent die snel rugklachten heeft? Ja, zo’n iemand ben ik dus. Dan ga je toch op zoek naar een andere motor? Maar een sportieve motor vind ik er ontzettend gaaf uitzien en het is gewoon helemaal mijn ding. Dus ik ben ervoor gegaan! De zit van de Thundercat is sportief en ziet er ontzettend stoer uit. Toch kan ik prima zitten op deze motor en kan ik zeker om 10 uur vertrekken en om 17 uur weer terug komen. Heb ik na zo’n dagje pijn in mijn rug? Ja, tuurlijk voel ik dat ik gereden heb en heb ik soms spierpijn na een flinke rit. Maar het is zeker niet zo dat ik de gehele rit last heb van mijn rug. Meestal aan het einde van zo’n dag begint het allemaal wat stram aan te voelen. 

Uiterlijk en specificaties

Ik heb gekozen voor de klassieke kleurencombinatie blauw/wit. Dit omdat ik de andere kleurcombinaties: Zilver en rood niet zo mooi vond. Gezien deze motor uit 2003 komt is het dashboard van de motor niet super luxe. Je kan hierop niet zien welke versnelling je rijdt en de motor mist een tankmeter. Het lampje gaat branden als de tank bijna leeg is. Een volle tank bevat 19 liter, en daar kan ik om en nabij zo’n 250 km mee rijden (ongeveer 1/13).

Minpunt?

Het is een 4 cilinder, 600 cc motor uit 2003. Deze motor heeft dus in de hoge toeren meer power en heeft over het algemeen een hogere topsnelheid. De motor bevat een sportieve uitlaat, inclusief DB-killer, wat het lawaai dempt. Naar mijn mening behoudt de motor een mooi sportief geluid. Tot slot, de motor is niet voorzien van een ABS-systeem, wat voor mij wel een klein minpunt is. Hierdoor maakt het dat je toch wat voorzichtiger moet zijn met remmen in hoge snelheden.  

Het rijden

Zelf ben ik een echt lichtgewicht: 1.70m lang en 57 kilo. Ik vond het daarom belangrijk dat ik stabiel zit en niet als een vlaggetje achter de motor aan wapper. De motor is 119 cm hoog en weegt zo’n 187 kg. Het blijft voor mij een redelijk zware motor, maar ik kom redelijk goed uit de voeten om hem te draaien en te parkeren. 

Ik vind het belangrijk dat je goed op de motor zit en niet het gevoel hebt dat de motor er met jou vandoor gaat. De Thundercat is voor mij een perfecte motor Dat komt door de sportieve zit, maar ook aan het feit hoe fijn je de motor door de bochten heen kan krijgen. Het is een fijne motor om te leren bochten rijden, maar je kan tegelijk ook een flink dot gas geven om eens wat snelheid te behalen. Zelf ben ik nog heel erg aan het zoeken naar hoe je de bocht nou perfect kan rijden, maar daar zijn allerlei leuke rijvaardigheidscursussen voor. De Thundercat geeft mij een fijn gevoel en dat komt ook door het leuke gooi en smijt werk. 

Hoe meer ik ermee rijd hoe soepeler ik door de bochten heen ga.

Met mijn 1,70m kan ik prima met beide benen op de grond, wat ik ook zeker belangrijk vond. Tevens door de bouw van de motor, kan je hier ook comfortabel op rijden als je lange benen  hebt (1.90m).

Conclusie 

Het dashboard van de motor is niet luxe en de ABS is ook wel iets wat ik mis. Dit zijn kleine minpunten voor mij.  Verder is deze motor sportief, ziet die er ontzettend gaaf uit, geeft hij mij een heel betrouwbaar gevoel en is ontzettend wendbaar in de bochten. En voor mij het belangrijkste, hij is niet te belastend voor mijn rug. Op deze punten voldoet deze motor aan mijn eisen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *