AllesEventsTravel

Reisverslag: mini-trip Mallorca

Welkom op het betoverende eiland Mallorca, slechts een kleine drie uurtjes vliegen vanaf Nederland. Een plek waar de zon altijd schijnt en de wegen een waar motorparadijs vormen. Motormeid Jasmijn heeft vijf dagen op dit prachtige eiland doorgebracht, rijdend op een van de zeven Royal Enfield Himalayan’s, die de Nederlandse Roeland van Himalayan Tours Mallorca hier verhuurt. In dit reisverslag nemen wij je mee langs de mooiste wegen van Mallorca. Wil jij dit zelf ook ervaren? Ga mee op een 5-daagse mini-trip Mallorca met Motormeiden!

Redactie: Jasmijn Moerman | Foto: @bikesbyjane
Ga met Motormeiden & Himalayan Tours mee: Motormeiden Mallorca 2024
Datum: 17-21 mei 2024 | Prijs €895,- (HP)

Bochten galore op Mallorca!

De wegen op Mallorca lijken speciaal gemaakt te zijn met de motorrijder in gedachten. Elke bocht, elke helling lijkt te schreeuwen: “Geniet zoveel mogelijk!”. Naast wat auto’s, passeer je voornamelijk wielrenners op de bergpassen van Mallorca. Het is op geen enkele weg overdreven druk, waardoor ik mij ook als motorrijder veilig voel en mij volledig kan richten op de uitdagende wegen die voor me liggen. Dit eiland is een grote speeltuin voor alles op twee wielen!

 Coll de Sa Creu

Zie je een bord langs de weg met het woord ‘Coll’ erop vermeld? Dat is hét teken op Mallorca voor motorfun! Met deze kennis doe ik meerdere leuke ontdekkingen op het eiland: door gewoon op de gok een weg in te slaan met een naambordje ‘Coll’ en een hellingspercentage. Zo ook de Coll de Sa Creu! Deze coll lijkt wel op een circuit. Haarspeldbochtjes zorgen voor een opwindende dans op twee wielen terwijl je hoger en hoger klimt. Deze pas is geen belangrijke verbindingsweg en wordt enkel bereden door fanatieke wielrenners. En door mij dus, op de heerlijk roffelende Himalayan. 

Ik zig zag langs de fietsers en baan me een weg door de steeds krappere bochtjes. De hellingsvlakken verschillen per bocht, dus goed blijven opletten is een must! Aan het einde van de pas ben ik zó happy dat ik ‘m direct nóg een keer pak, maar nu vanaf de andere kant.

Coll dels Reis

De lange weg vanuit Palma richting het kustplaatsje La Calobra trakteert me op ultieme vergezichten: de allermooiste van het hele eiland wat mij betreft! De weg voert je door de bergen met de geur van naaldbomen in je helm en langs het betoverende blauw van de twee grootste meren op het eiland. Verder door richting het kustplaatsje, ontvang ik het mooiste cadeautje van allemaal: Coll dels Reis! Dit is motorbochten galore in optima forma. Met de glinsterende zee op de achtergrond als prachtige decoratie.  

Onderweg sla ik af naar een kleine baai, Playa Tuent, voor een heerlijke lunch met uitzicht op het azuurblauwe water. Aan deze oase van rust gaat een achtbaan vooraf van smalle, spannende haarspeldbochtjes naar beneden. Ik zet de Enfield af en toe langs de kant stil om het uitzicht in me op te nemen. Want tijdens het rijden heb ik al mijn focus nodig voor de bochten die voor me liggen. 

Coll d’Orient

Onthoud ook zeker het dorpje Bumyola. Op advies van Roeland van Himalayan Tours Mallorca, toetste ik deze naam in op mijn navigatie en werd getrakteerd op een betoverende route naar Orient. Een heel leuk pasje van 11 km lang, dat me door de bergen en langs schattige dorpjes en adembenemende landschappen leid. 

Coll de Sóller

De Coll de Sóller is wederom een schitterende rit die je niet mag missen. Hoewel de klim niet steil is met zijn 493 meter hoog, is het een waar juweeltje. De vele haarspeldbochten maken deze route tot een geweldige ervaring en absoluut de moeite waard.

Als je vanuit het zuiden komt over de Ma-11, sla dan de tunnel naar Sóller over en ga voor de ‘oude’ Coll de Sóller. Toen de tunnel nog niet was aangelegd, was dit de enige manier om het dorpje Sóller te bereiken. Rijd je de top over door naar Sóller, dan kom je in totaal 53 haarspeldbochten tegen met een hellingspercentage van gemiddeld 5,3%, met uitschieters van 10%.

Ik rijd nog even verder door naar Port de Sóller, voor een paar uurtjes chillen in de baai. Overal waar je kijkt, zie je kleurrijke vissersboten dobberen in het kalme water, terwijl de kade wordt omlijst door gezellige restaurants en cafés. .

Stranden

Mallorca telt maar liefst 581 kilometer aan kustlijn, met in totaal 179 baaien en stranden van verschillende omvang, vormen en samenstellingen van zand en/of kiezels. Aan de oostkust van het eiland zijn er tal van ‘calas’ te vinden, wat letterlijk vertaald ‘landvorm’ betekent. In het noordelijke deel, nabij Alcudia, zijn er uitgestrekte stranden te vinden, en hetzelfde geldt voor het zuidelijke deel van het eiland.

Als rustdag tussen al het bochtenwerk door, kies ik voor een momentje strand in het Noorden van het eiland langs de baai van Alcúdia. Ik beland in Platja de Muro. Een breed zandstrand, met uitzicht op de open Middellandse zee. 

De achtergrond van het strand wordt getekend door hotels en strandtenten. Hotelgasten liggen heerlijk te chillen op een van de vele strandbedjes met rieten parasols. Ik neem een duik in het heldere groenblauwe water, maar voel de bergen toch al snel weer lonken. Vanaf Platja de Muro schiet ik de bergen in richting Pollença en vervolg mijn route over de oneindige slingerweg richting de B&B van Himalayan Tours.   

Kustroute

Adembenemend mooi is de kustroute tussen Banyalbufar en Antrax, langs de zuidwestkant van het eiland. Deze weg voert je langs de kustlijn van Mallorca, met de glinsterende zee aan je zijde. Ik blijf maar stoppen voor foto’s! 

Royal Enfield Himalayan 400

Wat een waanzinnig avontuur was dat op de prachtige wegen van Mallorca, met als trouwe metgezel de Royal Enfield Himalayan 400cc. Deze roffelende ééncilinder was zonder twijfel de ideale metgezel om dit paradijselijke eiland te verkennen.

De Royal Enfield Himalayan is een stoere, zeer wendbare en betrouwbare all-terrain motorfiets. De 400cc ééncilinder motor zorgt voor voldoende power om soepel door de bergen te cruisen. Tuurlijk, met zijn 400cc en 25PK heeft hij een limiet in snelheid en trekkracht. Maar geloof mij, je wílt niet eens meer hebben in het uitdagende landschap van Mallorca. De Himalayan houdt je perfect in het gareel en vergeeft jouw eventuele foutjes in de zoveelste spannende bocht. De Himalayan voelt net zo eenvoudig als rijden op een fiets door de stad. Bijna blind gooi je het stuur, en daarmee de motor, blind door ieder gaatje.  

De motor is ook extreem zuinig (1 op 32), waardoor je zeker wat vakantiegeld overhoudt voor wat lekkere cocktails in Palma de Mallorca!

Himalayan Tours Mallorca verhuurt de nieuwste versie van de Royal Enfields, die onder andere zijn voorzien van navigatie via Bluetooth met de Royal Enfield app.

Conclusie

Al met al heb ik in vijf dagen bijna 1000 kilometer afgelegd op dit prachtige eiland. En ik heb me tijdens al deze kilometers geen seconde verveeld! Mallorca heeft mijn motorhart gestolen, en ik ben ervan overtuigd dat elke motormeid haar eigen stukje paradijs zal vinden op de uitdagende, kronkelende wegen.

Ga mee met Motormeiden naar Mallorca

Motormeiden gaat in mei 2024 naar Mallorca voor een 5-daagse mini-trip! Ga met ons mee en ontdek het prachtige motorrij-eiland Mallorca! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.