Rijtesten

REVIEW: Yamaha MT-09 SP – Donkere aantrekkingskracht?

Welcome to the dark side of Japan. De 2020 hypernaked line-up van Yamaha liegt er niet om. Met maar liefst acht motoren hebben ze voor ieder rijbewijs wel een passend smaakje. Redacteur Ellen mocht een weekje op pad met de Yamaha MT-09 SP. Challenge the Darkness? Challenge accepted!

Redactie: Ellen Kox – 1.63 meter – Rijdt zelf: Triumph Street Triple 675 R
Fotocredits: Celesta Korse (@Dutch_Dress) & Ellen Kox (@only1wayup)

Design

Wat direct opvalt aan de motor zijn de agressieve dubbele LED koplampen en de kentekenplaathouder die op de swingarm zit. Dat laatste zie je niet vaak. De Yamaha MT-09 SP is voorzien van een speciale ‘Silver Blu Carbon’ kleurstelling en goudkleurige vorkpoten. De hoekige vormen van de tank en de voorkant geven de motor een stoere, agressieve look.

Yamaha MT-09 SP: Challenge the darkness
Foto door Celesta Korse
Master of Torque

De Yamaha MT-09 is een 3-cilinder (CP3) motor met een inhoud van 847 cc. Je hebt beschikking over 115 pk die vrijkomen bij 10.000 rpm. ‘MT’ staat voor ‘Master of Torque’ en dat is niet voor niets, want bij 8.500 toeren komt maar liefst 87.5 Nm aan koppel vrij. Dat is optrekken als een malle!

Comfort

Door het lange zadel kun je makkelijk even van zitpositie veranderen door even naar voren of naar achteren te schuiven. Het zadel is comfortabel en je kan er gerust uren op zitten. Daarnaast is de zithouding op deze motor minder sportief dan de gemiddelde andere naked bike. Je zit namelijk rechtop, een beetje alsof je op een scooter zit. De hoek tussen je heup en knie is minder groot waardoor verkramping mogelijk minder snel zal optreden.

Yamaha MT-09 SP: comfortabele zitpositie

Volledig instelbare vering

Het fijne aan deze SP editie is dat de vering volledig instelbaar is. Deze is dus compleet af te stellen op jouw gewicht en wensen waardoor je het comfort grotendeels zelf in de hand hebt. De Öhlins achterschokbreker is eenvoudig in te stellen door hem links- of rechtsom te draaien en met de volledig instelbare upside-down voorvork kun je de in- en uitgaande demping ook naar wens afstellen.

volledig instelbare Öhlins achtershok

En of die vering een beetje okee is? Meer dan, zelfs. Met een naam als Öhlins kun je natuurlijk ook niets anders dan het beste verwachten. De vering vangt alle oneffenheden op (slechte) wegen erg goed op.

Compleet pakket

Naast de hoogwaardige vering is de motor standaard voorzien van ABS, assist & slipper clutch, een quickshifter (up), verschillende rijstanden en tractiecontrole. De traction control heeft twee standen waarbij de tweede stand iets eerder ingrijpt. Je kunt de TCS ook uitschakelen.

Er zitten 3 verschillende rijstanden op de motor welke worden aangeduid met een “A”, “B” of “STD”. In rijmodus “A” reageert de de Yamaha MT-09 wat feller op het gas, in rijmodus “B” juist wat langzamer wat het een geschikte rijmodus voor de regen maakt en in “STD” maak je gebruik van de normale mapping. Er zit geen verschil in vermogensafgifte, het verschil in rijstanden zit puur in de gasrespons.

Helder afleesbaar 'inverted' LCD scherm

Is het een fijne motor?

Mijn liefde voor 3-cilinder motoren steek ik niet onder stoelen of banken. Ik was dan ook gelijk verkocht door de looks en het rijgedrag van deze motor. Het koppel, de wendbaarheid, het vertrouwen, het comfort… wauw. De quickshifter voegt net dat beetje extra plezier toe. De versnellingsbak voelt wel een beetje ‘rauw’ aan, die mist de souplesse van mijn eigen motor. Maar dat doet niets af aan het rijgedrag. Ik wilde de motor eigenlijk niet meer inleveren…

Motormeiden test de Yamaha MT-09 SP

Zithoogte

De motor heeft een zithoogte van 820 mm, wat voor mij aan de hoge kant is. Met mijn lengte van 1.63 kom ik met m’n tenen aan de grond en kan ik maar met 1 voet plat aan de grond. Op zich geen probleem als je goed weet hoe je de motor moet hanteren in bepaalde situaties.

Zithoogte van de MT-09 SP

Het verbruik

De tank heeft een inhoud van 14 liter, kleiner dan de meeste andere motoren. Ik heb flink wat kilometers gemaakt met deze MT-09 SP en heb dus een paar keer mogen tanken. Het reservelampje sprong rond 225 km aan. Daarmee zou mijn gemiddeld verbruik op 1/19 zitten. Dat is erg netjes!

Testrit Yamaha MT-09 SP
Foto door Celesta Korse
Het verschil met de standaard MT-09

Het grote verschil tussen de normale MT-09 en deze SP-versie zit in de vering. Bij de SP is deze volledig instelbaar, bij de standaard versie niet.

De Yamaha MT-09 SP is voorzien van 10-spaaks wielen en is enkel leverbaar in de speciale ‘Silver Blu Carbon’ kleur, waar de normale MT-09 drie verschillende kleuropties biedt.

Hoekige vormen van de motor

Het laatste verschil zit in het dashboard. De SP-versie is namelijk voorzien van een inverted LCD-dashboard waardoor je een donkere achtergrond met lichte informatie hebt. Bij de standaard versie is de informatie juist donker op een licht scherm.

Redacteur Ellen met de MT-09 SP

De Yamaha MT-09 is verkrijgbaar vanaf €10.699 en de MT-09 SP heeft een vanaf prijskaartje van €11.999. Ben je ook benieuwd naar deze motor of misschien in de Yamaha MT-03? Boek dan een proefrit bij een Yamaha-dealer in je buurt.

Yamaha MT-09 SP & Yamaha MT-03
Foto door Celesta Korse
Een kleine kritische noot

Rij je veel snelweg? Dan zou ik een klein windschermpje echt aanraden. En mocht je net als ik wat kleiner zijn, kijk dan even goed of je de motor goed kunt hanteren. Het is te doen als kleinere dame, maar je moet je er wel zeker bij voelen.

Is er een motor waar jij graag meer over zou willen weten? Tip de redactie op Instagram of Facebook, en wie weet gaan wij de motor reviewen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *