Motornieuws

Waarschuwing: Datum afrijden A2 rijbewijs!

Het zou je maar overkomen: Je bent bij het CBR, zit aan de examentafel en daar krijg je te horen dat je niet mag afrijden. Enorm balen maar deze teleurstelling is te voorkomen, redacteur Anna baalde onlangs ontzettend ‘Dit is mijn verhaal en een waarschuwing voor iedereen die zijn A2 gaat halen’, aldus Anna.

Redactie: Anna Stockmann
Fotocredits: Mitchell Duiker 

Korte uitleg A2 rijbewijs 

Vanaf 20 jaar mag je in Nederland je A2 motorrijbewijs halen. Het A2 rijbewijs houdt in dat je voor minimaal 2 jaar lang een motor mag rijden tot en met 35 KWH. Na deze 2 jaar kun je ervoor kiezen om een examen te doen waarin je alleen een aangepast AVD examen hoeft af te leggen. Je moet naast de verkeersdeelname ook 2 voertuigbeheersing oefeningen laten zien. Dit zijn de volgende oefeningen zijn: Halve draai, lopend inparkeren met de motor, stapvoets rijden, wegrijden uit parkeervak en de CBR-stop. Wanneer dit succesvol behaald is ontvang je het A rijbewijs. Dit houdt in dat er geen limiet is op het aantal KWH dat je mag rijden. De keuze is dan reuze!

Mijn verhaal

Op 16 oktober 2017 ben ik afgereden en geslaagd voor mijn A2 rijbewijs. Je zou er dus vanuit kunnen gaan, zoals beschreven staat op de site van het CBR, dat je na 2 jaar mag afrijden. Dit zou dan 16 oktober 2019 zijn. Vol goede moed reed ik onder begeleiding van mijn rijschool naar het CBR. Aan tafel met de examinator werd pijnlijk duidelijk dat ik vandaag niet mocht afrijden. Het CBR houdt de datum welke op je rijbewijs vermeld staat aan. Dit is niet de datum waarop je bent afgereden. Vaak is dit een dag nadat je bent afgereden. In mijn geval was dit 17 oktober en zat ik een dag te vroeg op het CBR. Ik mocht niet afrijden en moet nu een nieuw examen inplannen. Ook mijn rijschool wist hier niet van. Gelukkig komt hij mij tegemoet met een aantal extra lessen en betaalt hij de volgend examen! En nu maar hopen dat ik hem in een keer haal!

Dus een tip voor iedereen: Kijk goed op het pasje voordat je het examen gaat plannen met je rijschool. Je rijschool kan namelijk wel gewoon inboeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *