Gaia geeft wheelie- en stunt lessen – Wheelie Wonder Woman

Een van de stoerste dames op een motor is Gaia de Jong (25), die van wheelies maken haar werk heeft gemaakt. Leren stunten kun je van haar, want zij is sinds kort een van de docenten bij de Stunt & wheelieschool in Den Bosch. Naast deze baan is zij werkzaam in de horeca en haar vrije tijd stopt ze graag in het motorrijden met vrienden. Halfnaakte foto’s van haar op de motor gaan wij niet tegenkomen. Geef haar maar credit voor wat ze met de motor kan!

Redactie: Valerie June Smit / Instagram @valeriejune6

Foto’s: Gaia de Jong Instagram @gaiadejong / @lowiegraphy

Begon het stunten met fietswheelies?

Nee niet op de fiets, maar wel op een Vespa scooter! De scooter ging rond de 80 km/h. Als ik een motorrijder bij het stoplicht zag, knikte ik om te groeten. Ze moesten dan vaak om mij lachen, waarop ik zei, KOM RACEN DAN! Soms reed ik ze er ook wel uit, omdat ze het niet verwachtte. Dat waren dan grappige momenten.

Ik wilde altijd al mijn motorrijbewijs halen, maar mijn ouders wilden dat ik als eerste begon met mijn autorijbewijs. Net voordat ik 20 werd mocht ik beginnen met motorrijlessen en zo kon ik op mijn 20ste meteen afrijden. Mijn motor stond al bij de dealer klaar, een Kawasaki Ninja 300. Ik zag deze op de Motorbeurs en ik was meteen verliefd. Al mijn geld heb ik hiervoor opzij gezet, uitgaan, nieuwe kleren kopen deed ik niet voordat ik deze motor in mijn bezit had.

Zit het stunten in de familie?

Mijn vader heeft altijd gecrosst en ging elk jaar met vrienden op motorvakantie. Ook mijn moeder reed vroeger motor. Mijn ouders hebben een tijdje terug samen nog een mooie route in Noorwegen gereden.

Vroeger zat ik veel achterop en bezochten we familie die verder weg woonde. Ik vond het geweldig om ook mijn hand op te steken naar tegemoetkomende motorrijders. Dat deed ik dan wel stiekem, ik dacht dat mijn vader het anders  gek zou vinden. Dus geen stunters, maar wel motorrijders.

 

Op wat voor motor doe jij de tricks?

Ik heb gekozen voor de Suzuki DRZ 400 SM, dat is een supermoto zonder urenteller,  het is de meest onderhoudsvrije supermoto.

Urenteller? Houdt het aantal uren bij hoelang er is gereden.

Waar heb je leren stunten?

Mijn eerste ritje na het behalen van mijn rijbewijs reden we naar Alkmaar over de dijken. Ik reed steeds bij de snelle jongens vooraan. Van veel jongens kreeg ik complimenten dat ik aanleg had en goed kan rijden. Bij de ritjes maakten ze veel wheelies, ik kon alleen maar denken hoe ik dat ook zou kunnen doen. Na veel advies vragen en tips te hebben gekregen, ging ik dit proberen op mijn 300cc. Helaas werd ik later op de A2 aangereden en was mijn motor total loss, na drie maanden herstellen van een zware hersenschudding heb ik een andere motor aangeschaft, een KTM DUKE 690. Hier kon ik goed wheelies op leren maken.

Door mijn vriendin, die een win actie had gewonnen bij de Stunt & wheelieschool, kwam ik met hun in contact. Zij vertelde een van de docenten dat ik wheelies kan maken en zo werd ik uitgenodigd. Door het gebruiken van de voetrem en verschillende technieken leerde ik wheelies meer onder controle te krijgen.

foto credit @lowiegraphy

Wat is het geheim van een wheelie?

Wat je vaak ziet is dat wheelies op snelheid worden gemaakt en niet op controle, wheelies maken op controle doe je door je voetrem te gebruiken. Hoe langzamer je een wheelie kan maken, hoe beter.  Zo kun je het stunten uitbreiden met bijvoorbeeld staan op de motor.

Hoe word je een Wheeliedocente?

Inmiddels had ik contacten met de Stunt & wheelieschool en voor de Motorbeurs werd ik gevraagd of ik de clinics wilde doen. Ze waren tevreden hoe de clinics verliepen en per toeval ben ik gevraagd om les te geven. Na het kijken en helpen kon ik meteen beginnen.

Gaan we jou in actiefilms/videoclips zien?

Ik word steeds vaker gevraagd voor videoclips. Vrienden van mij hebben Dutch Stunt Casting opgericht, hierbij help ik mee met social media. Er zijn helaas weinig vrouwen die het stunten doen. Ik wil graag overbrengen hoe leuk het voor vrouwen is!

 

foto credit @lowiegraphy

Nog meer stuntspecialiteiten in petto?

Ik kan nog uitbreiden in het maken van wheelies (rondjes maken etc.), ook wil ik graag (rijdende) stoppies onder de knie krijgen.

Zijn er veel vrouwen die les volgen?

Het valt nog wel mee. Wij hopen dat er meer aanmeldingen komen. Het is een stuk behendigheid wat wij willen meegeven, na een lesdag hoef je niet weg te gaan met het idee dat je een dikke wheelie kan maken. Het gaat ook om de veiligheid, als er wat gebeurt, bijvoorbeeld dat je te snel optrekt, dat je weet hoe je moet reageren. Het is hetzelfde als met een bochten training, je krijgt adviezen mee waar je op kunt letten.

 

Staan er nog mooie dingen op de planning?

Wij zijn gevraagd voor om les te geven op het circuit van Dubai. Ik hoop dat ik mee mag naar Dubai. Helaas mag ik als vrouw in Dubai niet lesgeven, maar wij gaan zien of het eventueel toch nog gaat lukken. Voorheen werden de lessen in de winter gegeven in Spanje, maar dit jaar dus in Dubai! Vanaf maart starten wij weer in Nederland.

Altijd al wheelies willen leren maken op een veilige manier? Check dan de Stunt & wheelieschool

Check hier de wheelie van Gaia

Wil je ook geïnterviewd worden door de redactie van Motormeiden? Stuur een mailtje naar redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *