EventsMotornieuws

Zwarte Cross: 10x leuke weetjes over dit gave festival!

De Zwarte Cross is een festival vol gekkigheid, muziek, theater en natuurlijk motoren! Wat ooit begon als een illegale cross in Hummelo, met een spetterend optreden van de Achterhoekse band Jovink, is uitgegroeid tot ‘s lands grootste festival in Lichtenvoorde. Dit jaar met het thema: ‘Niks is onmogelijk! Gebruik je eigen fantasie en verbeeldingskracht en het universum ligt aan je voeten!’. De Zwarte Cross is te gek! 

Redactie: Fennie Klein Tiessling
Zwarte Cross: 18 t/m 21 juni 

1. De Zwarte Cross is de grootste!

Wist je dat dit het grootste motorcross evenement van de hele wereld is? Daarnaast is het ook nog het grootste muziekfestival van Nederland. In 2018 waren er over het gehele weekend, 220.00 bezoekers, 25.000 campinggasten, 1.921 artiesten, 30 km aan hekwerk en 2.443 toiletten. En dit jaar is het gewoon weer uitverkocht!

2. “Hoe gekker hoe beter”

We gaan nog even door op het  thema “niks is onmogelijk”. Elk jaar probeert de Zwarte Cross zichzelf weer te overtreffen op het gebied van stunts. Dit jaar is er voor het eerst een BMX show, proberen ze een kampvuur met een vliegtuig motor aan te steken, is er een Fire Tornado en kan je ook zelf je eigen stunts doen! Heb jij het lef om mee te gaan met de tandem backflip? Hoe gaaf is dat!

View this post on Instagram

Nieuw op het Rennerskwartier: de Kramp Fastlane Crossen is een slijtageslag voor mens en machine, maar daar weten we in de Kramp Fastlane op het Rennerskwartier wel raad mee! Noodzakelijk onderhoud is essentieel voor de winst, dus vind je in de Kramp Fastlane: – De afspuitplek voor je prachtige racemonster; – Het Kramp onderdelen-afhaalpunt; – De sleutelplek; – De pedicure/manicure; – Massagesalon; – De onmisbare truckersbal. Naast de Fastlane tref je ook het tankstation en een gloednieuwe buitenbar aan, voor je gekoelde drankjes overdag, wanneer Le Garage gesloten is! En over Le Garage gesproken, die hebben we samen met Putoline Oil ook even flink doorgesmeerd. Hij krijgt een vette make-over en je vindt er het Putoline beur-ow-een-breuk-krachtspel, voor de echte patsers.

A post shared by Zwarte Cross (@zwartecross) on

3.  ‘keuze is reuze’ –  33 podia

Nou op 33 verschillende podia over het hele terrein. Van een mega grote tent, tot het hoofdpodium, maar ook cafeetjes vol harde metal. Of juist het blagenparadijs, want ook aan de kleinsten is gedacht. Iedereen is even welkom. Van boerenrock, reggae tot aan tiroler muziek. je kan het zo gek niet verzinnen en het staat op de Zwarte Cross te spelen. Wie zou jij wel eens willen zien spelen op de Zwarte Cross?

4. Krangklasse: hoe Krang ben jij?

Krang? Lesje achterhoeks voor beginners. Krang: Binnenstebuiten, achterstevoren, op de kop, ondersteboven. Eigenlijk zijn er meerdere vertalingen mogelijk.  Elk jaar probeert de zwarte cross mensen weer uit te dagen om zo gek mogelijk de racebaan op te gaan met eigen gebouwde voertuigen. Dit jaar introduceren ze de Krang Klasse. Dus ga zeker een kijkje nemen om te zien hoe krang de deelnemers zijn. Verder is er nog de brommerklasse, special klasse, Dutch masters, wegrace klasse en vele andere klasses. 

5. Finale van de Dutch Masters of Motocross 

Naast alle gekkigheid, muziek, theater en ander vermaak wordt er uiteraard ook nog gewoon keihard gecrosst in Lichtenvoorde. De Dutch Masters is DE competitie voor de hardrijders en dit weekend wordt de finale verreden op de Zwarte Cross. Dit wordt een grandioos spektakel vol wereld toppers uit binnen- en buitenland. 

6.  Bomen worden bespaard!

De Zwarte Cross wordt groen, of in elk geval groener. Er worden dit jaar 45 bomen bespaard. De kartonnen draagtrays gaan in de ban en er komen herbruikbare draagtrays van gerecycled materiaal voor in de plaats. Dat betekent dat er 13770 kilo papier wordt bespaard. Goed bezig!

7. Tante Rikie!

Tante Rikie wordt op handen gedragen, letterlijk. Het hele festival lang wordt ze rond gesjouwd door een aantal heren over het hele festivalterrein. Tante Rikie’s rol is vooral ceremonieel. Eigenlijk is ze interieurverzorgster bij een school. Maar eens per jaar is ze de mascotte van de Zwarte Cross. Ze verwelkomt de bezoekers, opent alle podia, doet de bingo en is overal bij.

8. Barney vs. Mighty Mike

Darten op een festival? De Zwarte Cross doet het gewoon, want ‘niks is onmogelijk’. Op donderdagavond spelen deze twee topdarters de finale van het open achterhoeks darttoernooi in de Megatent. LET’S PLAY DARTS! Kom maar op met die honderd en tachtigers. 

9. Vijf sterren snack

Een snackmuur vol met voedsel op Michelin-niveau? Ook dit kan op de Zwarte Cross. Dit jaar is er een muur waar je zo even voor het gemak een “to go op niveau” uithaalt. De gerechten zijn bedacht door Sterrenchef Rik Jansma, chef en eigenaar van restaurant Basiliek in Harderwijk. Dus geen zin in een kroketje maar wel behoefte aan het gemak van de muur zodat je niks hoef te missen? Dan weet je nu waar je moet zijn. 

10. Smerig lekker drankje

Niet geschikt voor in je motor, maar een mengsmering goed voor lichaam en geest!Nozem Oil is HET Zwarte Cross drankje, speciaal ontwikkeld voor en door Zwarte Crossers. Een drankje met zure citrus, pittige chilli en een shot cafeïne. Hier loop je goed op! Let op, bevat alcohol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *